Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 27 /13:56

Uosto direkcija: laivas nuo seklumos nutemptas

Sekmadienį ant seklumos netoli Klaipėdos užplaukęs laivas „Ocean Crown“ trečiadienio popietę buvo nutemptas, pranešė Klaipėdos uosto atstovė spaudai Dovilė Ringis. Anot jos, su Kipro vėliava plaukiojantis 190 metrų ilgio sausakrūvis laivas yra tuščias ir į Klaipėdą plaukė pasikrauti grūdų.
Laivas–sausakrūvis „Ocean Crown“
Laivas–sausakrūvis „Ocean Crown“ / Deivido Vaivados nuotr.

„Reikia pasakyti, kad buvo palanki vieta – smėlėtas gruntas. Iš laivo kapitono gavome pranešimą, kad jokių korpuso pažeidimų nepastebėta ir taršos iš laivo nėra. Mūsų darbuotojai nuvažiavę irgi įsitikino, kad taršos nėra. 10.30 valandą laivas buvo nutrauktas nuo seklumos. 11.30 valandą užsakytas locmanas ir vilkikų pagalba laivas bus įtrauktas į uostą bei pastatytas prie kratinės tolimesnei apžiūrai“, – žurnalistams spaudos konferencijoje sakė uosto kapitonas Adomas Alekna.

Anot jo, priekiu į seklumą bei krantą atsirėmęs laivas stovėjo palankiai, kad būtų sėkmingai išlaisvintas.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) informuoja, kad nutempto laivo vietoje taršos požymių nėra. Operacija, kurios metu į orą pakeltas Karinių oro pajėgų sraigtasparnis AS-365, baigėsi 12 valandą.

VIDEO: Laivo kapitono Adomo Aleknos komentaras

Iš pradžių D.Ringis komentavo, kad laivo tempimo darbai vyksta lėtai.

„Kol kas situacija yra stabili. Šiuo metu prie laivo dirba du vilkikai ir bando tą laivą išjudinti. Darbai vyksta vėžlio greičiu – centimetras po centimetro. Šiaip ir orai trukdo ir laivas yra gerokai sėdęs“, – BNS sakė ji.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus anksčiau LRT radijui teigė, kad laivas į uostą gali būti atitemptas po pietų.

Šiuo metu uosto akvatorijoje pučia 8–13 metrų per sekundę stiprumo vėjas, pasak D.Ringis, jis stipresnis už uosto ribų, kur yra užplaukęs „Ocean Crown“.

Aurelijos Kripaitės Jašinskienės/15min nuotr./Įstrigęs laivas
Aurelijos Kripaitės Jašinskienės/15min nuotr./Įstrigęs laivas

Užplaukusio laivo gelbėjimo darbai prasidėjo antradienį po pietų. Gelbėjimo operacijai vadovauja Nyderlandų kompanija „Smit“. Laivo gelbėjimo planą parengė jo savininkai ir ekspertai. Išvaduotas laivas turėtų būti atvilktas į Klaipėdos uostą ir apžiūrėtas specialistų.

„Karinių oro pajėgų sraigtasparniu nuskraidinti specialistai antradienio rytą įvertino laivo būklę ir aplinką, išanalizavo gylius, kokiu maksimaliu atstumu galėtų prie ant seklumos esančio laivo priplaukti vilkikai, kiek jų gali prireikti. Visa informacija pateikta laivo savininkui, uosto priežiūros tarnyboms“, – tądien pranešime žiniasklaidai rašė direkcija.

Su Kipro vėliava plaukiojantis 190 metrų ilgio laivas „Ocean Crown“ su 20 žmonių įgula ant seklumos ties antrąja Melnrage užplaukė sekmadienį paryčiais. Tą naktį vėjo stiprumas gūsiais siekė iki 28 metrų per sekundę. Pirminė nelaimės priežastis – laivo pagrindinio variklio gedimas.

Laivas buvo įkalintas maždaug jūrmylės atstumu į šiaurę nuo šiaurinio molo, 200 metrų nuo kranto. Šioje vietoje vandens gylis siekia penkis metrus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ties Melnrage įstrigusį „Ocean Crown“ gelbės olandų kompanija, prasidėjo laivo tempimo darbai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius