-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 26 /16:46

Už pranešėjo tapatybės atskleidimą atsakingas VSD vadovas, nusprendė Seimo komisija

Už pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybės atskleidimą „tiesiogiai atsakingas“ Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis, nusprendė šią istoriją tyrusi Seimo komisija.
Lukas Balandis / BNS nuotr.
Darius Jauniškis

„VSD vadovas D. Jauniškis yra tiesiogiai atsakingas už pranešėjo T.Gailiaus tapatybės atskleidimą, darė neigiamą poveikį pranešėjui“, – rašoma antradienį registruotose parlamentinio tyrimo išvados projekte.

Dokumente taip pat nurodoma, kad D. Jauniškis nesiėmė jokių veiksmų, jog T.Gailius nepatirtų neigiamo poveikio VSD.

„Priešingai – siekė inicijuoti Generalinėje prokuratūroje ikiteisminius tyrimus, kurie yra susiję su T.Gailiaus kreipimesi nurodytos informacijos atskleidimu, taip pat inicijavo reformas, po kurių pranešėjas T.Gailius buvo priverstas palikti tarnybą VSD“, – teigiama dokumente.

Jame nurodoma, kad pranešęs apie žvalgybos tarnybos vadovo pažeidimus pranešėjas patyrė neigiamą poveikį: jam trukdyta įgyvendinti teisę į atostogas, ribota iki to laiko įprasta jo veikla dalyvauti VSD vadovybės rengiamuose pasitarimuose, pradėta reforma, po kurios nuspręsta naikinti padalinį, kuriam jis vadovavo, ir dėl to T.Gailius buvo priverstas pasitraukti iš pareigų VSD.

Seimo komisija siūlo Vyriausybei kompensuoti T.Gailiui jo patirtą turtinę ir neturtinę žalą.

Buvęs pareigūnas liudijo, kad 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“. Jame, kaip paaiškėjo, buvo nurodyti tuomet dar kandidato į prezidentus G.Nausėdos rėmėjai ir bendražygiai.

T.Gailius sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti G.Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl jis kreipėsi į politikus bei tapo pranešėju.

VSD pranešėjo tapatybė, jam turint apsaugą suteikiantį statusą, nebuvo skelbiama, tačiau pernai pavasarį ją paviešino apžvalgininkas Marius Laurinavičius, o pernai gruodį atėjęs liudyti į viešą Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdį ją patvirtino ir pats T.Gailius.

Iniciatyva atlikti parlamentinį tyrimą dėl šios istorijos kilo po to, kai praėjusių metų pavasarį prokuratūra konstatavo, kad prieš ketverius metus pateiktas žvalgybos pareigūno pranešimas tuomečiam Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui apie VSD vadovybės veiksmus išnagrinėtas netinkamai.

Ši istorija aprašyta ir tyrimų žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“.

Visas komisijos išvadas rasite čia: „Pranešėjo“ komisijos išvados: viskas nuo pradžios iki pabaigos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius