-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 09 /12:46

Užmojai rudeniui: LVŽS sieks, kad žmonės skiepytųsi, liberalai – keisti šeimos politiką

Opozicijoje veikianti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seimo rudens sesijos metu ketina siūlyti priemones, kurios turėtų gyventojus paskatinti eiti skiepytis nuo COVID-19. Liberalų sąjūdis, su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen priešakyje, planuoja teikti pakeitimus, susijusius su šeimos politika, pavyzdžiui, siūlys atsisakyti amžino embrionų šaldymo.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo pirmininkė ir Seimo frakcijų seniūnai ketvirtadienį aptarė artėjančios sesijos darbus.

„Valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, jog dabar pagrindinis frakcijos tikslas – paskatinti gyventojus, ypač vyresnius, eiti skiepytis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

„Mūsų didžiausias lūkestis – skatinti žmones skiepytis. Mes dėl to teikiame įstatymo projektą – dėl žalos atlyginimo, jeigu po skiepo yra kažkokios indikacijos. Matome tai kaip galimybę ir paskatinimą žmonėms skiepytis.

Antra dalis – mūsų senjorai virš 80 metų. Matome, kad jie visiškai dabar palikti likimo valioje. Siūlysime priemonių, kaip juos paskiepyti kaip pačius pažeidžiamiausius“, – po susitikimo žurnalistams komentavo politikė.

Siūlys taisyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą

V.Čmilytė-Nielsen teigė, jog rudens sesijoje Seimui teiks „Šeimų paketą“: siūlys leisti kurti nedidelius, šeimų dydžio darželius, gerinti sąlygas auginantiems vaikus, labiau saugoti aukas, patyrusias smurtą artimoje aplinkoje, nuo persekiojimo, keisti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą.

Pasak Seimo pirmininkės, derėtų atsisakyti amžino embrionų šaldymo:

„Vienas iš momentų yra amžinas šaldymas, kuris yra numatytas dabar galiojančiame įstatyme, kuris buvo priimtas 2016 metais prasidedant praeitai kadencijai. Mes manytume drauge su kolegomis, taip pat atsižvelgę į ekspertų nuomonę, kad šios nuostatos būtų prasminga atsisakyti.“

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Algirdas Sysas teigė, jog nėra gerai susipažinęs su „Šeimų paketu“, bet pačią kryptį, jog norima keisti šeimos politiką kompleksiškai, jis įvertino teigiamai.

„Apskritai kalbant negalima teikti vieno ar kito pasiūlymo. Šeimai reikia komplekso pradedant nuo lopšelių-darželių darbo ir asmeninio gyvenimo derinimo, pajamų, būsto – čia yra begalės klausimų“, – komentavo jis.

Ragina trumpinti vaiko priežiūros atostogas

Pats politikas siūlė, remiantis praktika Europoje, Lietuvoje trumpinti vaiko priežiūros atostogas, kad jauni žmonės galėtų greičiau grįžti į darbo rinką.

Bet Seimo pirmininkė teigė to nesiūlysianti.

„Tokio siūlymo aš neketinu teikti“, – teigė ji.

Socialdemokratai, pasak frakcijos seniūno, rudens sesijoje koncentruosis į „realių žmonių pajamų“ didinimą.

„Jeigu kalbama tik apie minimalų atlyginimą, bet nekalbama apie biudžetinio sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio didinimą, mes suplokštiname atlyginimus“, – žurnalistams komentavo A.Sysas ir kėlė klausimą, kiek bus didinamas bazinis darbo užmokesčio dydis.

Mano, kad politikai neturėtų lįsti prie pensijų

„Kaip bus su tais, kurių koeficientai nukrenta žemiau minimalios mėnesinės algos? Į šituos klausimus nieks neatsakė“, – toliau tęsė politikas.

Jis skeptiškai įvertino valdančiųjų planus keisti pensijų indeksavimo sistemą. Politikai, pasak jo, į tai neturėtų kištis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

„Politikai nesikiša į pensijų indeksavimą. Tą daro ekonomika. Matom, kokie rezultatai buvo, kokie einamieji, ką planuojam. Taigi pagal tai ir didinam. Tada jokių kataklizmų nebūna, niekam pensijos nevėluoja“, – komentavo A.Sysas.

Seimo rudens sesija prasidės penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius