Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 02 23

Užgavėnės – ne persivalgymui, o prisivalgymui

Vienas iš pagrindinių aspektų šventės, kurią minėsime poryt – sotus prisivalgymas. Kitą dieną po Užgavėnių prasideda Gavėnia, kurios metu būtina pasninkauti net 46 dienas – tiek laiko lieka iki šventų Velykų. Taigi sotus prisivalgymas pagal senovės tradicijas yra sąlyga išgyventi šešias savaites.
Blynų kalnas
Blynų kalnas / 15min.lt/Eriko Ovčarenko nuotr.

Tačiau Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad persivalgymas yra ne tik nuodėmė, bet ir žala sveikatai, teigiama išplatintame pranešime.

Blynai – simbolinis Užgavėnių patiekalas. Jie lengviau virškinami nei riebi mėsa. Pasak Justinos Satkevičiūtės, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistės, blynus geriau kepti augaliniuose riebaluose. Gyvuliniuose riebaluose esančios sočiosios riebiosios rūgštys, patekusios į žmogaus organizmą, didina cholesterolio kiekį kraujyje. Nepatartina panaudotų riebalų vartoti dar kartą, nes aukštoje temperatūroje (pavyzdžiui, verdant, kepant, ypač ilgesnį laiką) riebalai skyla, o tarp skilimo produktų gali būti ir kenksmingų junginių.

Valgant riebų gyvulinį maistą (mėsą, dešras, riebius sūrius, sviestą, grietinę) didėja cholesterolio koncentracija kraujyje. Cholesterolis kaupiasi kraujagyslių sienelėse – vystosi aterosklerozė. Atsiradus ateroskleroziniams pakitimams širdies kraujagyslėse, susergama išemine širdies liga (širdies infarktu, krūtinės angina).

Pasak Irminos Raudoniūtės, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistės, širdies ir kraujagyslių ligos sudaro daugiau nei pusę visų mirčių ir trečdalį neįgalumo priežasčių.

Mes, lietuviai, per visas šventes gausiai nukrauname vaišių stalus, negailėdami tam pinigų. Galbūt mūsų skrandžiai užgrūdinti? Tačiau juk šis daugių daugiausia mūsų delno dydžio organas, prikimštas įvairaus maisto, patiria sunkų išbandymą. Dar bevalgant pasijaučia skrandžio sunkumas ir nemalonus tempimas, deginantis rėmens perštėjimas. Kartais net kvėpuoti darosi sunku. Tokiu atveju gali padėti virškinimą gerinantys vaistai.

Patarimai, kaip nepersivalgyti:

• Valgykite per dieną daug kartų po nedaug, o ne vieną kartą daug

• Valgydami neskubėkite, kramtykite lėtai

• Mėgaukitės maistu, skanaukite jį

• Jei ant vaišių stalo daug patiekalų, kiekvieno jų imkite po truputį

• Tarp valgymų gerkite daug skysčių, geriausia vandens

Iš vakaro persivalgę, kitą dieną gerkite daug arbatos arba vandens, galima paskaninti jį medumi ir citrinos sultimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius