Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 14

UNESCO pritarė: esant ginkluotam konfliktui Kernavė turės neliečiamybę

Trečiadienį Paryžiuje UNESCO būstinėje prasidėjo 6-oji Hagos konvencijos Antrojo protokolo (1999 m.) Kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto metu komiteto sesija.
Kernavė
Kernavė / 15min.lt skaitytojo Eimanto nuotr.

Šioje sesijoje buvo nagrinėjamas Lietuvos prašymas suteikti sustiprintą apsaugą Kernavės archeologinei vietovei, kuri yra įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Lietuvos prašymas buvo patenkintas – Kernavės archeologinei vietovei sustiprintos apsaugos statusas buvo suteiktas visų komiteto narių bendru pritarimu, praneša Krašto apsaugo ministerija.

Sustiprintos apsaugos statusas – nauja apsaugos sistema, kurią numatė Hagos konvencijos Antrasis protokolas (1999 m.). Kadangi Lietuvos prašymas buvo patenkintas, Kernavė bus įtraukta į UNESCO Sustiprintos apsaugos kultūros vertybių sąrašą. Šiuo metu šiame sąraše yra keturios kultūros vertybės iš Italijos ir Kipro.

Lietuvos prašymas suteikti sustiprintą apsaugą karinio konflikto metu išskirtinę kultūrinę vertę turinčiai vertybei, Kernavės archeologinei vietovei, buvo nagrinėjamas antrą kartą, pernai vykusioje Komiteto sesijoje toks statusas nebuvo suteiktas dėl nepakankamo teisinio reglamentavimo. Dėl to šiais metais buvo priimta keletas teisės aktų pakeitimų.

Be Lietuvos, šioje komiteto sesijoje dar buvo nagrinėjamas Azerbaidžano prašymas suteikti sustiprintą apsaugą dviem objektams, bet jis nebuvo patenkintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius