-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 03 23

Už taurių siūlymų – interesų ausys

Vietoj telefonų valdininkai galėtų naudotis programa „Skype“. Tai tik vienas gyventojų, patariančių Vyriausybei, kaip tobulinti valstybės valdymą, siūlymų.
„Skype“
„Skype“ / Juliaus Kalinsko/„15min“ nuotr.
Temos: 1 Skype

Į Vyriausybės neseniai paskelbtą raginimą teikti siūlymus dėl valstybės valdymo tobulinimo jau atsiliepė daugiau kaip šimtas piliečių. LŽ kalbintas Saulėlydžio komisijos pirmininkas Valentinas Milaknis pabrėžė, kad dalį rekomendacijų tenka persiųsti ministerijoms, mat jos neatitinka „saulėlydininkų“ iškeltų tikslų. „Norime sumažinti biurokratiją, reikalaujamų pažymų skaičių, tobulinti vieno langelio principą. Būtent tokius siūlymus ir nagrinėsime“, – pažymėjo jis.

Iš visų iki šiol atsiųstų rekomendacijų Vyriausybei itin išsiskiria dvi temos, susijusios su užmojais naikinti Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą (VTAKT) ir likviduoti Ginklų fondą.

Viešas santykių aiškinimasis

Dauguma Vyriausybei adresuojamų patarimų jau panėšėja į viešą alkoholio gamintojų bei platintojų ir blaivininkų konfrontaciją tinklalapyje www.lrv.lt. Pavyzdžiui, naikinti VTAKT ragina Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos aludarių asociacija. Čia pat priešingas rekomendacijas teikia įvairūs blaivybės sąjūdžiai. Visuomeninis judėjimas „Blaivus jaunimas – Lietuvos ateitis“ viename siūlymų teigia, esą svaigalų prekeivių leidžiamos kritikos strėlės į VTAKT ir Narkotikų kontrolės departamentą (NKD) „akivaizdžiai parodo, kad šios institucijos dirba efektyviai, gina daugumos Lietuvos piliečių interesus, o ne tik saujelės verslininkų ir vertelgų, kurie bet kokia kaina siekia pelno – neretai ir neteisėtais bei neleistinais būdais, visiškai neprisiimdami atsakomybės už pasekmes“. Judėjimas siūlo Vyriausybei VTAKT ir NKD sujungti. V.Milaknio teigimu, kažin ar tai bus padaryta. Tačiau esama alternatyvos – VTAKT priskirti Maisto ir veterinarijos tarnybai, turinčiai regioninius padalinius.

Verčia sudėti ginklus

Ko gero, daugiausia raginimų iš piliečių Saulėlydžio komisija gavo dėl Ginklų fondo. Apie šautuvus ir pistoletus valstybinėms jėgos struktūroms tiekiančios įstaigos, kurios metinė apyvarta sudaro iki 50 mln. litų, išformavimą kalbama jau ne pirmus metus. Beveik visi savanoriški Vyriausybės „konsultantai“ – Ginklų pirklių asociacijos prezidentas ir įmonės „Oksalis“ direktorius Gytis Misiukevičius, Nacionalinė praktinio šaudymo asociacijos taryba, vadovaujama Vytauto Naviko, dar penki piliečiai – siūlo Ginklų fondo funkcijas deleguoti policijai, o patį fondą uždaryti.

Ginklų fondo Licencijavimo ir kontrolės skyriaus vedėjo Dominyko Urbo tai nedžiugina: juk kalbama apie jo darbo vietos likimą. LŽ jis paaiškino, kodėl Ginklų fondas valstybei reikalingas. „Prekeiviai nori šią sritį pasiimti sau. Esame tikrinami pro didinamąjį stiklą, mes „otkatų“ neimame ir neduodame. Bet įsivaizduokite, kaip viskas atrodytų, jei ginklai būtų perkami iš privačių struktūrų... Kokie pinigai nusės pardavėjų kišenėse! Štai kodėl Ginklų fondas kažkam trukdo, todėl jį siūloma likviduoti“, – tikino skyriaus vedėjas.

Linkime Vyriausybės nariams atsisakyti prabangos dalykų, o turimus parduoti per aukcioną, kaip buvusios žemės ūkio ministrės naujus baltus kabineto baldus. Savo pasiūlymus beria moteris.

Tačiau V.Milaknis LŽ užsiminė, jog esama „didelės tikimybės“, kad Ginklų fondo funkcijos bus išskirstytos kitoms institucijoms.

Vietoj telefono – „Skype“

Vienos originalesnių Saulėlydžio komisiją pasiekusių idėjų – rekomendacijos privalomai skelbti valstybės tarnautojų algas internete ir taupant lėšas vietoj stacionaraus telefono ryšio naudoti internetinį, pavyzdžiui, „Skype“. Šių minčių autorė – Gražina Valujavičienė, buvusi Valstybės tarnautojų profesinės sąjungos pirmininkė. „Linkime Vyriausybės nariams atsisakyti prabangos dalykų, o turimus parduoti per aukcioną, kaip buvusios žemės ūkio ministrės naujus baltus kabineto baldus“, – toliau savo pasiūlymus beria moteris.

Pasak G.Valujavičienės, Saulėlydžio komisija į jos mintis reagavo tik iš dalies. Atsakyme į buvusios profsąjungos pirmininkės rekomendacijas primenama, kad neseniai Vyriausybė panaikino per 800 laisvų valdininkų etatų, o planus skelbti valstybės tarnautojų algas viešai dar tik svarstė. „Tačiau valstybės tarnyboje neturi būti jokių paslapčių dėl algų – tai šventa. Jas slėpti reikalauja pati viršūnėlė“, – LŽ teigė G.Valujavičienė.

Aktyvistų netrūksta

Keturis atskirus siūlymus pateikė ir klaipėdiškė Elida Mantulova, įmonės „Tempo Invest“ direktorė. Vienas jų – tai tarsi energetikos strategijos santrauka, kurioje kalbama apie būtinybę plėsti alternatyviąją energetiką. „Mes turime energetikos monopolį, bet neieškome būdų, neskaitant skambių deklaracijų, kaip iš jo išsilaisvinti“, – LŽ aiškino E.Mantulova. Verslininkė nesitiki, kad jos idėjos bus įgyvendintos. Tačiau džiaugiasi bent tuo, jog komisija jos raštus išsiuntė atitinkamoms ministerijoms.

Tarp gausybės kitų Saulėlydžio komisiją pasiekusių elektroninių laiškų – siūlymai atidžiau prižiūrėti Statybos produkcijos sertifikavimo centrą, griežtai audituoti Vilniaus olimpinį sporto centrą ir Valstybinę vidaus vandenų laivybos inspekciją, uždaryti biudžetines dezinfekcijos įmones ir mokymosi centrus. Piliečiai taip pat klausia, ar reikia Lietuvoje apskričių, nors apie jų naikinimą naujoji valdžia prabilo jau senokai.

Anksčiau V.Milaknis LŽ buvo sakęs, jog iš pradžių Saulėlydžio komisija ketina „suspausti“ biurokratinį aparatą tiek, kad valstybė iki metų vidurio sutaupytų 200 mln. litų. Jau šiandien Vyriausybė turėtų svarstyti Saulėlydžio komisijos siūlymą naikinti Kvalifikacijų tarnybą bei „suspausti“ Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą. Kaip LŽ jau rašė, netrukus valdžia gali nebefinansuoti ir sovietmečio nomenklatūros laikus menančių poilsio namų „Baltija“, esančių Palangoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius