Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 03

Už 2 mln. litų valstybė išpirks dalį Bažnyčiai grąžintino pastato

Vyriausybės įpareigota sostinės savivaldybė Vilniaus arkivyskupijai grąžins dalį pastato Šv.Jono g. 9, Vilniaus senamiestyje, netoli Vilniaus universiteto ansamblio, tarp Universiteto ir Pilies gatvių.
Vilniaus senamiestis
Vilniaus senamiestis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tačiau arkivyskupijai grąžinamas ne visas jai istoriškai priklausantis plotas. 2007 metais Bažnyčia atgavo dalį šio pastato (apie 90 kvadratinių metrų), dabar jai bus grąžinti dar 59 kvadratiniai metrai pastato rūsyje. Bažnyčiai dar turėtų atitekti apie 600 kvadratinių metrų šio pastato, tačiau ši namo dalis jai nebus atiduota. Valstybė ryžosi išpirkti likusią namo dalį ir už ją arkivyskupijai sumokėti 2,26 mln. litų kompensaciją, rašo „Vilniaus diena“.

Savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas jau pasirašė įsakymą dėl nuosavybės atkūrimo.

V.Milėnas „Vilniaus dienai“ teigė, esą likusios namo dalies Bažnyčiai nebuvo galima grąžinti, mat ten yra butai, gyvena žmonės. „Vyriausybė tam specialiai skirs lėšų. Mes, kai tas lėšas gausime, jas atiduosime Bažnyčiai. Čia nebus išleistas nė vienas savivaldybės litas“, – kalbėjo Vilniaus administracijos vadovas.

Pasak dienraščio, finansinė kompensacija nebuvo Bažnyčiai mieliausias variantas – norėta atgauti patį pastatą.

„Mes prašėme turtą grąžinti natūra, prašymai pateikti gal 1995 metais, – dienraščiui sakė Vilniaus arkivyskupijos kurijos Ekonomo tarnybos teisininkė Lidija Rimaitė. – Matote, jeigu ta dalis, į kurią savivaldybė negalėjo atkurti nuosavybės teisių, yra privatizuota, mus turi tenkinti toks sprendimas.“

„Jeigu kalbame apie piniginę kompensaciją, ji pradedama mokėti po penkerių metų ir ne vėliau kaip per 25 metus turi būti sumokėta“, – sakė Ministro pirmininko tarnybos Visuomenės informavimo departamento direktorė Lina Karsokaitė.

Beje, tai jau antras kartas, kai arkivyskupijai už patalpas šiame pastate atiduodama kito valstybės turto. Prieš trejus metus Vyriausybė atkūrė Bažnyčios nuosavybės teises į dalį šio namo, tačiau Kurijos prašymu patalpos buvo išmainytos. Ne į pinigus, o į kitą nekilnojamąjį turtą.

Patalpas, kurių vertė, Vyriausybės pasamdytų ekspertų nuomone, tuo metu siekė apie 650 tūkst. litų, Bažnyčia išmainė į Valstybinio žuvivaisos ir žuvininkystės tyrimų centro patikėjimo teise valdytą nekilnojamąjį turtą Ignalinos rajone, Gaveikėnų kaime. Už dalį pastato sostinės senamiestyje kurija gavo daržinę, dvi lentpjūves, stoginę, gyvenamąjį namą, tvartą ir netgi į saugomų paveldo objektų sąrašą įtrauktą vandens malūną. Dabar sodyba Gaveikėnų kaime tapo poilsiaviete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius