Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 31

UNESCO kelia nerimą planai smarkiai užstatyti Kuršių neriją

UNESCO Pasaulio paveldo komitetas išreiškė susirūpinimą dėl numatytų didelių statybų Kuršių nerijos dalyje, esančioje Rusijoje, Kaliningrado srityje.
Kol kas Kuršių nerijoje turistų dar negausu.
Kuršių nerija / J.Andriejauskaitės nuotr.

Išanalizavęs Rusijos delegacijos pranešimą, Brazilijoje posėdžiavęs komitetas rezoliucijoje išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos planų smarkiai plėtoti turizmą Kuršių nerijoje ir rekomendavo įgyvendinti projektus atsižvelgiant į jų poveikį UNESCO saugomo regiono aplinkai, vertingosioms savybėms, pranešė Rusijos naujienų svetainė kaliningrad.ru.

Be to, UNESCO komitetui kelia nerimą pavojus gresiantis kopoms, Rusijai rekomenduojama pateikti detalią informaciją apie padėties gerinimą.

Pasaulio paveldo komiteto narės paragino Rusiją ir Lietuvą parengti bendrą dokumentą dėl Kuršių nerijos vertingųjų savybių apsaugos ir drauge rūpintis šio unikalaus gamtos kampelio saugojimu. Be to, rekomenduojama į regioną pasikviesti skubiojo monitoringo grupę, kuri įvertintų padėtį Kuršių nerijoje.

Kuršių nerija – išskirtinis žmogaus ir gamtos kūrinys į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įrašytas 2000 metais. Tai 98 kilometrų ilgio ir 0,4–4 kilometro pločio ištįsęs pusiasalis dviejų valstybių – Lietuvos ir Rusijos (Kaliningrado srities) teritorijoje. Lietuvai priklauso 50 km šiaurinės pusiasalio dalies.

Kuršių nerijai grėsmė iškristi iš Pasaulio paveldo sąrašo iškilo Rusijai ėmus planuoti statybas šioje teritorijoje. 2007 metais Rusijos vyriausybės sprendimu buvo parengtas projektas, kuriuo septyniuose Rusijos regiono nacionaliniuose parkuose numatyta kurti ypatingas turizmo rekreacijos zonas. Iš federalinio biudžeto planuojama skirti 1,5 mlrd. rublių tokiai zonai rengti ir Kuršių nerijoje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius