Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 02

Už Lietuvos narystę tarptautinėse organizacijose kitąmet gali tekti sumokėti 17 mln. litų

Ekonominiu sunkmečiu ir drastiškai mažėjant biudžetui Lietuvai kitąmet gali tekti gerokai daugiau valstybės lėšų skirti narystės tarptautinėse organizacijose mokesčiams.
Eurai
Eurai / Photos.com

Užsienio reikalų ministerija (URM), mokanti narystės mokesčius 21 tarptautinei organizacijai, šiemet tam turėtų skirti 8,355 mln. litų, tačiau kitąmet šį suma gali išaugti iki 17 mln. litų, pirmadienį rašo dienraštis „Vilniaus diena“.

„Ženklus augimas, palyginti su narystės mokesčiais šiais metais, pirmiausia gali atsirasti dėl naujos siūlomos Jungtinių Tautų mokesčių skalės. Pagrindinė priežastis, kodėl Lietuvai, kaip, beje, ir kitoms Vidurio ir Rytų Europos šalims, išaugtų įmokų dydis, – pastaruosius keletą metų sparčiai augęs bendrasis vidaus produktas“, – teigė URM atstovas spaudai Rolandas Kačinskas.

Nustatant narystės mokestį atsižvelgiama į kelių pastarųjų metų BVP rodiklius. Todėl gana smarkus jo kritimas Lietuvoje 2009 metais neturėtų turėti didelės įtakos narystės mokesčiui. Tačiau, pasak R.Kačinsko, šiuo metu dėl Jungtinių Tautų siūlomos naujosios skalės tebevyksta derybos ir dar nėra aišku, kokia ji bus patvirtinta.

Neatmetama, kad dėl padidėjusių narystės mokesčių ir sunkios kitų metų biudžeto situacijos Lietuva gali įsiskolinti tarptautinėms organizacijoms. Anot diplomatų, per pastaruosius kelerius metus buvo susidorota su visomis skolomis ir šiuo metu Lietuva nėra skolinga nė vienai tarptautinei organizacijai, kurioms įmokas administruoja URM.

Anksčiau Lietuva buvo skolinga kai kurioms tarptautinėms organizacijoms, yra buvę pradelstų mokėjimų Jungtinėms Tautoms. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius