Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 08

Ušackas: per sunkmetį ES Rytų partnerystės iniciatyva yra ypač svarbi

Naujas Europos Sąjungos (ES) ir Rytų kaimynių bendradarbiavimo formatas ypač svarbus esant sudėtingoms ekonominėms sąlygoms, nes krizės iššūkius galima įveikti tik bendromis pastangomis, sakė užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, vertindamas ketvirtadienį Prahoje oficialiai pradėtą ES Rytų partnerystės iniciatyvą.
V.Ušackas
V.Ušackas / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Ketvirtadienio vakarą pasibaigusiame susitikime patvirtinta bendra ES ir Rytų kaimynystės šalių – Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos, Ukrainos – vadovų deklaracija, aptarti ekonominio bendradarbiavimo iššūkiai ir galimybės.

V.Ušackas pabrėžė, kad naujas bendradarbiavimo formatas ypač svarbus dabar, esant sudėtingoms ekonominėms sąlygoms.

„Finansinės krizės ir ekonominio nuosmukio iššūkius galime įveikti tik bendromis pastangomis“, – cituojamas V.Ušackas Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pasak ministro, ši diena atverčia naują puslapį ES ir Rytų Europos šalių santykių istorijoje.

„Steigiama nauja bendradarbiavimo iniciatyva yra strateginis žingsnis, kuriant reikalingas sąlygas greitesniam ES ir Rytų Europos šalių politiniam suartėjimui, gilesnei ekonominei integracijai, stabilumo ir saugumo įtvirtinimui regione“, – sakė V.Ušackas.

Pasak ministro, įgyvendinant Rytų partnerystės iniciatyvą labai svarbu laikytis atvirumo principo, todėl laisvosios prekybos erdvių sukūrimas ir vizų režimo liberalizavimas efektyviai prisidėtų prie santykių gilinimo ir žmonių ryšių skatinimo.

„Efektyvių rezultatų galima pasiekti tik veikiant kartu, todėl ne tik ES šalys, bet ir Rytų kaimynės turėtų dėti visas pastangas, kad būtų įgyvendintos reikalingos reformos ir įvykdyti prisiimti įsipareigojimai“, – sakė V. Ušackas.

Rytų partnerystės iniciatyva yra nauja ES politikos kryptis, kuri papildys dvišalius ES santykius su Armėnija, Azerbaidžanu, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina. ES santykius su šiomis šalimis plėtos individualiai, atsižvelgdama į jų siekius ir daromą pažangą.

Rytų partnerystės iniciatyva numato laisvosios prekybos erdvių sukūrimą, vizų režimo palengvinimą, papildomą finansavimą ir daugiašalio bendradarbiavimo skatinimą.

Iniciatyvai iki 2013 metų ES planuoja skirti 600 milijonų eurų,

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius