Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 25

Upės vakarų Lietuvoje grįžta į savo vagas

Potvynio grėsmė Kretingos ir Klaipėdos rajonuose menksta: jau kelinta para vanduo slūgsta. Vietomis Minija nuslūgo ir 82 centimetrais, kitur tik trimis.
Ugniagesių pagalbos šią savaitę prireikė Kartenos mokyklai daugiafunkciniam centrui, kur potvynio vanduo pateko į valgyklą.
Ugniagesių pagalbos šią savaitę prireikė Kartenos mokyklai daugiafunkciniam centrui, kur potvynio vanduo pateko į valgyklą. / Kartenos mokyklos daugiafunkcinio centro nuotr.

Kartenos seniūnė Arūnė Putvinienė pasakojo, kad retas vietinis gyventojas prisimena, kad žiemą taip tvintų Minija. Vanduo skandino visą slėnį, teko semti jį iš Kartenos mokyklos rūsyje įsikūrusios valgyklos, apsemti ir gyventojų rūsiai. Dėl didelio kritulių kiekio nuo piliakalnio nuslinko nuošliauža. Tačiau nuo antradienio vanduo ėmė slūgti.

Kretingos rajono savivaldybės vedėja Rasmina Beniušienė teigė, kad pastarosios paros matavimai rodo, kad vanduo Minijoje ties Kartena nukrito apie 82 centimetrus. Akmenoje – Danėje krito apie 47 centimetrus.

Kartenos mokyklos daugiafunkcinio centro nuotr./Ištvinusi Minija Kartenoje
Kartenos mokyklos daugiafunkcinio centro nuotr./Ištvinusi Minija Kartenoje

„Vandens lygiai krenta ženkliai. Iš esmės upės grįžo į savo vagas. Tačiau kur buvo paplūdys, dar telkšo vanduo. Žemė dar labai įmirkusi“, - aiškino R.Beniušienė.

Dar prireiks laiko ir palankių orų. „Pavasariniai potvyniai Kartenoje tikrai reti. Žiemą taip pat. Vargu ar dar sulauksime ir šį pavasarį vandens kilimo. Tačiau prisimename 2005 ar 2007 metus kai liepą ir rugpjūtį iškrito didelis kiekis vandens. Tada taip pat buvo užlietas slėnis“, - kalbėjo specialistė.

Tuo metu Priekulėje vis dar dalis kelių yra sunkiai išvažiuojami. Vanduo čia slūgsta, bet ne taip sparčiai. Ties Priekule vanduo Minijoje slūgo 3 centimetrais, ties Lankupiais – 14.

Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė teigė, kad žmonės važiuodami Šilutės link, arba Stragnų link Tiltų gatve rizikuoja. Šie keliai vis dar po vandeniu.

„Gyventojai gavo žinutes apie potvynį, kur kreiptis, jei reikėtų pagalbos. Kreipėsi vieni sutuoktiniai pensininkai. Žmona neįgali, teko traktoriumi gabenti slaugytoją“, - pasakojo seniūnė.

Anot jos, dar reikės laiko, kol vanduo ims slūgti labiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius