-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 06 21

UNESCO Pasaulio paveldo komitetas svarstys Kuršių nerijos ir Vilniaus senamiesčio būklę

Šią savaitę Paryžiuje prasidėjusioje 35-ojoje UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesijoje bus priimami sprendimai dėl objektų, įtrauktų į Pasaulio paveldo sąrašą, būklės.
Vilniaus senamiestis
Vilniaus senamiestis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Du iš šių objektų yra Lietuvoje esančios vietovės – Kuršių nerija bei Vilniaus istorinis centras.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Gintarė Tamašauskaitė BNS sakė, kad Lietuva buvo įpareigota Pasaulio paveldo komitetui pateikti abiejų šių objektų Vertybės išsaugojimo būklės ataskaitas. Tiesa, apie Kuršių nerijos būklę pasisakyti turėjo ir Rusija.

„Sesijoje svarstomos dvi ataskaitos: dėl Kuršių nerijos ir Vilniaus senamiesčio.Lietuva UNESCO Pasaulio paveldo komiteto nare buvo 2003–2007 metais, o 2006-aisiais Vilniuje vyko 30-oji komiteto sesija.

Dėl nerijos rūpinasi dvi valstybės, dėl Vilniaus senamiesčio – tik Lietuva. Komitetas įvertins ir priims sprendimą – ar tam tikras rekomendacijas, ar siūlymus, prašymus valstybėms“, – BNS sakė G.Tamašauskaitė.

Jos teigimu, komitetas, priimdamas sprendimą, atsižvelgs ne tik į Lietuvos bei Rusijos vertinimus, bet ir į paveldo ekspertų anksčiau pateiktas ataskaitas.

Kaip pranešė Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Pasaulio paveldo centro parengtoje ataskaitoje apie Vilniaus istorinį centrą nerimaujama dėl vietovės pašonėje kylančių aukštų pastatų.

Pernai gruodį Kuršių nerijoje, kuri į Pasaulio paveldo sąrašą įtraukta Lietuvos ir Rusijos bendra iniciatyva, lankėsi jungtinė UNESCO Pasaulio paveldo centro, Tarptautinės paminklų ir paminklinių vietovių tarybos (ICOMOS) ir Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) ekspertų misija. Jos tikslas buvo įvertinti žmonių veiklos bei gamtos stichijų daromą žalą, peržvelgti tarpvalstybinės nuosavybės būklę bei galimas grėsmes.

Gegužės mėnesį paskelbtoje ataskaitoje ekspertai kritikavo Rusijos teritorijoje planuojamas laisvalaikio kompleksų statybas bei paragino, kad Lietuva ir Rusija parengtų bendrą šios paveldo vietovės valdymo planą.

Sesijoje bus taip pat svarstoma dėl naujų išskirtinę visuotinę vertę turinčių pasaulio vietovių įrašymo į Pasaulio paveldo sąrašą, diskutuojama dėl Pasaulio paveldo apsaugos konvencijos ateities, tariamasi dėl šios konvencijos 40-mečio minėjimo 2012 metais.

Į sesiją išvyko ir Lietuvos delegacija. Lietuva šiuo metu nėra komiteto narė, todėl sesijoje dalyvauja stebėtojo teisėmis.

Lietuva UNESCO Pasaulio paveldo komiteto nare buvo 2003–2007 metais, o 2006-aisiais Vilniuje vyko 30-oji komiteto sesija.

Į Pasaulio paveldo sąrašą iš viso įtrauktos keturios Lietuvoje esančios vietovės: Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinis draustinis ir Struvės geodezinis lankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius