Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Uždrausta platinti džiovintus vaisius, kuriuose nustatyti per dideli sulfitų kiekiai

Džiovinti abrikosai
„Scanpix“ nuotr. / Džiovinti abrikosai
Šaltinis: 15min
0
A A

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad pradėtas skubus tyrimas dėl nesaugių džiovintų vaisių mišinio cukruje (slyvos, abrikosai, kriaušės, obuoliai, persikai) ir džiovintų abrikosų išplatinimo Lietuvos rinkoje. Informacija apie nesaugius vaisius gauta Europos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASSF).

Kaip nurodyta RASFF sistemos informacijoje, Suomijos kompetentingos institucijos specialistai patikrino džiovintų vaisių mišinį cukruje, importuotą iš Kinijos, bei džiovintus abrikosus, įvežtus iš Turkijos, ir nustatė, kad alergenų – sulfitų kiekiai viršijo didžiausias leistinas koncentracijas. Atlikus tyrimus Suomijos laboratorijoje (Finnish Customs Laboratory), džiovintų vaisių mišinyje nustatyta sulfitų: persikuose – 2 130 mg/kg, kriaušėse – 540 mg/kg (norma 100 mg/kg), džiovintuose abrikosuose – 2 710 mg/kg, (norma 2 000 mg/kg).

Pagal gautą informaciją apie nesaugią džiovintų vaisių partiją, Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nedelsiant pradėjo tyrimą dėl galimo šių produktų išplatinimo mūsų šalies rinkoje. Nustatyta, kad šių vaisių įvežė UAB „Arimex“ Ltd. (Kirtimų g. 49, Vilnius).
Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė UAB „Arimex“ tiekti į rinką nesaugių džiovintų vaisių mišinį cukruje iš Kinijos ir džiovintus abrikosus iš Turkijos, ir įpareigojo nedelsiant surinkti ir saugiai sunaikinti jau išplatintus šios partijos vaisius.

Tikslūs šių produktų kiekiai nustatinėjami, tyrimas tęsiamas.

Sulfitai – sieros junginių grupė. Sieros junginių aptinkama beveik visuose valgomuose augaluose, daugelyje maisto produktų – džiovintuose vaisiuose, uogienėse, kepiniuose, konservuotose daržovėse, šaldytose sultyse, kiaulienoje (ypač lašiniuose), marinuotame maiste, vynuogėse. Sulfitai vartojami kaip konservantai, jie gali sukelti alergines reakcijas.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min