-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 01

URM apklausa: per metus Lietuvoje gerokai sumažėjo rusiškų TV kanalų žiūrimumas

Užsienio reikalų ministerijos užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atlikta apklausa parodė, jog Lietuvos gyventojai remia mūsų šalies narystę ES, pasisako už glaudesnį bendradarbiavimą su Baltijos šalimis bei Lenkija, o didžiausią grėsmę jaučia iš Rusijos ir Baltarusijos.
Televizorius
Televizorius / Photos.com nuotr.

Apklausos duomenimis, Lietuvos narystę ES remia apie du trečdaliai (65 proc.) gyventojų, prieš ją pasisako 12 proc. apklaustųjų. Labiausiai parama narystei išsakoma jaunimo, studentų ir aukštąjį išsilavinimą turinčių asmenų grupėse. Klausiami, kaip Donaldo Trumpo išrinkimas JAV Prezidentu gali paveikti Lietuvos ir JAV santykius bei apskritai saugumo situaciją mūsų regione, 39 proc. respondentų linkę manyti, kad niekas iš esmės nepasikeis, 27 proc. mano, kad galima laukti reikalų pablogėjimo, nes tarptautinė aplinka tampa nenuspėjama, o 8 proc. teigia, jog situacija turėtų pagerėti. Tarp šalių, su kuriomis, gyventojų nuomone, Lietuva turėtų aktyviausiai bendradarbiauti, pirmauja Lietuvos kaimynės Latvija (67 proc.), Lenkija (65 proc.) ir Estija (62 proc.).

Daugiau nei pusė respondentų (59 proc.) paminėjo ir Vokietiją. Kaip nedraugiškiausią ir didžiausią grėsmę Lietuvai keliančią šalį dauguma apklaustųjų išskyrė Rusiją (64 proc.). Antroji šiame sąraše rikiuojasi Baltarusija (20 proc.), kurios neigiamų vertinimų procentas per praėjusius metus išaugo daugiau nei trečdaliu (nuo 13 proc.). Didžioji dauguma – 88 proc. – apie Lietuvos užsienio politiką sužino iš televizijos.

Antroje vietoje – internetinė žiniasklaida, ją paminėjo 43 proc. gyventojų. Radiją įvardino 40 proc. respondentų, spaudą – 27 proc. Panašūs rezultatai buvo gauti ir prieš metus atliktoje apklausoje. Per šį laikotarpį nežymiai išaugo internetinės žiniasklaidos ir socialinių tinklų svarba, kurie yra ypač populiarūs informacijos šaltiniai tarp jaunimo. Per paskutiniuosius metus pastebimai sumažėjo Rusijos televizijos kanalų populiarumas. 24 proc. gyventojų nurodė, jog nuolatos žiūri naujienas ir laidas apie pasaulio įvykius per „1-ą Baltijos kanalą“, 14 proc. – „RTR“. Tai yra maždaug trečdaliu mažiau nei per 2015 m. pabaigoje vykdytą apklausą. Tyrimas taip pat atskleidė, jog gyventojų domėjimasis tarptautiniais įvykiais palaipsniui auga. 42 proc. respondentų nurodė, jog domisi arba labai domisi užsienio politika. Prieš metus tokių buvo 38 proc.

Daugiau nei pusė (58 proc.) besidominčių užsienio politika asmenų mano, kad Lietuvos interesų įgyvendinimas yra užtikrinamas diplomatinėmis priemonėmis. Užsienio reikalų ministerijos ir Lietuvos diplomatinių atstovybių teikiamų paslaugų kokybę gerai arba labai gerai įvertino 69 proc. jomis besinaudojusių gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius