Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 25

Už sovietų nusavintą paveikslų kolekciją teismas priteisė per 600 tūkst. litų kompensaciją

Už sovietų valdžios nusavintą paveikslų kolekciją menininko dukrai Vilniaus apygardos teismas pirmadienį priteisė 635 tūkst. litų kompensaciją.
Pinigai
Vilniaus apygardos administracinis teismas / 15 min. nuotr.
Temos: 1 Teismas

Valdžios atstovai sprendimą žada skųsti, jį vadindami „pavojingu“ precedentu ir perspėdami, kad teismus gali užplūsti daug panašių skundų.

Vilniaus apygardos teismas tarpukario Lietuvos aktoriaus Vinco Steponavičiaus dukters Antros Vincės Karosienės skundą patenkino iš dalies – ji reikalavo daugiau nei 700 tūkst. litų.

Vyriausybei šioje byloje atstovavusi Kultūros ministerijos Teisės skyriaus vyriausioji specialistė Ina Sokolska po teismo posėdžio sakė, kad teismo sprendimas „diskriminuoja žmones, kurie irgi galbūt prarado kilnojamuosius daiktus, bet gavo iš valstybės labai mažą kompensaciją“.

„Tokio atvejo Lietuvoje dar nebuvo ir toks sprendimas gali būti labai pavojingas. Ir dėl to dabar teismai gali būti užversti ir kitomis panašaus pobūdžio bylomis“, – žurnalistams sakė ministerijos teisininkė.

Pasak jos, sprendimą teismas priėmė remdamasis tik konfiskacijos dokumentais, kurie nėra pakankamas įrodymas, jog sovietų nusavinta paveikslų kolekcija iš tiesų priklausė V.Steponavičiui.

Kompensaciją prisiteisusios moters advokatas Jonas Leikauskas sakė, kad dėl galimo skundo Apeliaciniam teismui bus nuspręsta tik išanalizavus teismo motyvus.

Ieškovė teisme yra sakiusi, kad dėl 27 paveikslų kolekcijos kovoja jau 20 metų.

J.Leikauskas BNS teigė, kad paveikslų kolekcija saugoma Dailės muziejuje. Pasak teisininko, vienas grafikos darbas buvo perduotas į Lvovo muziejų, tačiau tolesnis jo likimas nėra žinomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius