-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 15

Už statybų projekto priežiūrą Klaipėdoje – 3500 eurų kyšis

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą, gavus asmens pranešimą apie reikalaujamą kyšį už statybos darbų techninės priežiūros atlikimo aktų pasirašymą. Įtarimai pareikšti 2 asmenims.
Specialųjų tyrimų tarnyba
Specialųjų tyrimų tarnyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, inžinerinių komunikacijų tiesimo įmonės atstovas iš statybų objekto rangovo direktoriaus galimai pareikalavo kyšio už sklandų įmonės direktoriaus, vykdančio techninę darbų priežiūrą, darbų atlikimo aktų pasirašymą. Įtariama, kad kyšio buvo reikalauta dėl Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamo statybų objekto, kurio vertė didesnė kaip 400 000 Eur, sklandžią techninę priežiūrą.

Statybų objekto rangovo direktorius galimai perdavė tarpininkui 3500 Eur kyšį. Tarpininkas ir techninis prižiūrėtojas po pinigų perdavimo buvo sulaikytas STT pareigūnų.

Įtariamiesiems pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir dėl kyšininkavimo. Abiem įtariamiesiems skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir nebendrauti su nustatytais asmenimis.

Šį ikiteisminį tyrimą pradėjo STT Pranešimų nagrinėjimo skyrius, jį atlieka STT Klaipėdos valdyba. Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

STT ragina institucijas ir įstaigas nelikti abejingiems ir principingai reaguoti į bet kokį bandymą papirkti apie tai pranešant STT. Asmenims, pranešusiems apie korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, gali būti atlyginama vienkartine pinigine išmoka.

Pranešti STT apie žinomą korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką galite šiais būdais: palikdami žinutę STT interneto tinklalapyje www.stt.lt; paskambinę „Pranešk STT“ linija (8 5) 266 3333, el. paštu pranesk@stt.lt; mobiliąja programėle „Pranešk STT“, atsiuntus pranešimą paštu ar atvykus į bet kurį STT padalinį.

STT korupcijos prevencijos pareigūnai nuolat analizuoja su statybomis įvairiuose etapuose susijusius procesus bei vertina juos reglamentuojančius teisės aktus. Tiek statinių priežiūra, tiek statinių ekspertizė yra antikorupciniu požiūriu rizikingos procedūros.

STT yra teikusi pastabų dėl statinių techninės priežiūros ir statinių ekspertizės procedūras reglamentuojančių teisės aktų, kurių nuostatos gali sudaryti sąlygas antikorupciniu požiūriu ydingam elgesiui pasireikšti. Pavyzdžiui, nustatyta, kad sudaromos sąlygos statytojui ar statinio naudotojui, nesutinkančiam su projekto ar statinio ekspertizės akto išvadomis, užsakyti pakartotinę ekspertizę iš kito ekspertizės rangovo ar užsakyti pakartotinę, galimai palankesnę ekspertizę dėl projekto ar statinio dalių, dėl kurių jo nuomonė skiriasi. Taip pat nustatyta, kad neužtikrinamas ekspertizės rangovo (subrangovo) tinkamo viešųjų ir privačių interesų derinimo įgyvendinimas, nes statytojas gali užsakyti statinio ekspertizę iš glaudžiais ryšiais su juo susijusio asmens.

Minėtos antikorupcinės pastabos buvo pateiktos Aplinkos ministerijai, tačiau į jas nebuvo atsižvelgta, teisės aktai nepakeisti. Todėl šiuo metu STT atliekamas kompleksinis teisės aktų, reglamentuojančių įvairias statybų proceso procedūras, antikorupcinis vertinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius