Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 16

Už metų darbą Klaipėdai įvertintas klebonas: „Savanorystė turi būti mūsų gyvenimas“

„Vertiname šią dovaną, ji tikrai atras savo vietą“, – apie garbingą dovaną Vasario 16-osios proga kalbėjo naujasis Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas Mindaugas Šlaustas. Iš Akmenės kilusiam klebonui gyvenimas pametėjo nemenką išbandymą – į parapiją miesto centre jis paskirtas kone pandemijos išvakarėse. Išbandymą priėmęs M.Šlaustas vienijo tikinčiuosius, ir sunkiu metu rado kelią į jų širdis. Vasario 16-ąją už ryškią veiklą jam įteiktas garbingas apdovanojimas – Klaipėdos miesto vėliava.
Klebono Mindaugo Šlausto veikla Klaipėdoje, Marijos Taikos Karalienės parapijoje, neliko nepastebėta.
Klebono Mindaugo Šlausto veikla Klaipėdoje, Marijos Taikos Karalienės parapijoje, neliko nepastebėta. / Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr.

Kur suplevens naujoji vėliava M.Šlaustas dar nežino, bet žada surasti matomą vietą. Darbai Klaipėdos centre esančioje parapijoje virte verda. Kol garbingos nominacijos sulaukęs klebonas bendrauja su žurnalistais, kaip pats sako, „atiduoda duoklę“, telefonas netyla.

Parapija gausi tikinčiųjų, tačiau daliai jų bažnyčia – didžiausias ramstis gydant vienatvę, nepriteklių. M.Šlausto ir jo parapijiečių veikla telkiant bendruomenę ir buvo įvertinta garbingu apdovanojimu.

Į Klaipėdą – iš sostinės

Iš Akmenės kilęs M.Šlaustas augo karininko šeimoje. Vėliau studijavo Telšių licėjuje, Mažojoje kunigų seminarijoje. Dirbo Klaipėdos, Palangos, Tauragės, Gargždų, Skuodo parapijose. Nuo 2014-ųjų dirbo apaštališkojo nuncijaus Pedro Lopezo Quintanos asmeniniu sekretoriumi Vilniuje.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Marijos Taikos Karalienės bažnyčia Klaipėdoje
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Marijos Taikos Karalienės bažnyčia Klaipėdoje

Vertėjavo popiežiui Pranciškui jo viešnagės Lietuvoje metu.
Marijos Taikos Karalienės parapijoje Klaipėdos centre jis pakeitė penkiolika metų čia kunigavusį Vilių Viktoravičių. „Ne, Klaipėdos vėjai manęs negąsdina. Juk esu jau čia dirbęs“, – šypsojosi M.Šlaustas.

Į šią uostamiesčio parapiją jis paskirtas 2019-ųjų rugpjūtį.

„Žinojau, kad tai aktyvi, veikli parapija. Naujam, tik atėjusiam kunigui iššūkis yra ne sugriauti, ką rado, bet tai, kas buvo gerai, palaikyti. Skatinti iniciatyvas“, – kalbėjo M.Šlaustas 15min portalui.

„Pandemijos klebonas“

Tik ką paskirtam klebonui teko nemenkas iššūkis – pandemija. Kaip dabar pats juokauja – naujokas tarsi tapo „pandeminiu klebonu“.

„Turbūt tai ir buvo sudėtingiausia – greitai persiorientuoti, patarnauti žmonėms, kad jie nesijaustų vieniši. Ieškoti galimybių, kaip sustiprinti juos dvasioje. Iš toli pandemija atrodo vienaip, bet kai atsiduria kieme – tai kelia nerimą. Nenorėjome palikti savo žmonių vienatvėje. Siekėme, kad jie jaustų, kad kunigai galvoja apie juos, meldžiasi už juos.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Marijos Taikos Karalienės bažnyčia Klaipėdoje
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Marijos Taikos Karalienės bažnyčia Klaipėdoje

Atsiliepėme į vyskupų kvietimą kas vakarą melsti švento Juozapo užtarimo. Pradėjome nuo transliacijų iš klebonijos. Ieškojome galimybių, vėliau transliavome ir mišias. Situacija vertė mus keistis, permąstyti daug dalykų, nes pasaulis keičiasi“, – pasakojo klebonas.

Karantino suvaržymams švelnėjant dalies transliacijų iš mišių atsisakyta. Tačiau, kaip apgailestauja M.Šlaustas, maždaug trečdalis tikinčiųjų į mišias dar negrįžo.

Pasninko dėžė atverta visus metus

Užsivėrus namų durims aktyvūs parapijiečiai ėmė galvoti apie vienišus, nepritekliuje gyvenančius bendruomenės narius.

Kartu su „Caritu“ imta galvoti apie savanorystę sunkiu metu. Bažnyčioje atsirado pasninko dėžė, kuri paprastai stovi tik prieš didžiąsias metų šventes. Į šią dėžę galima atnešti negendančių maisto produktų. Šie vėliau išdalinami sunkiau gyvenantiems parapijiečiams. Skaičiuojama, kad iš viso jau išdalinta apie 400 maisto paketų vien iš tikinčiųjų aukų.

Teko parūpinti ir malkų šąlantiems, vaistų sergantiems arba „sušildyti“ telefono skambučiu ir dėmesiu.

Pakvietė skiepytis

Didelio dėmesio Marijos Taikos Karalienės parapija sulaukė, kai pakvietė savo parapijiečius pasiskiepyti.

Akcija sulaukė dėmesio, kartu ir kritikos, kad bažnyčioje tam ne vieta.
„Mes nė vieno neraginome. Tik sakėme, kad kviečiami visi, kas tikrai apsisprendę. Neįkalbinėjome. Kiekvienas turi savo nuomonę ir mes ją gerbiame. O tą dieną sulaukėme ir ne tik parapijiečių. Tikrai daug žmonių pasinaudojo galimybe“, – kalbėjo M.Šlaustas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Paramos dėžė Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Paramos dėžė Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje

Šiemet žadama daugiau tuoktuvių

Apie atėjusius metus klebonas kalba optimistiškai. Viliamasi, kad vis daugiau parapijiečių sugrįš į bažnyčią.

Jau dabar žinoma, kad šventovėje susituoks daugiau porų nei pernai. Pernai prieš altorių žiedus sumainė 24 poros. Šiam sezonui jau užsirašė daugiau porų.

Klebonas M.Šlaustas svajoja, kad šiemet pajudės ledai steigiant ir dvasinės pagalbos klaipėdiečiams centrą.

„Valstybė gali labai daug, bet mes negalime kaip visuomenė visko palikti institucijoms. Reikia ir mūsų kiekvieno prisidėjimo per savanorystę“, – teigė klebonas M.Šlaustas, sulaukęs garbingo Klaipėdos įvertinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius