Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 20

URM: Lietuva džiaugiasi, kad Lenkija imasi spręsti įsisenėjusias Lenkijos lietuvių problemas

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį pareiškė teigiamai vertinanti tai, kad Lenkija ketina imtis spręsti įsisenėjusias Lenkijos lietuvių problemas švietimo srityje.
Lentelės su gatvių pavadinimais
Lentelės su gatvių pavadinimais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai sakoma ministerijos komentare dėl Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertų darbo grupės susitikimo.

„Teigiamai vertiname įvykusį susitikimą, kurio dėka Lenkija partnerystės dvasioje imsis žingsnių spręsti įsisenėjusias Lenkijos lietuvių problemas švietimo srityje, įskaitant lietuvių kalba rengiamų egzaminų užduočių kokybę ir taisyklingumą, lietuviškų vadovėlių leidybos klausimus, lietuviškų mokyklų finansavimą“, – sakoma URM Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus išplatintame pranešime.

Anot URM, Lenkijos atstovai taip pat įsipareigojo, kad spalio 24 dieną Punske rengiamoje Lenkijos lietuvių švietimo plėtros strategijos peržiūros konferencijoje bus pristatyti pasiūlymai dėl tautinių ir etninių mokyklų švietimo finansavimo sistemos pakeitimų.

„Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertų ir tautinių mažumų atstovų grupės susitikimas, vykęs rugsėjo 19 dieną Varšuvoje, parodė, kad Lietuva ir Lenkija sugeba rasti abiem pusėms priimtinus sprendimus (...). Lietuva tikisi, kad kitas švietimo ekspertų posėdis Vilniuje spalio 14 dieną įtvirtins ankstesnių darbo grupės susitikimų rezultatus bei nubrėš tolesnes gaires dėl Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo švietimo srityje“, – teigiama URM pranešime spaudai.

Steigti dvišalę ekspertų darbo grupę rugsėjį nusprendė Lietuvos premjeras Andrius Kubilius ir Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, kuris atvyko į  Lietuvą netrukus po Lietuvos lenkų protesto akcijų.

Lenkų politikai kritikuoja naujas Lietuvos švietimo įstatymo nuostatas, kuriomis stiprinama lietuvių kalbos padėtis tautinių mažumų mokyklose. Pagal jas Lietuvos istorija ir geografija bus dėstoma lietuviškai, o nuo 2013 metų bus laikomas vienodas lietuvių kalbos egzaminas tiek lietuviškose, tiek tautinių mažumų mokyklose.

Lietuvos pareigūnai pabrėžia, kad pataisos atitinka Europos standartus, o Lenkijos lietuviai teigia, kad net ir jas priėmus lenkai Lietuvoje turės geresnes sąlygas mokytis gimtąja kalba nei jie.

Per pastaruosius 10 metų Lenkijoje buvo uždaryta pusė lietuviškų mokyklų. Krasnagrūdos ir Krasnavo mokyklose panaikintos lietuviškos klasės, uždarytos Agradnykų, Klevų, Ramoniškių, Vaitakiemio mokyklos, rengiamasi uždaryti Pristavonių ir Vidugirių mokyklas. Lenkijos lietuvių moksleiviams taip pat labai trūksta vadovėlių lietuvių kalba, nerimą kelia ir perėjimas prie elektroninių vadovėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius