Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 07

Universitete – pažintis su garsiuoju portugalų kino režisieriumi

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) kviečia susipažinti su vienu garsiausių portugalų kūrėju – 100 metų sulaukusiu, bet vis dar aktyviai kuriančiu kino režisieriumi Manoel de Oliveira.
Abraomo slėnis
Abraomo slėnis

Pirmadienį, 15 val., V.Biržiškos skaitykloje (K.Donelaičio g. 52, II a.) bus atidaryta šiam menininkui skirta paroda. Šia proga VDU Užsienio kalbų centras vasario – kovo mėnesiais kviečia į keturis M. de Oliveira kino filmų vakarus.

Spalvinga asmenybė

1908 metais gimęs M.Oliveira yra vyriausias pasaulyje vis dar kuriantis kino režisierius. Vienintelis, kurio karjera prasidėjo nuo tyliųjų filmų, tokių kaip „Darbai prie Douro upės“ (1931 m.) iki vėliausiojo režisieriaus darbo „Šviesiaplaukės merginos nepaprastumas“, kuris pernai buvo pristatytas Berlyne. Iš viso M.Oliveira pastatė daugiau nei 50 filmų. Jo darbai sulaukė pasaulinio pripažinimo, tai įrodo daugybė apdovanojimų įteiktų kino festivaliuose, institutuose ir akademijose.

Menininko kūryba atspindi ir jo paties originalų gyvenimą. Jo detalių apstu M. de Oliveiros filmuose. Būdamas išskirtiniu atletu (jis buvo šuoliu su kartimi portugalų čempionas), lenktynininku, trapecijos meistru, Douru upės vyno gamintoju ir vieno iš žinomiausių portugalų fabrikų direktoriumi, M. de Oliveira visada matė savo gyvenimą kaip nesibaigiantį patirties šaltinį, kurio ištakos glūdi nepaprastos asmenybės gyvybiškume, kuris stebina visus jį pažįstančius žmones.

Kino vakaruose – keturi M. de Oliveiros filmai

Kino režisieriaus kūryboje ryškūs portugalų tautos bruožai. Portugalija, jos istorija ir kultūra yra pasikartojanti tema visuose M. de Oliveira darbuose. Ypač ryškūs jo pasakojimuose vyrų ir moterų santykiai. Tačiau juos, skirtingai nuo kitų kūrėjų, M. de Oliveira pristato neįprastai: tiek vyrus, tiek ir moteris jis atskleidžia per jų skirtumų, traukos, santykių vystymosi bei atšalimo žaidimus.

Parodoje, kuri V.Biržiškos skaitykloje veiks iki vasario 26 dienos, bus galima išvysti įvairių eksponatų, atskleidžiančių spalvingą M. de Oliveiros asmenybę ir kūrybą. O susidomėjusieji ja laukiami kino vakaruose, kurie vyks VDU rūmuose (K.Donelaičio g. 52, 608 aud.). Pirmasis filmas žiūrovų lauks vasario 8 dieną, 19.15 val. Bus galima išvysti pirmąjį M. de Oliveira filmą „Abraomo slėnis“ („Vale Abra ão“). Tai – 1993-ųjų metų drama. Pagrindinė filmo herojė Ema – be galo graži mergina, kurią pastebi kiekvienas. Tačiau tėvas priverčia ją ištekėti už nemylimo vyro. Net ir ištekėjusi nuo savo prigimties ji nepabėga: niekina sutuoktinį ir nuolat užmezga naujus meilės romanus, taip išbandydama savo laisvės ribas.

Iš viso Kaune bus pristatyti dar 4 portugalų režisieriaus filmai: be jau minėto „Abraomo slėnio“, „Laiškas“, „Žodis ir utopija“ ir „Kalbantis kinas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius