Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 20

Uždarame posėdyje svarstė Baltarusijos grėsmes

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdyje svarstant uždarą klausimą dėl Baltarusijos ir Rusijos planų kurti bendrą regioninę priešlėktuvinės gynybos sistemą (PLG) dalyvavo ir specialiųjų tarnybų atstovai – Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos vadovas pulkininkas Juozas Kačergius bei Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas.
P.Malakauskas: „Saugumas nieko nepramiegojo“.
Povilas Malakauskas posėdyje aptartų klausimų nekomentavo. / Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Kontržvalgybą vykdančio departamento vadovas J.Kačergius žiniasklaidai savo vizito Seime nekomentavo, ne ką atviresnis buvo ir VSD vadovas P.Malakauskas.

„Šio posėdžio metu Baltarusijos klausimu mes pateikėme informaciją. Šitas posėdis buvo uždaras ir aš negaliu detalizuoti, o VSD, kaip žinote, dirba klausimais, kurie susiję su saugumu“, – sakė P.Malakauskas ir pridūrė, kad „Baltarusija yra mūsų kaimynas, didelis kaimynas, mes domimės viskuo, kad dedasi dvišaliuose santykiuose“.

Vasarį Rusija ir Baltarusija pasirašė susitarimą sukurti bendrą regioninę priešlėktuvinės gynybos sistemą. Į bendrą PLG sistemą numatoma įtraukti 5 aviacijos dalis, 10 zenitinių raketų dalių, 5 radijo technikos dalis ir vieną radioelektroninės kovos karinę dalį.

URK vadovas konservatorius Audronius Ažubalis sakė nevertinsiąs, ar Baltarusijos susitarimas dėl bendros PLG su Rusija kelia grėsmę Lietuvai. „Aš tikrai nesakysiu to, ar kelia, ar nekelia, bet mūsų principinė nuostata yra viena – mes norime, kad Baltarusija ir toliau išliktų suvereni, nepriklausoma valstybė ir kad vystytųsi demokratijos linkme“, – po komiteto posėdžio penktadienį sakė A.Ažubalis.

Paklaustas, ar specialiosios tarnybos pateikė informacijos, verčiančios sunerimti, A.Ažubalis atsakė, jog žvalgybininkai ir kontržvalgybininkai „pateikė platų spektrą informacijos, kuri verčia ne sunerimti, o labai rimtai ir susikaupus konstruoti savo santykius su kaimynais, konstruktyvia linkme, kad naudinga būtų ir Lietuvai, ir Baltarusijai“.

„Svarbiausias dalykas, kad komiteto nariai gauna informaciją iš pirmų lūpų, po to vyksta ilgos diskusijos, tai sumažina tikimybę, kad Lietuvos užsienio politika bus vykdoma atsitiktinumo pagrindu, garantuojama, kad tai bus vykdoma konsensuso pagrindu, mes šiandien pasiekėme konsensusą vienu labai svarbiu klausimu, ir kairė, ir dešinė“, – sakė A.Ažubalis, tačiau kokiu klausimu, nedetalizavo.

Kalbėdamas apie Rusijos ir Baltarusijos bendrą PLG sistemą, A.Ažubalis sakė, kad „tai yra Baltarusijos ir Rusijos reikalas, o mūsų reikalas – vertint situaciją ir, jeigu reikia, imtis tam tikrų priemonių“.

Paklaustas, ar esant tokiais situacijai, priemonių imtis jau reikia, A.Ažubalis atsakė, kad „tai mes ir svarstėme, bet, primenu, svarstėme už uždarų durų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius