Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 06 01

Užimtumo tarnybos vadovė I.Balnanosienė: Lietuva nebetoleruos nelegalaus darbo

Užimtumo tarnybos pertvarka surūšiavo tarnybos klientus į bedarbius ir besiruošiančius dirbti. Taip tikimasi motyvuoti bedarbius ieškoti darbo, o nelegaliai dirbančius – išlįsti į dienos šviesą. Apie pokyčius nedarbo rinkoje bei darbo rinkos tendencijas portalo 15min videolaidoje 15/15“ – pokalbis su Užimtumo tarnybos vadove Inga Balnanosiene.
Inga Balnanosienė
Inga Balnanosienė / Užimtumo tarnybos nuotr.

Svarbiausios interviu temos

  • Darbo ieškančių žmonių skaičius sumažės
  • Darbdaviai gaus tikslesnius duomenis, kiek ir kur yra pasirengusių dirbti žmonių
  • Ilgalaikių bedarbių problemą spręs ne tik Užimtumo tarnyba, bet ir socialiniai partneriai
  • Lietuva nebetoleruos nelegalaus darbo
  • Užimtumo tarnyba skirstys klientų srautus: aukštos kvalifikacijos bedarbiai darbo ieškos savarankiškai
  • Nelegalų darbą bus bandoma sumažinti intensyvesniu švietimu
  • Nuo dešimto mėnesio bedarbystės bus siūlomas nebūtinai kvalifikaciją ir patirtį atitinkantis darbas

– Pradėkime nuo pertvarkos – išskirti bedarbiai ir darbo rinkai besiruošiantys asmenys, ilgai nedirbantys, nemotyvuoti, turintys kažkokių kitokių kliūčių įsidarbinti. Ar tiesa, kad tokiu būdu šiek tiek sutvarkysime statistiką ir matysime, kad bedarbių sumažėja statistiškai?

– Na, iš tikrųjų reformos tikslas ir įstatymų pakeitimų tikslas nėra tvarkyti statistiką, tačiau siekiama individualizuoti paslaugas. Tai yra – ne visiems viskas, kas yra numatyta įstatyme ir kas buvo anksčiau, bus taikoma, o tai, ko tam žmogui iš tiesų reikia.

Nes žmogus iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta, todėl tik perkėlus iš sąrašo į sąrašą, niekas tam žmogui nepasikeis. Bet įstatymo pakeitimais siekiama, kad tie žmonės, kurie jau dabar yra pasirengę priimti darbo pasiūlymą, persikvalifikuoti, tai ir darytų, ar ne? Tai yra kartu su konsultantu atrastų geriausią sprendimą savo integracijai į darbo rinką: ar savarankišką veiklą pradėtų, ar persikvalifikuotų, ar iš karto priimtų darbo pasiūlymą.

Mes galėsime kiekviename regione aiškiai kiekvienam darbdaviui, kiekvienai įmonei pasakyti – taip, mes, sakykime, Prienuose turime tiek ir tiek pasirengusių dirbti žmonių, visi kiti yra dar tik besirengiantys. O kas yra tie besirengiantys? Tai yra tie žmonės, kuriems vien tik Užimtumo tarnybos paslaugų jau nebepakanka. Tai yra tie žmonės, kurie turi labai aiškiai įvardintas kliūtis užimtumui ir jas reikia išspręsti.

– Bet ar statistiškai matysis, kad yra mažiau bedarbių?

Nedirbančių žmonių skaičius išliks, darbo ieškančių skaičius – aišku, kad sumažės. Bet statistikoje – kaip mes tai parodysime, tai vėlgi bus susitarimas su Statistikos departamentu, su kitomis organizacijomis, lygiai taip pat su Europos Sąjungos statistinėmis institucijomis, kurios tą apskaitą veda. Nors sakau – nuo to, kad žmogų perkelsime į kitą sąrašą, jis niekur nedings.

– Kritikuojantys šiuos pakeitimus, konkrečiai Seimo narys Linas Kukuraitis, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras, sakė, kad besirengiantys darbo rinkai asmenys bus draudžiami valstybės lėšomis, o tie, kurie mokėjo socialinio draudimo įmokas ir tapę bedarbiais dėl kokių nors priežasčių atsisakys tinkamo darbo pasiūlymo, neteks bedarbio statuso. Ar nesukursime socialinio neteisingumo, besirūpindami tais, kurie nededa pastangų, ir griežčiau prižiūrėdami tuos, kurie dėl kažkokių aplinkybių tapo bedarbiais?

– Nuogąstavimas išties yra pagrįstas, tačiau vėlgi – kalbėkime apie paslaugas ir apie visumą tų paslaugų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius