Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 18

URM: karo Ukrainoje atveju Lietuvos piliečių evakuacija būtų sudėtinga ar net neįmanoma

Jei Ukrainoje prasidės aktyvūs karo veiksmai ir neveiks mobilusis, interneto ryšys, TV bei radijo signalai, bus nutrauktas oro bei sausumos transporto susisiekimas, bet kokie evakuacijos veiksmai gali būti itin sudėtingi ar net neįmanomi, skelbia Užsienio reikalų ministerija (URM). Todėl Lietuvos piliečiai iš Ukrainos, pasak ministerijos, turėtų išvykti nedelsdami. Vasario 18 dienos duomenimis, Lietuvos ambasadoje Ukrainoje buvo užsiregistravę 314 Lietuvos piliečių.
Gedimino prospekte suliepsnojo šešiolika simbolinių Vasario 16-osios laužų
Ukrainos vėliava / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vasario 13-ąją URM paprašė Ukrainoje esančių Lietuvos piliečių, kurie dėl kokių nors priežasčių negali išvykti iš šalies, užsiregistruoti, kad prireikus su jais būtų galima susisiekti dėl konsulinės pagalbos.

Tai, pasak ministerijos, šiuo metu padarė apie 320 Lietuvos piliečių.

Modeliuojami įvairūs pagalbos scenarijai

Dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos ir nenuspėjamos saugumo situacijos regione URM ir toliau primygtinai ragina Lietuvos piliečius nedelsiant išvykti iš Ukrainos teritorijos, kol tai yra įmanoma, komerciniais oro skrydžiais ir automobilių transportu per sausumos sienas.

„Užsienio reikalų ministerija akcentuoja, kad Rusijos karinės agresijos atveju situacijos vystymosi scenarijai yra neprognozuojami, o išvykti iš Ukrainos gali tapti išskirtinai sudėtinga ar net neįmanoma – todėl vienintelis saugus sprendimas – išvykti dabar ir, kol nebus paskelbta kitaip, neplanuoti kelionių į Ukrainą“, – atsakyme 15min nurodė URM.

15min teiravosi ministerijos, ar yra paruošti Lietuvos piliečių iš Ukrainos evakuacijos planai, kas būtų evakuojami ir kokiai situacijai susiklosčius.

URM nurodė, kad „atsakingos Lietuvos institucijos svarsto ir modeliuoja įvarius pagalbos Lietuvos piliečiams scenarijus“.

„Palaikomas nuolatinis ryšis bei vyksta intensyvios konsultacijos su sąjungininkais ir partneriais“, – dėstoma atsakyme.

Planuoja tęsti ambasados darbą Kijeve

Neatmetama galimybė konsulines paslaugas teikti iš Lvovo.

Piliečių išvykimas sausuma gali būti vienintelis, bet itin sudėtingas dėl kilsiančių didelių transporto spūsčių ir bendros sumaišties būdas.

„Ukrainos oro erdvės uždarymo atveju piliečių išvykimas sausuma gali būti vienintelis, bet itin sudėtingas dėl kilsiančių didelių transporto spūsčių ir bendros sumaišties būdas, o konsulinės paslaugos būtų teikiamos iš Lvovo, iki kurio piliečiams tektų vykti savarankiškai.

Lietuvos ambasados darbuotojai Lvove jau dabar yra pasirengę teikti būtinąsias konsulines paslaugas Lietuvos piliečiams“, – nurodė URM.

Tiesa, Lietuvos ambasada Kijeve vis dar veikia.

„Nors saugumo situacija Ukrainoje kinta kas dieną, ambasada Kijeve kol kas dirba ir dirbs tol, kol tai bus įmanoma.

Dalis ambasados darbuotojų yra perkelti į Lvovą tam, kad nenutrūktų konsulinių paslaugų teikimas ir pagalba piliečiams tiek, kiek tai būtų įmanoma blogiausio scenarijaus atveju“, – teigė ministerija.

Evakuacijos planus turi ambasados

Atsakyme 15min pažymima, jog visos Lietuvos atstovybės, įskaitant tą, kuri yra Ukrainoje, ir jose dirbantis personalas turi evakuacijos planus.

Aktyvių karinių veiksmų akivaizdoje, pasak ministerijos, „Lietuvos institucijų veiksmai priklausytų nuo konkrečių aplinkybių, sprendimai būtų adaptuojami pagal situaciją“.

„Vis dėlto itin svarbu suvokti, kad karo veiksmų apimtoje zonoje gali neveikti mobilusis ir interneto ryšys, TV ir radijo signalai, būti nutrauktas bet koks oro bei sausumos transporto susisiekimas, todėl bet kokie evakuacijos veiksmai, įskaitant perspėjimo signalų teikimą, planavimą, koordinavimą, evakuacijos schemų vykdymą tampa itin sudėtingi ar net neįmanomi“, – pažymėjo ministerija.

Pabrėžiama, kad būtent dėl šių priežasčių URM per pastarąją savaitę viešai kelis kartus ir teikė primygtines rekomendacijas Lietuvos piliečiams išvykti iš Ukrainos, kol tam yra sąlygos bei veikia oro transportas bei susisiekimas sausuma.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai

Užsiregistravo daugiau nei 314 Lietuvos piliečių

„Vasario 18 dienos duomenimis, Lietuvos ambasadoje Ukrainoje buvo užsiregistravę 314 Lietuvos piliečių (209 registracijos anketos ir 105 bendrakeleiviai)“, – penktadienį BNS informavo URM.

Anot jos, visiems užsiregistravusiems Lietuvos piliečiams praėjusį šeštadienį bei sekmadienį, taip pat ir šį ketvirtadienį buvo išsiųsti paraginimai palikti šalį dėl Rusijos invazijos grėsmės.

„Į Lietuvos ambasadą Ukrainoje kreipėsi keli Lietuvos piliečiai, kurie teiravosi dėl konsulinių klausimų, prašė informacijos ir patarimų dėl elgesio, kilus aktyviems karo veiksmams“, – teigiama ministerijos atsakyme.

Vakarai rengiasi agresijai

Maskvai prie Ukrainos pastaruoju metu sutelkus daugiau kaip 100 tūkst. karių ir įvairios karinės technikos, Vakarai nuogąstauja dėl galimos karinės invazijos į šią šalį, rašo BNS.

Nepaisant Maskvos pareiškimų apie atitraukiamas pajėgas, NATO, JAV lyderiai teigia nematantys reikšmingų ženklų, jog tai vyktų iš tikrųjų, ir skelbia apie Aljanso pasirengimą tiek diplomatiniam krizės sprendimui, tiek galimai agresijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius