-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 20

Uždaromas dar vienas Klaipėdos ekologinis monstras

Nuo sausio 14 dienos pradėti Klaipėdos rajono Kiškėnų buitinių atliekų sąvartyno uždarymo darbai. Šis sąvartynas yra didžiausias nesutvarkytas atliekų kalnas Klaipėdos apskrityje. Rekultyvacijos darbai turi būti atlikti per metus.
Šiukšlynas
Šiukšlynas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sąvartyno uždarymu ir sutvarkymu rūpinasi UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC).

Laimėjusios viešųjų pirkimų konkursą Kiškėnų sąvartyno rekultivacijos rangovėmis tapo jungtinį pasiūlymą pateikusios UAB „Šiaulių plentas“ ir UAB „Žemaitijos keliai“. Numatytų darbų sąmata – per 2,2 mln. litų.

Kadangi senų Klaipėdos apskrities sąvartynų uždarymą ir ekologiškos atliekų tvarkymo sistemos sukūrimą remia Europos Sąjunga, pusė lėšų bus skirta iš ES Sanglaudos fondo. Likusias sąvartyno sutvarkymo išlaidas apmokės Lietuvos Vyriausybė ir KRATC.

Sąvartynų rekultivacijos sąnaudos yra įtraukiamos į vietinės rinkliavos tarifą. Tai reiškia, kad visi Klaipėdos apkrities gyventojai ir verslininkai, mokėdami mokesčius už atliekų tvarkymą, prisideda prie senų aplinkos pikžaizdžių sutvarkymo.

„Mums visiems labai brangiai kainuoja senų sąvartynų ir nelegalių šiukšlynų tvarkymas, nes 50 metų atliekos buvo verčiamos bet kur ir bet kaip. Laimė, nuo 2009 metų visos mūsų apskrities savivaldybės pradėjo vežti atliekas į vieną civilizuotai įrengtą Dumpių sąvartyną ir ateityje tokių problemų spręsti nebeteks“, – sakė Šarūnas Reikalas, UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro direktorius.

Pasak pašnekovo, iš Klaipėdos apskrityje esančių 7 didelių sąvartynų ir 32 nelegalių šiukšlynų, liko sutvarkyti 6 objektus. Kiškėnų sąvartynas – didžiausias. 

Rekultyvuojant sąvartyną išlyginami jo šlaitai, įrengiamos dujų pasišalinimo ir filtrato, surinkimo sistemos, atliekų kalnas uždengiamas vandeniui nepralaidžiu audiniu, dirvožemio sluoksniu bei apželdinamas.

Pernai pagal tokią pat technologiją baigta dar didesnio Klaipėdos apskrities Glaudėnų (Kalotės) sąvartyno rekultivacija, kuri kainavo apie 15,5 mln. litų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius