Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 20 /12:20

Užkarda Rusijos piliečiams pastatyta tik pasienyje: oro uostuose masinės patikros nėra

Nuo pirmadienio įsigaliojus sugriežtintai tvarkai, kai Baltijos valstybes ir Lenkiją įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys iš Rusijos, nuo pirmadienio vidurnakčio iki antradienio aštuntos valandos ryto į Lietuvą neįleisti 26 Rusijos piliečiai. Tačiau vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pripažino, kad griežtesnė tvarka veikia tik pasienyje, o lėktuvais į Lietuvą iš kitų ES atskridę Rusijos piliečiai gali patekti į šalį be didesnės patikros.
Asociatyvi iliustracija: patikra oro uoste
Asociatyvi iliustracija: patikra oro uoste / VSAT archyvo nuotr.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį Lavoriškių pasienio punkte pristatė griežtesnę patikros tvarką į Lietuvą norintiems atvykti Rusijos piliečiams. Ministrė ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas žurnalistams išsamiai papasakojo, kad kiekvienas Rusijos pilietis, turintis turistinę vizą, bus individualiai nuodugniai patikrintas, jo bus klausiama apie požiūrį į Rusijos pradėtą karą Ukrainoje. Po patikrinimo pasienietis priims individualų sprendimą, ar įleisti Rusijos pilietį į Lietuvą.

Ministrė ir VSAT vadas neakcentavo, kad tokių patikrų nebus Lietuvos oro uostuose, į kuriuos iš kitų šalių atskrendantys ir Šengeno vizas turintys Rusijos piliečiai galės lengviau patekti į šalį.

A.Bilotaitė pirmadienio vakarą LTR televizijos laidoje „Dienos tema“ pripažino, kad tokie keliautojai be didesnių trukdžių pateks į Lietuvą.

„Na, vidinės mūsų sienos nėra uždarytos. Todėl aš ir sakau, kad labai svarbus europinis sprendimas, europinė pozicija dėl bendro sutarimo, kad Rusijos piliečiai neturėtų atvykti ir mėgautis Europos Sąjungos privilegijomis“, – sakė ministrė.

VSAT vado pavaduotojas Antanas Montvydas teigia, kad lėktuvais atvykstantys asmenys yra tikrinami pasirinktinai, pagal rizikos profilius. VSAT patarėjas viešiesiems ryšiams Giedrius Mišutis patikslino, kad nuo pirmadienio išorės reisams galioja tie patys teisiniai mechanizmai, kaip ir sausumos punktuose prie išorės sienos. Rusijos piliečiai, atskridę iš ne Šengeno šalių, bus taip pat tikrinami, kaip sausumos pasienio punktuose.

VDSAT antradienio rytą paskelbė, kad nuo pirmadienio vidurnakčio iki antradienio aštuntos valandos ryto į Lietuvą neįleisti 26 Rusijos piliečiai. Kaip nurodė VSAT, dauguma jų buvo neįleisti pasienio su Rusija ir Baltarusija punktuose.

VSAT vado pavaduotojas A.Montvydas LRT radijui anksčiau antradienį teigė, kad nuo pirmadienio vidurnakčio, kai Lietuva pradėjo taikyti griežtesnę Rusijos piliečių įleidimo tvarką, iki antradienio 6 ryto į šalį buvo atvykę 1461 Rusijos piliečiai.

Pasak jo, Kybartų ir Medininkų pasienio kontrolės punktuose buvo neįleisti septyni rusai, Lavoriškėse – keturi, Raigardo punkte – du, kituose punktuose – po vieną.

Šešiais atvejais vizas išdavė Lietuva, po keturias – Prancūzija ir Vokietija, trys neįleisti Rusijos piliečiai vyko su Lenkijos išduotomis vizomis, po du – su Austrijos, Graikijos, Vengrijos ir Italijos.

Anot A.Montvydo, konfliktų tarp pareigūnų ir neįsileistų asmenų pasienio punktuose nekilo.

„Konfliktinių situacijų nefiksavom. Jie supranta mūsų priimtus sprendimus ir vyksta atgal į savo šalį iš kurios atvyko“, – sakė jis.

Vado pavaduotojo teigimu, neoficialiomis žiniomis Latvija per tą patį laikotarpį neįleido trijų Rusijos piliečių.

VSAT duomenimis, vien per praėjusią parą į šalį atvyko 1159 Rusijos piliečiai – beveik dukart mažiau, nei prieš savaitę, kai atvyko 2141 asmenys.

Nuo pirmadienio į Baltijos valstybes ir Lenkiją įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Taip pat Rusijos piliečiai toliau galės per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Draudimas įleisti Rusijos piliečius numatytas Seimo priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties paskelbimo Rusijos ir Baltarusijos pasienyje. Jis galios mažiausiai iki gruodžio 16 dienos imtinai.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, atsisakydami įleisti kriterijų neatitinkantį Rusijos pilietį į Lietuvos teritoriją, turės teisę panaikinti arba atšaukti jo vizą.

Antradienį Baltijos valstybių ir Lenkijos vidaus reikalų ministrai aptars, kaip veikia prieš parą pradėjęs galioti susitarimas dėl sugriežtintos į ES vykstančių Rusijos piliečių kontrolės.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos vidaus reikalų ministrai posėdžiaus nuotoliniu būdu, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius