-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 04

URM atmeta Prezidentūros kritiką dėl dvigubų standartų tiriant ambasadorių elgesį

Užsienio reikalų ministerija (URM) atmeta Prezidentūros kritiką dėl dvigubų standartų tiriant dviejų ambasadorių – Deivido Matulionio ir Eitvydo Bajarūno – elgesį.
Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija
Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šalies vadovo patarėja Asta Skaisgirytė anksčiau šią savaitę pareiškė, kad tiriant galimą D. Matulionio nusižengimą tyrimo komisija buvo sukurta, priešingai nei E. Bajarūno atveju.

Vis dėlto ministerija BNS nurodo, kad „abu atvejai skiriasi dėl skirtingų teisinių santykių, kuriems taikytini skirtingi teisės aktai ir skirtingos procedūros“.

„D. Matulionio atveju tiriamas galimas instrukcijų nesilaikymas, kas vertintina kaip galimas tarnybinis nusižengimas, todėl ir pradėta tarnybinio nusižengimo tyrimo procedūra, kuri turėtų būti baigta lapkričio pradžioje“, – sakė URM kanclerė kanclerė Inga Černiuk.

„E. Bajarūno atvejis kitoks pagal savo esmę – darbuotojai skundėsi dėl mobingo (psichologinio smurto) apraiškų, todėl jo atveju taikytos Smurto prevencijos ir lygių galimybių tvarkoje nustatytos tyrimo procedūros, kurios numato pranešėjų apsaugą“, – pridūrė ji.

Ambasadorius Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra sulaukęs atstovybės Londone darbuotojų kaltinimų dėl netinkamo elgesio, prastų darbo sąlygų. Situaciją ambasadoje įvertino URM Generalinė inspekcija, kuri rekomendavo spręsti jo tinkamumo toliau eiti pareigas. 

Spalio viduryje užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sustabdė ambasadoriaus funkcijas ir iškvietė jį į Vilnių konsultacijoms. Prezidentas šį sprendimą pavadino pusiniu ir pažymėjo, kad jis nieko nesprendžia, o diplomatinę atstovybę mažiausiai pusmečiui palieka be vadovo.

G. Nausėda taip pat ragina atlikti tarnybinį patikrinimą.

Tuo metu tyrimas dėl Lietuvos atstovo NATO D. Matulionio pradėtas dėl to, jog šis galėjo nesilaikyti valstybės institucijų suteikto mandato ir savo veikla susilpninti Lietuvos derybines pozicijas NATO viršūnių susitikime Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius