Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 12

Uždaromos Vilniaus mokyklos žada mokymąsi per atstumą – ieško, kaip tai padaryti

Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad reaguodama į koronaviruso pandemiją pasaulyje imasi griežtų priemonių stabdydami viruso plitimą. Nuo kovo 12-osios iki Velykų sostinėje uždaromos visos ugdymo įstaigos – darželiai, mokyklos, universitetai. Tai tikras galvosūkis įstaigoms, kurios nežino, kaip reikės organizuoti mokymosi procesą, ypač tiems mokiniams, kurių jau šį mėnesį laukia įskaitos.
Karantinas Italijoje
Karantinas Italijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Uždaro mokyklas ir darželius iki Velykų

Vyriausybės posėdyje trečiadienį priimtas sprendimas nuo kovo 13 d. rekomenduojama, o nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. privalomai stabdomas ugdymo, mokymo ir studijų procesas visose švietimo įstaigose, t.y. universitetuose, kolegijose ir mokyklose, taip pat dienos ir užimtumo centruose, neveiks darželiai, neformaliojo švietimo įstaigos.

Vilniaus miesto savivaldybė jau anksčiau nusprendė – mokyklas, darželius ketinama uždaryti iki pat Velykų atostogų pabaigos.

Savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos vadovo, Savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio teigimu, pagrindinis tikslas – stabdyti viruso plitimą, todėl, įsigilinus į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas bei kitų šalių patirtį, bus imtasi visų priemonių, kurios gali sumažinti neigiamas koronaviruso pasekmes.

„Suprantame, kad ugdymo įstaigų stabdymas sukels didelių nepatogumų tėvams, bet šiuo atveju turime galvoti apie žmonių gyvybių apsaugojimą – tiek dirbančių ugdymo įstaigose, tiek vaikų tėvų ir senelių. Laikini veiklos stabdymai Vilniuje galios ir visoms vietoms, kuriose dėl poilsio ar pramogų buriasi žmonės: muziejams, kino teatrams, sporto klubams ir kitiems. Verslą kviečiame solidariai atlaikyti viruso ataką – taip, šios priemonės griežtos, tačiau jos nepažeidžia ekonomikos, priešingai – jei nestabdysime viruso dabar, jis turės didžiulių neigiamų pasekmių ekonomikai ateityje“, – teigė P.Poderskis.

Sauliaus Žiūros nuotr./Darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Darželis

Savivaldybės pranešime buvo teigiama, kad ugdymo įstaigų (darželių, mokyklų, aukštųjų mokyklų) veikla stabdoma nuo rytojaus (kovo 13 d.) penkioms savaitėms iki balandžio 17 d., į šį periodą įtraukiant ir šv. Velykų atostogas. Taip pat teigta, kad būtina informuoti mokyklų direktorius ir mokytojus, jog ugdymosi procesas nenutrūktų ir būtų tęsiamas virtualiai – el.paštu ir per el.dienynus.

Premjeras Saulius Skvernelis apie Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą nutraukti mokymosi procesą pasakė, kad šalyje paskelbta ekstremali situacija, todėl rizikos valdymas perduotas Ekstremalių situacijų situacijų valdymo komisijai, o savivalė esą gali sukelti teisinių pasekmių.

Anot mero, ant kortos pastatyta žmonių gyvybė, todėl reikia imtis aiškių priemonių. „Viruso plitimo užkardymas yra gyvybiškai būtinas. Jeigu nenorime turėti pas mus Italijos varianto, mirčių, tai sprendimai, kurie padaryti, reikalingi. Kalbant apie teisines pasekmes, tai ekstremalios situacijos metu privalomi nurodymai yra privalomi, kai kurios rekomendacijos išlieka tik rekomendacijos, kiekvienas turime galvoti savo galva“, – kalbėjo R.Šimašius, paklaustas apie premjero žodžius apie teisines pasekmes.

Tad meras su P.Poderskiu apie savo sprendimų atšaukimą net neužsimena.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Galioja visiems

Remigijus Šimašius spaudos konferencijoje, surengtoje savivaldybėje, kalbėjo apie tai, kad mokymo įstaigos uždaromos, tačiau darbas jose vyks distanciniu būdu.

P.Poderskis pristatė, kaip miestas atrodys, kai buvo imtasi labai griežtų priemonių Vilniuje. „Pagrindinis dėmesys bus ugdymo proceso sustabdymui. (…) Dėl ugdymo įstaigų, tai galioja visoms ugdymo įstaigoms, nepriklausomai nuo to, kas jų steigėjas, taigi ir privačioms“, – sakė administracijos direktorius.

Kalbėdamas ir apie ugdymo įstaigų, ir pasilinksminimo vietų darbą, P.Poderskis teigė, kad informacija apie tai bus nuolat atnaujinama ir pateikiama, tada bus ir konkretūs atsakymai į visus klausimus.

Dėl ugdymo įstaigų, tai galioja visoms ugdymo įstaigoms, nepriklausomai nuo to, kas jų steigėjas, taigi ir privačioms, – sakė P.Poderskis.

Šiuo metu bendradarbiaujama su įvairiomis organizacijomis, kaip galima būtų pagerinti mokymosi per atstumą galimybes, teigė P.Poderskis.

Paklausti, kaip tėvams teks elgtis su vaikais, kai mokyklos ir darželiai nedirbs, Vilniaus savivaldybės vadovai tikino, jog apie tai galvojama. „Stabdomas ugdymo procesas patalpose darželių ir mokyklų, bet tas gandas, kad mokytojai bus išleidžiami nemokamų atostogų ir pan., tai tikrai ne, mokytojai dirba. Mes tikimės, kad per „Tamo“ ar kitą el.dienyną, el.paštu bus duodamos užduotys, daugiau skaitymo, reikės bendrauti, tikrinti darbus, žiūrėti. Tai kitoks ugdymo procesas, bet jis vyks, manau, bus inovatyvių, labai įdomių ugdymo formų“, – kalbėjo meras.

Turbūt daugiausia klausimų vis dėlto kyla darželinukų tėvams. „Tai iššūkis, ne visi gali su kažkuo susikooperuoti ir kažkam palikti, todėl turime suprasti, kad bus atvejų, kai žmonės negalės ateiti į darbą, nes turi mažų vaikų, bet tai ta kaina, kai norime išsaugoti mūsų senelių, žmonių gyvybes“, – teigė R.Šimašius.

Darželiuose dirba daug vyresnio amžiaus žmonių, be to, ten nuolat atvyksta daug tėvų – atveža vaikus, juos pasiima, tad čia užsikrėtimo galimybė yra išties didelė. Varyti nemokamų atostogų nežadama. „Šiuo metu priimtas sprendimas uždaryti darželius, nevesti vaikų. O visa kita dar bus sprendžiama“, – tikino meras.

Kol kas, anot mero, niekas tokioms priemonėms nesipriešina.

Šiuo metu priimtas sprendimas uždaryti darželius, nevesti vaikų. O visa kita dar bus sprendžiama, – tikino R.Šimašius.

Mokyklos ieško būdų

Tačiau lengva nebus. Anot Emilijos Pliaterytės progimnazijos direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio, nuotoliniu būdu mokyti Vilniuje gali vienintelė „Ozo“ mokykla. Kitoms reikės ieškoti galimybių, kaip mokymą organizuoti el.paštu ir per el.dienynus.

„Bandau kol kas susipažinti su savivaldybės nurodymais. Negaliu tiksliai pasakyti, kaip tai vyks“, – sakė šios progimnazijos direktorius.

Rimantas Remeika, Kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius, teigė, kad mokykla ruošiasi dirbti su vaikais per atstumą. Šioje mokykloje galvota ir apie darbą su „Skype“, kai namuose liktų Italijoje besilankę mokytojai, tačiau tam buvo pasiruošta, o tada paaiškėjo, kad mokykla iš viso uždaroma.

Jono Pauliaus II gimnazijos direktorius Adamas Blaškevičius labiausiai nerimauja dėl abiturientų, kuriems jau kovo mėnesį turi vykti lietuvių kalbos įskaitos. Pagal švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdo Monkevičiaus įsakymą, šios įskaitos turi mokyklose įvykti nuo vasario 25 d. iki balandžio 20 d. priklausomai nuo mokyklų vadovų sprendimų.

„Mėginsime dirbti naudodamiesi el.paštu, el.dienynu. Mokytojai, kurie neturi galbūt kompiuterių, interneto, galės naudotis baze mokykloje“, – žadėjo gimnazijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius