Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 31

URM viceministras: JAV sprendimas dėl muitų metalams nuvilia

Užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius sako, kad Lietuvą labai nuvylė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sprendimas įvesti muitus iš Europos Sąjungos (ES) importuojamam plienui ir aliuminiui, tačiau jis nereiškia prekybos karo. „Pirmiausia, mes esame labai nusivylę, nes derybos, kurios vyko intensyviai tarp Europos Komisijos ir JAV, taip pat kitų Europos šalių pastangos įtikinti šitų priemonių netaikyti prieš ES šalis, nepavyko“, – BNS telefonu iš Paryžiaus ketvirtadienį sakė viceministras.
JAV vėliava
JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV muitus iš ES, Kanados ir Meksikos importuojamam plienui ir aliuminiui įves penktadienį. Tarifai atitinkamai sieks 25 ir 10 procentų.

Bendrijos sostinės reiškė pasipiktinimą ir nusivylimą JAV sprendimu, o Europos Komisija paskelbė apie planuojamą atsaką Vašingtonui.

Pasak A.Zananavičiaus, JAV sprendimas atitinka pastaruoju metu stebimas protekcionistines tendencijas, bet „ES tikslas yra išlaikyti pasaulinę prekybą laisvą“.

„Akivaizdu, kad įžengiame į visiškai naują etapą, kai mums yra pritaikomos priemonės JAV nacionalinio saugumo pagrindu. Niekaip negalime įžvelgti, kuo ES gali kelti grėsmę JAV nacionaliniam saugumui“, – kalbėjo A.Zananavičius.

„ES šioje vietoje tikrai nėra problema, nes mes neturime plieno ir aliuminio gamybos pertekliaus. Šioje situacijoje tiesiog tenka apgailestauti“, – pridūrė jis.

Pasak jo, ES atsakydama Vašingtonui remsis tarptautinėmis prekybos taisyklėmis, todėl vykstančių procesų nereikėtų vadinti prekybos karu.

„Pagal tarptautines prekybos taisykles ES turi teisę taikyti kompensacines, subalansuojančias atsako priemones. Tai reiškia, kad šalis, kuri kenčia nuo protekcinių priemonių, gali tai pačiai muitų sumai įvesti muitus kitoms prekėms, kad prekyba susibalansuotų“, – tvirtino A.Zananavičius.

Viceministro teigimu, JAV sprendimas nebus tvarus saugojant Amerikos plieno ir aliuminio gamintojus, nes norint spręsti pigių metalų problemą reikia stabdyti jų perprodukciją.

„Reikia minimizuoti valstybių intervencijas į gamybą, kad nebūtų neleistinų subsidijų, Lietuva aktyviai pasisako, kad vienokiu ar kitokiu būdu būtų sprendžiama ir dvejopa energetinių išteklių kainodara“, – sakė jis.

A.Zananavičius teigė, jog Lietuvos verslui JAV muitai tiesioginės įtakos neturės.

Plienas ir aliuminis naudojami įvairiose srityse, įskaitant automobilių gamybą ir statybą, kelių ir geležinkelių tiesimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius