Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 08

URM: konkretūs pasiūlymai ES dėl sankcijų Rusijai po A.Navalno sulaikymo dar nebuvo teikiami

Europos Sąjungos (ES) narės kol kas nepateikė konkrečių pasiūlymų dėl sankcijų Rusijai po to, kai buvo sulaikytas opozicionierius Aleksejus Navalnas, nurodo Užsienio reikalų ministerija (URM).
Protestuotojai Maskvoje
Protestuotojai Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sankcijų dėl A.Navalno neteisėto sulaikymo klausimas buvo keltas paskutinėje ES Užsienio reikalų taryboje (URT) ir Lietuvos užsienio reikalų ministras buvo tarp aktyviausiai kėlusių šį klausimą.

Šios URT metu konkretūs pasiūlymai dar nebuvo teikiami – valstybių narių ministrai pasiekė politinį sutarimą grįžti prie nuodugnių diskusijų šiuo klausimu tuo atveju, jei A.Navalnas bus nubaustas realia laisvės atėmimo bausme“, – rašoma URM atsakyme.

VIDEO: Protestai Rusijoje tęsiasi: sulaikyta tūkstančiai žmonių, policija panaudojo jėgą

URM neatsakė, kada Lietuva pateiks konkrečius pasiūlymus dėl sankcijų, tačiau tikino, kad „aktyviai konsultuojasi su savo partneriais ES ir tikisi teigiamų sprendimų šiuo klausimu“.

Pernai rugpjūtį opozicionierius A.Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ ir išskraidintas gydytis į Vokietiją.

Sausį grįžęs į Maskvą, jis iš karto buvo sulaikytas, vėliau jam skirta 2 metų ir 8 mėnesių įkalinimo bausmė, nes esą pažeidė 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

A.Navalnas kaltinimus vadina politiškai motyvuotais.

Sulaikius A.Navalną, Rusijoje du savaitgalius vyko protestai, kurių metu buvo sulaikyta daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

VIDEO: Jautri kova prieš režimą: A.Navalno sąjungininkė grojo pianinu, kol policija veržėsi į jos namus

Penktadienį Rusijoje lankantis ES diplomatijos vadovui Josepui Borrelliui paskelbta, kad iš šalies išsiunčiami trijų valstybių narių ambasadoriai.

Vėliau J.Borrellis savo tinklaraštyje pripažino, kad Rusija savo elgesiu per jo vizitą parodė nenorinti konstruktyvesnio dialogo su Bendrija.

„Agresyviai surežisuota spaudos konferencija ir trijų ES diplomatų išsiuntimas per mano vizitą rodo, kad Rusijos valdžia nenorėjo pasinaudoti šia galimybe turėti konstruktyvesnį dialogą su ES“, – rašė ES diplomatijos vadovas.

„Kaip ES mes turėsime padaryti išvadas, atidžiai įvertinti, kokia kryptimi vystyti santykius su Rusija ir veikti vieningai ir ryžtingai. <...>

Aptarsime šiuos klausimus su kolegomis ES užsienio reikalų ministrais. Kaip visada, dėl tolimesnių žingsnių turės nuspręsti valstybės narės ir taip, tai gali apimti sankcijas. Šiuo atžvilgiu turime papildomą įrankį dėl neseniai priimto ES žmogaus teisių sankcijų režimo“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius