Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 26 /09:42

URM užkulisiai: 16 metų patirtį sukaupęs diplomatas skundžiasi susidorojimu

Rugpjūčio 23 dieną diplomatas Liutauras Barila tapo bedarbiu pasibaigus jo terminuotai sutarčiai. Tokia yra oficiali Užsienio reikalų ministerijos (URM) pozicija. Tačiau pats L.Barila teigia patyręs susidorojimą. Daugiau nei 10 metų pagal tokio tipo sutartį ministerijoje dirbęs diplomatas šįkart jos neteko, nes, kaip įtaria, pasipriešino Konsulinio departamento vadovo Giedriaus Kazakevičiaus spaudimui pasitraukti iš pareigų savo noru.
Liutauras Barila
Liutauras Barila / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak L.Barilos, jis yra ne kartą girtas ir skatintas, per visą tarnybos laiką nėra nei gavęs skundų ar tarnybinių pranešimų dėl atliekamų funkcijų, nei padaręs jokių nusižengimų ar gavęs nuobaudų. Tačiau darbo sutartis mįslingai nepratęsiama. Anot diplomato, peršasi mintis, jog, parodžius pasipriešinimą, sprendimas patraukti jį iš tarnybos tapo asmeniniu G.Kazakevičiaus interesu.

Kaip teigia buvęs biatlonininkas, jaudulys prieš Olimpinių žaidynių startą yra smulkmena palyginus su sunkumais, kuriuos jam tenka patirti dabar. Vyras sako nesulaukiantis ne tik žmoniško paaiškinimo, tačiau ir pagalbos – nei iš ministerijos kanclerio Laimono Talat-Kelpšos, nei iš ministro Lino Linkevičiaus. L.Barila jaučiasi atskirtas teisine biurokratijos siena, paliktas vienas.

„Čia reikia netgi dar daugiau nei kovos ir ryžto. Atrodė, tose dvejose Olimpinėse žaidynėse yra didžiausias jaudulys. Pasirodo, kad ten buvo niekai, palyginti su šiais paskutiniais išgyventais bangavimais. Kaip iš giedro dangaus“, – sako Nagano Japonijoje ir Solt Leik Sičio JAV žiemos Olimpiadų dalyvis.

L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / L.Barilos startas Nagano olimpinėse žaidynėse
L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / L.Barilos startas Nagano olimpinėse žaidynėse

„Bandai įrodyti, pasakyti, atsimuša kaip į sieną. Toks beviltiškumas. Ten tai dar gali sušaudyti, būti ne pirmas, gal kažkur dešimtuke, o čia žiūri, kad visi šūviai… Kaip biatlonininkas manai, kad pataikei, o, pasirodo, uždengta aklinai. Nieko prisišaukti negali. Tas labai užgauna ir žeidžia. Jeigu jausčiausi kaltas, nei lįsčiau, nei bandyčiau ką daryti. (…) Kodėl taip galima – tu man nepatinki ir važiuoji lauk?“ – klausia L.Barila.

Paklausė, ar šis nenorėtų atsišaukti. O jeigu ne – baigus sutarčiai bus atsisveikinta.

Pasiūlymas atsišaukti – lyg tarp kitko

Prieš keletą metų rugsėjo pradžios Barilų šeima laukė ypač nekantriai. Liutaurui gavus paskyrimą į Almatą, buvo aišku, kad jau netrukus visos šeimos gyvenimas keisis kardinaliai – 9 ir 14 metų vaikai eis į naują tarptautinę mokyklą, žmona su vyru ieškos būdų adaptuotis didžiausiame Kazachstano metropolyje.

L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / Diplomatas L.Barila su žmona
L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / Diplomatas L.Barila su žmona

Dirbti naujose pareigose L.Barilai netrukdė nei krūvis, nei pakitęs klimatas. Atvirkščiai, vėliau už savo indėlį diplomatas sulaukė „A“ balo įvertinimo iš naujojo generalinio konsulo Dariaus Vitkausko, pakeitusio Regimantą Jablonską. Pastarasis buvo atšauktas URM suabejojus jo darbo etika. Esą buvo gauta signalų apie neskaidrų darbą išduodant vizas. Konsulas buvo atšauktas 2017 m. vasaros pradžioje, o naujas pareigas L.Barila pradėjo eiti rugsėjį, tad kartu su R.Jablonsku nedirbo.

Tiesa, vėliau R.Jablonskas buvo išteisintas. Valstybės saugumo departamentas konstatavo, kad buvęs generalinis konsulas gali dirbti toliau, jo leidimas dirbti su įslaptinta informacija – atnaujintas. Pats diplomatas 15min teigė, kad jam „pateikti kaltinimai iš esmės rėmėsi anoniminiais Kazachstano turistinių firmų ir vizų tarpininkų URM atsiųstais laiškais“.

Praėjus kiek daugiau nei pusmečiui, L.Barila sulaukė kvietimo atvykti į Indijoje, Naujajame Delyje, vyksiančius regioninius mokymus. Naujieną diplomatas priėmė džiugiai.

„Galvojau, bus paaukštinimas, o viskas buvo sugalvota taip, kad mane pakvietė, jog pasakytų šią naujieną“, – mano diplomatas.

Vienos neformalios vakarienės metu prie stalo susėdo L.Barila, G.Kazakevičius, jo pavaduotojas Rimgaudas Lošys ir kiti. Departamento vedėjas vieną akimirką palinko prie diplomato ausies ir prisidengęs burną paklausė, ar šis nenorėtų atsišaukti. Pasak trečiojo sekretoriaus, jam buvo pasiūlyta savo noru atsišaukti ir grįžti į „traukinius“ toliau išdavinėti vizas, o vėliau tikėtis, kad ateityje rotuos kur nors kitur. O jeigu ne – pasibaigus sutarčiai bus atsisveikinta.

L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / Viena iš vakarienių Indijoje. Dešinėje eilėje R.Lošys (prie sienos) ir G.Kazakevičius.
L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / Viena iš vakarienių Indijoje. Dešinėje eilėje R.Lošys (prie sienos) ir G.Kazakevičius.

„Man kaip maišu per galvą – nei iš šio, nei iš to. Toks visas euforijoje buvau ir... Sėdėjau kaip žemę pardavęs“, – pasakoja L.Barila.

Spaudimui nepasidavė

Tąkart L.Barila sakė, kad jeigu nėra kito kelio, jis sutiktų, bet kuo jis kaltinamas, kokie motyvai? Sako tiesaus atsakymo neišgirdęs, neva gavo pasiūlymą nesigilinti.

Grįžęs namo diplomatas išgirstus žodžius permąstė dar kartą – ir nusprendė nesutikti. Padarė išvadą, kad toks sprendimas pakenktų jo reputacijai, galimai kristų šešėlis. Taip pat paskaičiavo patirsiantis didelių nuostolių – vaikai jau buvo pradėję eiti į privačią, brangią mokyklą. Be to, ir už būsto nuomą pinigai buvo sumokėti gerokai į priekį.

Netikėta žinia buvusiam sportininkui nedavė ramybės – mintyse dėliojo išvarymo scenarijus. Pirmiausia, jis manė, gal naujasis generalinis konsulas D.Vitkauskas panoro visiškai atnaujinti komandą. Tačiau, diplomato teigimu, konsulas išreiškė pasitikėjimą ir patikino, kad pokyčius inicijuoja G.Kazakevičius.

Vėliau, sužinojęs, kas atvyksta į konsulatą Almatoje, L.Barila pasidarė išvadą, kad jis tėra figūra vidinių susitarimų šachmatų lauke.

Iš diplomato – į vyriausiojo specialisto pareigas

Paskelbęs savo sprendimą, diplomatas netrukus pastebėjo, kad jam nebesiūloma pratęsti sutarties. Tad pats parašė dvigubą prašymą atestacijos komisijai. Jame teigė, kad jeigu yra galimybė tęsti darbus Almatoje, jis prašo jį palikti, o jeigu ne – grąžinti dirbti į URM, Supaprastinto tranzito dokumentų (STD) skyriuje.

L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / Diplomatas L.Barila
L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / Diplomatas L.Barila

Komisijos posėdžio išvakarėse suskambėjo L.Barilos telefonas. Skambino R.Lošys, G.Kazakevičiaus pavaduotojas ir laikinasis STD skyriaus vedėjas. Pasak buvusio biatlonininko, vedėjas jį ramino, kad „nepalieka likimo valioje“, bet esą jis yra praradęs departamento vadovo pasitikėjimą, nebus ten, kur priimami sprendimai.

Dėl kokių priežasčių? Vėlgi neaišku.

Grynai matau susidorojimą“, – tvirtina diplomatas.

Pasak L.Barilos, R.Lošys pasiūlė vienintelę išeitį – ateiti dirbti vyriausiojo specialisto pareigose.

„Esu diplomatas, valstybės tarnautojas, kaupiasi stažas, o čia – pagal darbo sutartį. Taksi talonus, inventorių skaičiuosi. Sako, rašyk greitai prašymą ir viskas. Galvoju, kodėl taip staigiai nori. Nes atestacinės komisijos posėdis vyks rytoj, o jeigu pasirašau – atsisakau toliau būti diplomatu“, – teigia trečiasis sekretorius pridėjęs, kad naujos sutarties nurodyta trukmė – keli mėnesiai iki metų galo.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, joks oficialus pasiūlymas L.Barilai nebuvo teiktas, tačiau 15min turima informacija rodo, kad laiškas buvo.

15min nuotr./ R.Lošio laiškas dėl darbo
15min nuotr./ R.Lošio laiškas dėl darbo
15min nuotr./ Pasiūlyta darbo sutartis
15min nuotr./ Pasiūlyta darbo sutartis

L.Barila nesutiko. Nepaisant to, diplomato manymu, G.Kazakevičius tikėjosi, kad L.Barila vis tiek bus išmestas komisijos rankomis. Tačiau ji balsavime 4 prieš 3 nusprendė buvusį sportininką palikti tarnyboje ir grąžinti dirbti į URM. Komisija taip pat rekomendavo į ministro patarėjo pareigas generaliniame konsulate Almatoje skirti Justiną Bakūną. Šis 2017 m. vasarą baigė dirbti patarėju LR ambasadoje Indijoje.

Sužinojęs šią naujieną, L.Barila padarė išvadą, kad noras jį patraukti veikiausiai susijęs su šiuo diplomatu.

„Karjeros diplomatai, kurie nuo seno dirba, jų taip lengvai nepatrauksi. G.Kazakevičius galbūt norėjo jį išsiųsti – ir tau bus gerai, ir man, „važiuok tu nuo mano galvos.“ Grįžo tik iš Indijos, tapo (Supaprastinto tranzito dokumentų) skyriaus vedėju. Ar nesutapo su G.Kazakevičiumi, ar lėšų trūksta. Matyt, pasakė kažką, kad mane taip staiga turėjo paprašyti atsišaukti savo noru“, – scenarijus dėlioja konsulinis pareigūnas.

Grynai matau susidorojimą“, – tvirtina diplomatas.

Pagarsėjo kelione į Naująją Zelandiją

Po komisijos sprendimo buvęs sportininkas tęsė darbus URM, tačiau, kaip teigia, departamento direktoriaus pyktis nuo to tik padidėjo.

„Patekai į juodą sąrašą ir viskas. (...) Man davė vieną šansą ir viskas“, – G.Kazakevičiaus charakterį piešia ir nuostatą savo atžvilgiu regi L.Barila.

Diplomato teigimu, nors daugelis kolegų jį palaiko, jie bijo pasisakyti, mat, turėdami terminuotą sutartį, gali rizikuoti savo darbo vieta.

Jei pavaldinių G.Kazakevičius įvardijamas kaip griežta, bet kartu ir idėjų kupina asmenybė, tai platesnei visuomenei jis žinomas kaip buvęs konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybės kanclerio pavaduotojas, su kolege už bemaž 40 tūkst. litų išvykęs į Naująją Zelandiją ir ten gilinęs vadybos įgūdžius. Kaip vėliau paaiškėjo, jis pats vadovavo projekto priežiūros grupei, kuri palaimino komandiruotę į tolimą valstybę.

L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / G.Kazakevičius (dešinėje) per vizitą Indijoje
L.Barilos asmeninio archyvo nuotr. / G.Kazakevičius (dešinėje) per vizitą Indijoje

Tuometinio ir dabartinio Vyriausybės kanclerio Deivido Matulionio teigimu, po atlikto audito paaiškėjo, kad lėšų iš keliautojų išsireikalauti nebuvo teisinio pagrindo, nes kelionės metu esą nebuvo nei poilsinių, nei ekskursinių renginių.

Po šio įvykio G.Kazakevičius susigrąžino diplomato statusą ir 2011 m. pradėjo eiti patarėjo pareigas Užsienio lietuvių departamente.

Nieko asmeniško, bet tu papuolei, nuo tavęs pradedam (reorganizaciją), – G.Kazakevičiaus žodžius perfrazavo L.Barila.

Sugalvojo priežastį: vykdo reorganizaciją

Tais metais paskyrimą į LR konsulatą Tilžėje kaip trečiasis sekretorius, arba kitaip traukinių diplomatas, gavo ir L.Barila. Iš tų laikų jis pamena, kad išduodamas vizas dirbdavo ir su karjeros diplomatais. Tiesa, jie į tokias pozicijas nesiverždavo, nes neva žemas lygis.

„Į Kaliningradą nedaug kas nori, o Sovetskas (Tilžė) – skylių skylė“, – taip L.Barilos akimis jie apibūdindavo postus.

Tačiau panašu, kad nuo šiol karjeros diplomatai turės pratintis prie mažiau patrauklių vietų, mat būtent jie ateityje užims „traukininkų“ vietas. Neva tokia kryptimi bus vykdoma reorganizacija.

Bent jau tokią versiją išgirdo L.Barila, kai 2018 m. pavasarį eilinį kartą dar metams mėgino prasitęsti sutartį. Tačiau jo prašymo nei G.Kazakevičius, nei R.Lošys nevizavo, o nevizuoti dokumentai, diplomato teigimu, atestacinėje komisijoje nesvarstomi.

„Komisija nagrinėjo 7 žmonių prašymus, visiems pratęsė, o manęs nėra, nes nėra pavizavimo“, – pasakojo L.Barila.

URM 15min tikina, kad L.Barilos prašymas pratęsti sutartį nebuvo patenkintas, nes „atitinkami siūlymai yra teikiami, tik jeigu yra poreikis sudaryti naujas terminuotas diplomatinės tarnybos sutartis darbui supaprastinto tranzito schemoje ir nekyla abejonių dėl darbuotojų kompetencijos.“

Panašu, kad poreikį nustelbė „reorganizacija“.

„Sakė, nieko asmeniško, bet tu papuolei, nuo tavęs pradedam (reorganizaciją). Vieną atleisim, tada kitą. Norime visus reorganizuoti, kad karjeros diplomatai važinėtų“, – G.Kazakevičiaus žodžius, pasakytus URM kanclerio kabinete, perfrazavo jis.

Teigia pagalbos nesulaukęs

Ieškodamas užtarimo ir pagalbos L.Barila kreipėsi įvairiais kanalais – į neseniai URM susikūrusią profesinę sąjungą, ministrą Liną Linkevičių, kanclerį Laimoną Talat-Kelpšą.

Pavykus patekti į pastarojo kabinetą L.Barila tikėjosi pasikalbėti akis į akį, tačiau į susitikimą buvo pakviestas ir G.Kazakevičius.

„Galvojau pasikalbėsiu tete-a-tete, bet jis teigė neturintis ką pasakyti. Sako, Giedriau, tu kalbėk“, – kanclerio žodžius prisimena diplomatas.

URM nuotr./Buvęs LR ambasadorius Indijoje Laimonas Talat-Kelpša (viduryje)
URM nuotr./Buvęs LR ambasadorius Indijoje Laimonas Talat-Kelpša (viduryje)

„Galvoju, vienas žmogus viską diriguoja, turi tokį užnugarį, tokias dideles teises. (…) Supratau, kad ranka ranką plauna. Toks įspūdis, kad G.Kazakevičius priima sprendimus, o ne kancleris“, – teigia konsulinis pareigūnas vėliau sužinojęs, kad šį susitikimą inicijavo ministras L.Linkevičius.

Su pačiu L.Linkevičiumi, beje, kol kas buvusiam sportininkui susitikti nepavyko. Jo teigimu, ministras priimti atsisako. O tokio pobūdžio ginčus spręsti turinti URM Generalinė inspekcija teigė nenustačiusi trečiojo sekretoriaus „teiginius pagrindžiančių faktų ir kitus nuogąstavimus patvirtinančių aplinkybių“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Supratau, kad ranka ranką plauna, – teigia L.Barila.

L.Barila taip pat kreipėsi į URM profesinę sąjungą, tikėdamasis užtarimo, tačiau sulaukė tik palaikymo žodžių – esą didesnių žingsnių imtis negali dėl riboto biudžeto. Susitikimą patvirtino ir sąjungos pirmininkas Rimutis Klevečka.

„Su L.Barila esu bendravęs ne kartą ir davęs jam patarimų. Žinau, kad URM jo tiesioginiai vadovai nelinkę pratęsti metams sudaromą laikiną diplomato tarnybos sutartį. Atrodo keistai, kad kitiems darbuotojams, dirbantiems tomis pačiomis sąlygomis, be vilkinimų sudaromos laikinos diplomatų tarnybos sutartys, tuo tarpu L.Barilai jos be jokių rimtų argumentų nesiūloma sudaryti.

Profesinė sąjunga susikūrė šių metų balandžio 12 d. Kol kas neturime sukaupę pakankamos patirties ir lėšų, kad teisiškai galėtume ginti profesinės sąjungos narių interesus. Žinome advokatų valandinius įkainius, todėl realiai vertiname savo finansinius pajėgumus“, – 15min sakė jis.

Pasak diplomato, buvusio Muitinės departamento generalinio direktoriaus, viešumas ir dialogas su URM administracija turėtų užkirsti kelią diskriminuoti profesinės sąjungos narius.

Irmanto Gėlūno / 15min nuotr. /Rimutis Klevečka
Irmanto Gėlūno / 15min nuotr. /Rimutis Klevečka

Neteisybės jausmą išgyvenantis L.Barila ketina eiti iki pabaigos – kreipsis į teismą ieškoti teisybės. Iki tol buvęs biatlonininkas negatyvią energiją sako nukreipiantis į sportą, vėl pradėjo bėgioti po miškus.

„Reikia energiją nukreipti, pradėti sportuoti. Geriau jau gauti kažkokio pozityvo organizmui. Miške bėgdamas neteisybės jausmą išliesiu“, – teigia jis.

URM: darbas nutrūko ne dėl reorganizacijos, o dėl sutarties tipo

Susisiekus su Konsulinio departamento vadovu G.Kazakevičiumi, jis kalbėti atsisakė, sakė, kad pagal tvarką klausimai turi būti užduoti per atstovus ryšiams su žiniasklaida.

Apie L.Barilos atvejį paklausti Užsienio reikalų ministerijos atstovai teigia nematantys ginčo objekto – tiesiog baigėsi terminuota sutartis, o pokalbis mokymų metu Indijoje esą yra „tikrovės neatitinkanti interpretacija“.

„Su darbuotoju buvo sudaryta terminuota sutartis vienerių metų laikotarpiui, ji baigė galioti ir darbuotojui apie tai buvo pranešta įstatymų nustatyta tvarka. (…) Terminuota sutartis sudaroma vienerių metų laikotarpiui ir ją pasirašantis asmuo puikiai tai žino“, – rašoma atsakyme.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos užsienio reikalų ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos užsienio reikalų ministerija

URM atstovai taip pat patikina, kad L.Barila neteko darbo ne dėl reorganizacijos, kaip jam esą buvo teigta anksčiau.

„Šiuo metu jokia reorganizacija, kaip ji apibrėžta Darbo kodekse ir Biudžetinių įstaigų įstatyme, nevyksta. Tačiau (...) atliekami tam tikri pokyčiai optimizuojant diplomatų, dirbančių pagal neterminuotas ir terminuotas darbo sutartis, valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, santykį“, – sako URM atstovai.

Jų teigimu, kartu nėra teisinga tvirtinti, kad į generalinį konsulatą Almatoje išvykęs J.Bakūnas tiesiogiai keičia L.Barilą, mat pirmasis turės daugiau atsakomybių nei trečiasis sekretorius.

„Pagal iki 2019 m. galiojusį Diplomatinės tarnybos įstatymą konsulinių pareigūnų, dirbančių pagal terminuotą diplomato tarnybos sutartį, pareigybės buvo skirtos tik Šengeno acquis funkcijoms atlikti. Dirbančių pagal neterminuotą sutartį – visoms konsulinėms funkcijoms atlikti. Pavyzdžiui, Lietuvos diplomatinėse atstovybėse Rytų šalyse sparčiai auga įsidarbinti Lietuvoje siekiančių užsienio piliečių srautas. Šie asmenys į Lietuvą vyksta su nacionalinėmis vizomis, kurios nepriklauso Šengeno acqui“, – pažymima atsakyme 15min.

Atkreipdamas dėmesį į URM poziciją, L.Barila pabrėžia, kad ministerijoje nepertraukiamai dirba nuo 2003-ųjų, tad terminuotos darbo sutarties tipas neatspindi realios jo situacijos.

„Terminuota sutartis yra tik dėl akių, darbo pobūdis yra neterminuotas. Visą laiką nuo 2003-ųjų vieną dieną sutartis neva pasibaigia, kitą sudaroma nauja. Turiu keliolika sutarčių. Terminas šiuo atveju yra nepagrįstas niekuo, nes neišnyksta ir nepasikeičia nei aplinkybės, nei darbo pobūdis“, – mano diplomatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius