Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 14 /12:34

Nebelieka draudimų užsieniečiams atvykti į Lietuvą: Vyriausybė tikisi, kad tai gelbės turizmą

Situacija dar nėra gera, tačiau sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys jau kalba apie „perliptą“ COVID-19 pandemijos piką. Pirmadienio posėdyje Vyriausybė priėmė sprendimus, kurie palengvins atvykimą užsieniečiams į Lietuvą. Tereikės neigiamo testo arba skiepo viena iš Lietuvoje galiojančių vakcinų. Tikimasi, kad tai paskatins turizmą ir gelbės itin sunkius laikus išgyvenantį turizmo sektorių.

Apie tai ministras kalbėjo pirmadienio rytą prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams.

Nebemato prasmės drausti atvykti

Anot A.Dulkio, rizika užsikrėsti šalies viduje tolygi tam, kad infekcija būtų įvežta, todėl ir nuspręsta peržiūrėti reikalavimus keliautojams – tiek grįžtantiems, tiek atvažiuojantiems, tiek iš Europos Sąjungos, tiek iš trečiųjų šalių.

Ministras patvirtino, kad svarstoma atsisakyti nuo pat pandemijos pradžios buvusio punkto, jog užsieniečių atvykimas į Lietuvą iš trečiųjų šalių draudžiamas, išskyrus išimtis.

„Taip, svarstoma, tik posėdyje su ministrais svarstysime datą, nuo kada. Bet taip, šitas klausimas yra įtrauktas, – kalbėjo ministras. – Kalbame apie visas trečiąsias šalis, neišskiriant Ukrainos.“

Nuo pirmadienio tiek iš trečiųjų šalių, tiek iš Europos ekonominės bendrijos, tiek iš Europos Sąjungos atvykstantiems, sugrįžtantiems jau nebėra izoliacijos, ruošiamasi peržiūrėti ir kitus reikalavimus – testavimą ir t.t.

„Jeigu šiandien Ministrų kabinetas pritars, yra planas, kad, tarkim, iš Europos Sąjungos šalių grįžtant jau nebūtų nei dokumentų patikros, nei reikalavimo sertifikatui ir t.t. Bet Europos Sąjungos sertifikatas išlieka, jis toliau bus aktyvus, nes jis yra reikalingas kitur“, – teigė A.Dulkys.

Iš trečiųjų šalių atvykstantiems žmonėms nėra izoliacijos nuo pirmadienio, o nuo kovo 31 d. galbūt bus atsisakyta griežto draudimo atvykti į Lietuvą.

„Ir jeigu būtų pasiskiepiję mūsų sąraše registruotomis vakcinomis arba pasidarę testą, būtų galima (atvykti – red. past.)“, – sakė ministras.

Piką jau perlipome

Anot A.Dulkio, pandemija tęsiasi, bet piką Lietuva jau „perlipo“: „Nepaisant to, kad dar didėja bendri hospitalizacijos skaičiai, mirčių skaičiai pakankamai dideli, tai, matyt, dar truks 10-14 dienų, bet kai žiūrime į pandemijos pagreitį, kai žiūrime į teigiamų atsakymų skaičių, procentą, koks pandemijos pagreitis atskirose savivaldybėse, aiškiai matome, kad jau yra mažėjimo tendencija, reanimacijose situacija stabili.

Visi šitie požymiai rodo, kad judame, reikia tikėtis, nebus kitų mutacijų.“

Po Vyriausybės posėdžio A.Dulkys dar pabrėžė, kad jau „leidžiamės nuo kalno“. Tačiau bendrai visų ribojimų atšaukimo dar nesvarstoma.

„Labai sumažėjo besiregistruojančių simptomus jaučiančių žmonių registravimasis testui, mažėja simptominio testavimo poreikis“, – teigė ministras.

Jis nenorėjo prognozuoti, kada galėtų būti kiti ribojimai atšaukiami, tačiau esą natūraliai einama link to. Vis dėlto A.Dulkys kalbėjo apie tai, kad pavasarį greičiausia teks priimti sprendimus dėl būsimų algoritmų, kai COVID-19 bus vertinama kaip sezoninis virusas.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą šalyje nustatyta 4800 naujų COVID-19 atvejų, 15 žmonių mirė.

Nebebus draudimo atvykti

Vyriausybės sprendime pakeisti 2020 m. vasario 26 d. nutarimą „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ rašoma, kad sprendimas drausti užsieniečiams atvykti į Lietuvą nebegaliotų.

„Visi asmenys, grįžtantys ar atvykstantys į Lietuvos Respubliką iš užsienio valstybių keleivių vežimo tarptautinio susisiekimo maršrutais reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais (visų rūšių transportu) (toliau – vežėjų transportas), privalo turėti dokumentą (parengtą viena iš oficialių Europos Sąjungos kalbų) apie asmeniui prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvos Respubliką ne anksčiau nei prieš 72 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atliktą SARS-CoV-2 PGR tyrimą COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) nustatyti (toliau – COVID-19 tyrimas) ir gautą neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą“, – teigiama nutarimo projekte.

Šis reikalavimas negalios grįžtantiems ar atvykstantiems iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės, Andoros, Monako, San Marino ir Vatikano.

Taip pat ekipažų ir įgulų nariams, dirbantiems tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose Lietuvos įmonėse ar vykdantiems tarptautinius komercinius vežimus bet kurios rūšies transporto priemonėmis, taip pat jūrininkams; tranzitu per Lietuvos Respubliką vykstantiems asmenims.

Jeigu asmuo yra skiepytas Lietuvoje galiojančiomis vakcinomis arba atitinka persirgimo reikalavimus, tuomet testo reikalaujama nebus.

Apribojimų naikinimas ES šalims galiotų nuo vasario 15 dienos, trečiosioms šalims – nuo kovo 31-osios.

Ekonomikos ir investicijų ministrė Aušrinė Armonaitė akcentavo, kad šis nutarimas paskatins turistų važiavimą į Lietuvą, kas gali gerokai pagelbėti sunkiai besiverčiančiam turizmo sektoriui.

Vyriausybė pritarė nutarimui be svarstymų.

Donuoja vakcinas

Ukrainai Lietuva ketina perduoti iki 225,6 tūkst. „Janssen“ vakcinos dozių, naudojant „Covax“ priemone – pasauline bendradarbiavimo sistema, per kurią ES šalys donuoja vakcinomis ir trečiąsias šalis.

Pagalbos dėl vakcinų kreipėsi Ukrainos Vyriausybė. Kaip sakė premjerė Ingrida Šimonytė, pastaroji labai laukė šio Lietuvos sprendimo.

A.Dulkys sakė, kad Lietuva ir toliau vakcinas donuos, kadangi pasaulyje vis dar jaučiamas „vakcinų badas“. Taip pat dalis į Lietuvą atkeliausiančių vakcinų jau bus atnaujintos ir tinkamos nuo omikron atmainos.

Lietuva šiuo metu yra gavusi 6,72 mln. vakcinos dozių, iš jų sunaudota 4,44 mln. dozių. Kitoms šalims iki šiol donuota per 1,1 mln. vakcinos dozių, skelbia BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius