-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 20

Už šiukšles kauniečiai mokės pagal naują tvarką

Mokestis už mišrių komunalinių atliekų išvežimą Kauno daugiabučių gyventojams priklausys nuo gyvenamo buto ploto.
Šiukšlių konteineriai
Šiukšlių konteineriai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Šį sprendimą Kauno miesto savivaldybės nariai priėmė šeštadienį po ilgų diskusijų, vardiniu balsavimu.

Iki šiol Kaune daugiabučių namų gyventojams sąskaitos už atliekų išvežimą skaičiuojamos vadovaujantis butuose deklaruotu gyventojų skaičiumi ir metine atliekų susikaupimo norma vienam gyventojui.

Bendrovės „Kauno švara“ paskaičiavimais naujasis mokestis bus 0,25 Lt už kvadratinį metrą naudingojo ploto. Pasak „Kauno švaros“ atstovų, šis mokestis palengvins socialiai remtinų bei vargstančių asmenų, pensininkų  mokestinę naštą, kurie mokėdami sąžiningai nukentėdavo, sumokėję ir  už savo nesąžiningą  kaimyną, kuris nedeklaravęs gyvenamosios ir išnuomojęs butą kitiems asmenims, nemoka už atliekų išvežimą.

Bendrovė „Kauno švara“ tikina, kad įsigaliojus naujai tvarkai mokestis už šiukšles kai kuriems gyventojams sumažės. Pavyzdžiui, jei 4 asmenys gyvenantys 50 kv. m. bute mokėjo 22,5 Lt per mėnesį už atliekų vežimą, tai dabar mokestis sieks tik 12,50 Lt. Taip pat paskaičiuota, kad statistinei trijų asmenų kauniečių  šeimai, gyvenančiai  65 kv. m. naudingo ploto bute, mokestis taip pat sumažėtų  (nuo 16,68 Lt per mėnesį iki 16,25 Lt).

Mokestis padidės tik tiems asmenims, kurie gyvena dideliuose butuose ar turintiems daug nuosavybės. Įvedus šį mokestį, išsispręstų ir konteinerių perpildymo problema, nes apmokestinti gyventojai, iki šiol vengę mokėti už atliekų vežimą, koreguotų ir padidintų atliekų vežimo dažnį, dėl konteineriai nebebūtų perpildomi „nelegaliomis“ atliekomis, o tai padėtų spręsti aktualias mūsų visuomenei aplinkosaugos problemas.

Už šiukšles pagal buto plotą jau moka Vilniaus, Klaipėdos ir Alytaus gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius