Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 28

Užklausų dėl diakritinių ženklų naudojimo VLKK nebuvo sulaukusi, sako komisijos vadovė

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) niekada nėra gavusi užklausos dėl diakritinių ženklų naudojimo asmenvardžiuose, sako jos pirmininkė Violeta Meiliūnaitė.
Lietuvos Respublikos pasas
Lietuvos Respublikos pasas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Seimas klausė komisijos nuomonės dėl išimčių, šiuo atveju kalbame apie tas tris garsiąsias raides (w, q, x – BNS), dėl jų buvo pasisakyta, kad komisija nepritaria išimčių dauginimui. Apie pačius diakritinius ženklus niekas niekada nieko neklausė“, – BNS ketvirtadienį sakė VLKK pirmininkė.

Pasak jos, jeigu Seimas kreipsis, komisija pateiks išvadą ir dėl diakritinių ženklų. Savo iniciatyva parengti tokią išvadą, anot V. Meiliūnaitės, VLKK nėra pagrindo.

„Dabar kai formuluojama, kad reikia komisijos išvados, teisingesnė formuluotė būtų tokia, kad reikėtų, kad Seimas inicijuotų įstatymo pataisą, papildymą ar atnaujinimą ir kreiptųsi į komisiją išvados. Dabar tikrai komisija negali nepaklausta pateikti išvados. Turėtų būti pagrindas“, – tvirtino ji.

VLKK vadovė sakė negalinti dabar nurodyti, kokia ta išvada galėtų būti.

Ji atkreipė dėmesį, kad KT, pasisakydamas dėl asmenvardžių rašymo ir VLKK pozicijos, nurodė, jog komisija turėtų aiškiai įvertinti, ar siūlomi pakeitimai nekelia pavojaus bendrinei lietuvių kalbai, lietuvių kalbos savitumui, ar dera su lietuvių kalbos tradicija.

KT ketvirtadienį nusprendė, kad įstatyme numatyta galimybė asmens dokumentuose nelietuviškus vardus ir pavardes rašyti lotyniško pagrindo rašmenimis be diakritinių ženklų neprieštarauja Konstitucijai. Tačiau jis konstatavo, kad tokie ženklai būtų galimi, jei tokią išvadą pateiktų VLKK.

Anot teismo, Seimas, negavęs aiškios VLKK, kaip kompetentingos institucijos, išvados dėl asmenvardžių rašymo lotyniško pagrindo rašmenimis su lietuvių kalbos abėcėlėje nesančiais diakritiniais ženklais, negalėjo įstatyme įteisinti kitokios rašybos nei numatyta dabar.

Dabar galiojantis Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymas nustato, kad ne lietuvių tautybės Lietuvos piliečių vardai ir pavardės rašomi lotyniškos abėcėlės rašmenimis be diakritinių ženklų.

Įteisinti diakritinius ženklus asmenvardžiuose siekia daugiausia Lietuvoje gyvenantys lenkų tautybės asmenys. Jų teigimu, Seimui leidus varduose ir pavardėse naudoti raides „w“, „q“, „x“, dalis Lietuvos gyventojų vis tiek negali susigrąžinti originalios protėvių pavardės, nes jose yra diakritinių ženklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius