Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 05

URM birželį įspėjo Lietuvos institucijas neteikti Baltarusijai informacijos

Užsienio reikalų ministerija (URM) tvirtina dar birželį perspėjusi kitas Lietuvos institucijas, prašydama neteikti Baltarusijai informacijos, kuri gali būti panaudota opozicijai persekioti.
Užsienio reikalų ministerija
Užsienio reikalų ministerija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Anot pranešimo spaudai, URM iniciatyva birželio ir liepos mėnesį buvo surengti tarpžinybiniai pasitarimai Baltarusijos tema, kuriuose tartasi, kaip apsaugoti asmenis, susijusius Baltarusijos opozicija. Tik gavus signalus dėl galimo dvišalės teisinės pagalbos instrumentų panaudojimo prieš pilietinės visuomenės narius, URM kreipėsi į kitas Lietuvos institucijas su prašymu neteikti Baltarusijai informacijos, kuri gali būti panaudota opozicijos persekiojimui.

Vienas iš tokio persekiojimo pavyzdžių yra Baltarusijos nevyriausybinės organizacijos „Viasna“ vadovo Alesio Beliackio sulaikymas ir Baltarusijos institucijų veiksmai, nukreipti prieš jo vadovaujamą žmogaus teisių gynimo organizaciją, teigiama pranešime.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija nuosekliai remia pastangas užtikrinti žmogaus teises ir stiprinti pilietinę visuomenę Baltarusijoje bei siekia drauge su kitomis Lietuvos institucijomis užkirsti kelią dvišalio teisinio bendradarbiavimo įrankių panaudojimui politiniais tikslais kaimyninėje šalyje.

„Šis atvejis yra geras įspėjimas, kokias galimas neigiamas pasekmes gali turėti formalus sprendimas dėl informacijos teikimo užsienio valstybėms, priimamas neatsižvelgiant į URM politinį patarimą“, – sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Anot pranešimo, URM nedalyvauja keitimesi teisine ir finansine informacija tarp valstybių, tačiau savo rekomendacijas yra ne kartą išsakiusi atsakingoms institucijoms. Turi būti susilaikoma nuo informacijos teikimo Baltarusijai, kuri galėtų būti panaudota politiniais tikslais bei pilietinės visuomenės persekiojimui.

15min.lt primena, kad penktadienį Lietuvos teisingumo ministerija patvirtino suteikusi duomenis apie Žmogaus teisių centro „Vesna“ atstovo A.Beliackio sąskaitas Lietuvos bankuose ir gautas įplaukas.

A.Beliackis ketvirtadienį sulaikytas Minske, įtariant mokesčių slėpimu. Baltarusijos valdžia teigia, kad įtarimai pateikti remiantis iš Lietuvos teisingumo ministerijos gautais duomenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius