-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 23

Už statuto pažeidimus – kirčiai per parlamentarų kišenes

Parlamento etikos sargai ieško griežtesnių būdų pažaboti nedrausmingus parlamentarus. Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) antradienį svarstė Seimo statuto pataisas, pagal kurias už kiekvieną be pateisinamos priežasties praleistą posėdį Seimo nariui būtų nubraukta penktadalis, už balsavimą vietoj kito parlamentaro – ketvirtadalis atlyginimo.
Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas
Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pataisas kovo pradžioje ketinama teikti Seimo valdybai, vėliau dėl jų turės balsuoti visas parlamentas. Jeigu jos įsigalios, ateityje bus aiškiai sustyguotas mechanizmas, kaip bus baudžaimas parlamentaras, bandantis suderinti savo tiesiogines pareigas su kitu darbu. Sužinojus apie tokį atvejį, savo išvadą dėl viešų ir privačių interesų derinimo turės pateikti EPK. Ja remiantis Seimas spręs, ar pašalinti tokį politiką iš pareigų.

Šiuo metu visais atvejais pašalinti parlamentarą galima tik organizuojant apkaltą, kuriai inicijuoti reikia 36 Seimo narių parašų.

Teks paploninti piniginę

Pagal svarstomą Statuto pataisų projektą, už kiekvieną praleistą Seimo, Seimo komiteto ar komisijos posėdį, parlamentarui bus nukerpama 20 proc. to mėnesio atlyginimo. „Tai daugiau nei tūkstantis litų už vieną paspaudimą“,  – paskaičiavo EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas, turėdamas galvoje, kad eilinio Seimo nario atlyginimas siekia apie 5,2 tūkst. Lt.

Taip pat siūloma bausti Seimo narius už vienasmeniškumo pažeidimą – už kiekvieną kartą, kai parlamentaras balsuos už kitą parlamentarą, jam būtų atimta 25 proc. mėnesinio atlyginimo. Pradiniame pataisų variante tokia pati bauda numatyta ir Seimo nariui, palikusiam savo balsavimo kortelę. Tačiau EPK diskusijų eigoje šios nuostatos atsisakyta.

Dabar Statute numatyta, kad Seimo nariui, be svarbios pateisinamos priežasties nedalyvavusiam daugiau kaip pusėje Seimo posėdžių, kuriuose iš anksto buvo numatytas ir numatytu laiku įvyko balsavimas dėl teisės aktų priėmimo, to mėnesio atlyginimas mažinamas vienu trečdaliu.

Paklaustas, ar siūlomos naujos sankcijos nebus per švelnios, A.Salamakinas patikino, jog jos pakankamai griežtos. Tačiau jis pridūrė, kad siūlant Statuto pataisas negalima perlenkti lazdos, mat kitaip Seimo nariai joms nepritars. 

„Jeigu mes perlenksime lazdą, o reikia 71 balso, kad pakeistume, ką siūlome, jei sudėsime ypatingai griežtai – apkalta, apkalta, apkalta – nesurinksime balsų. Suprantu, kokia bus nuotaika – juk per savaitę gali netekti viso atlyginimo“,  – po EPK posėdžio sakė A.Salamakinas.  

Nori įteisinti atostogas

Be parlamentarų darbo sąlygų griežtinimo, siūloma į Statutą įtraukti ir malonesnių pataisų. Mąstoma parlamentarams ne sesijų metu suteikti kasmetines atostogas. Šiuo metu Seimo Statute tokia galimybė nenumatyta, o norėdamas išvykti parlamentaras turi gauti parlamento valdybos sutikimą.

Patobulinus Statutą ir įteisinus parlamentarų atostogas, jame turi būti numatyta galimybė nutraukti Seimo narių atostogas, jei parlamente bus sušaukta neeilinė sesija. Svarstydami šį klausimą etikos sargai susiginčijo, kaip reglamentuoti tvarką, kad parlamentarai būtų pasiekiami nenumatytais atvejais. Be to, neapsispręsta dėl atostogų trukmės, todėl galutinio pasiūlymo varianto dar teks palaukti.

„Jau 20 metų kaip Seimo nariai tarsi ir be atostogų dirba, ir patiems sunku suprasti, kada gali išvykti į užsienį, kada negali. Manau, kad pavasario sesijoje „įdėsime“ atostogų sąvoką, kad neliktų to chaoso, kuris dabar vyksta“,  – sakė A.Salamakinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius