-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 03 21

Už Gedimino prospekto broko taisymą gali tekti susimokėti ir Vilniaus savivaldybei

Ekspertams nustačius, kad beveik pusę Gedimino prospekto grindinio reikėtų keisti, o tai kainuos apie 10 mln. Lt, Vilniaus savivaldybė svarsto, kaip taisyti trūkumus. Vienas variantas – susitarti gražiuoju su tais, kurie netinkamai atliko savo darbą, kitas – kreiptis į teismą. Tačiau jau dabar neatmetama, kad už dalį darbų gali tekti sumokėti pačiai savivaldybei.
Kiniškos trinkelės neatlaikė lietuviškos žiemos.
Kiniškos trinkelės neatlaikė lietuviškos žiemos. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viena iš bendrovių, kurias ekspertai įvardijo kaip pagrindines rekonstrukcijos darbų broko kaltininkas, yra „Luidas“. Šiai įmonei Vilniaus apygardos teismas dar pernai gruodžio pabaigoje iškėlė bankroto bylą. Šią nutartį patvirtino ir Lietuvos apeliacinis teismas, tik pakeitęs bankroto procedūrų administratorių.

Jeigu ši įmonė nebus pajėgi vykdyti savo įsipareigojimų, Vilniaus savivaldybei gali tekti už dalies defektų ištaisymą sumokėti pačiai. „Rizika tokia yra“, – neslėpė meras Artūras Zuokas.

Meras teigė girdėjęs, kad „Luidas“ ne bankrutuoja, o tik vyksta įmonės restruktūrizacija. „Gali būti problemų dėl šitos įmonės galimybių vykdyti savo įsipareigojimus“, – nutęsė A.Zuokas.

Kai kurios įmonės sutinka su pretenzijomis, jos pasiruošusios kompensuoti iš savo lėšų, kai kurios dar ginčijasi ir ieško papildomų argumentų, – teigė A.Zuokas.

Gedimino prospektas rekonstruotas 2002-2008 metais, tačiau į darbų broką pirštais vilniečiai baksnoja jau nuo pernai – plytelės skilinėja, trupa, sluoksniuojasi. Ekspertų teigimu, ypač sudėtinga situacija toje atkarpoje, kuri tvarkyta vėliausiai – nuo Vasario 16-osios gatvės iki Seimo rūmų. Bazalto plytelės paprasčiausiai neatlaikė lietuviškos žiemos.

Vilniaus savivaldybėje dar svarstoma, kaip teks trūkumus pašalinti. Anot A.Zuoko, šiuo metu vyksta pasirengimas teisminiam procesui ir kartu ieškoma susitarimų su įmonėmis. „Kai kurios įmonės sutinka su pretenzijomis, jos pasiruošusios kompensuoti iš savo lėšų, kai kurios dar ginčijasi ir ieško papildomų argumentų. Bet aš neabejoju, kad mes rasime sprendimus, kurie būtų priimtini ir leistų ištaisyti klaidas, kurias atliko projektuotojai projektavimo metu, technine priežiūra rūpinęsi asmenys ir statytojai“, – teigė meras.

Ekspertų išvadose teigiama, kad dėl broko kalta darbų rangovė bendrovė „Luidas“ ir priežiūrą vykdžiusi „Vilniaus kapitalinė statyba“ (dabar – „Vilniaus vystymo kompanija“).

„Luidas“ kol kas yra tarp tų bendrovių, kurios savanoriškai nesutinka remontuoti prospekto dangos. Anot A.Zuoko, su šia bendrove dar diskutuojama, ieškoma sprendimu, jie reikalauja papildomos ekspertizės.

„Jų argumentai tokie, kad tikrai nėra būtina keisti visų trinkelių, su tuo gal ir galima būtų sutikti. Bet tik jeigu jie garantuoja mums, kad jie taisys ir tvarkys tas plyteles, pakeis jas per tam tikrą laiką, tas sprendimas yra įmanomas. O iš tų asmenų, kurie vykdė techninę priežiūrą ir dėl kurių tie trūkumai atsirado, be abejo, bus išieškoma finansinė žala“, – sakė A.Zuokas.

Problemų dėl bendrovės „Luidas“ turi ir kiti Lietuvos miestai. Bendrovė laimėjo konkursą rekonstruoti Alytaus Rotušės aikštę, tačiau 2009-ųjų pabaigoje pradėti darbai vis dar nebaigti. „Luidas“ jų atliko apie pusę, likusiems savivaldybė skelbia viešuosius pirkimus ir ieško naujų rangovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius