Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 10 /13:48

Užsieniečių registracijos centro vadovas: dar galime priimti 20 žmonių, bet tik jei tai bus vieni vyrai

Užsieniečių registracijos centro (URC) Pabradėje vadovas Aleksandras Kislovas sako, kad vietų centre beveik nelikę – laisvas vos vienas korpusas su keturiais kambariais ir 20 lovų. Tačiau tiek žmonių būtų galima apgyvendinti, jeigu atvyktų vien vyrai.

Daugiausia vyrai iš Irako

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje A.Kislovas kalbėjo, kad centre apgyvendinti 164 užsieniečiai. Daugiausia tai vyrai, yra 41 vaikas. Pagal šalis tai daugiausia atvykėliai iš Irako, toliau rikiuojasi Rusijos, Irano, Sirijos ir Baltarusijos piliečiai.

„Užsieniečių skaičius rodo, kad centras beveik užpildytas. Situacija keičiasi kasdien, kažkas išvyksta, kažkas perkeliamas kitur, kai kurie užsieniečiai pasišalina iš URC, kai kurie išsiunčiami. Šiandien įvyko vieno Irako piliečio išsiuntimas“, – teigė A.Kislovas.

Dėl šio žmogaus buvo baigtas prieglobsčio prašymo nagrinėjimas, prašymas nebuvo patenkintas ir vyras buvo grąžintas lėktuvu į kilmės šalį, sakė A.Kislovas.

Šiuo metu yra laisvas vienas sektorius, ten keturi kambariai, kur gali apsigyventi 20 užsieniečių, bet jeigu tai būtų vyrai. Nes jeigu atvyktų šeima, kad ir trijų asmenų, ji užimtų visą kambarį.

Palapinės daugiau nei 300 žmonių

A.Kislovas teigė, kad palapinių miestelyje, jeigu jis bus įrengtas, apsigyventi galės dar per 300 užsieniečių. Vienoje palapinėje galėtų gyventi 15 žmonių. Pažeidžiami asmenys, šeimos būtų apgyvendinami pastatuose.

Vadovas teigė tiksliai nežinąs, ar tikrai palapinių miestelis atsiras, centras tėra įpareigotas parengti aikštelę, tai beveik padaryta.

Palapinių miestelio įrengimas trunka iki trijų parų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aleksandras Kislovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aleksandras Kislovas

Jeigu URC apsigyvens dar trys šimtai žmonių, reikės ir papildomų lėšų, administracijos darbuotojų, tai jau skaičiuota, sakė A.Kislovas, sprendimai dėl to esą jau priimti – dėl apsaugos, socialinių ir kitų darbuotojų.

„Negalėčiau pasakyti, kiek reikės papildomai lėšų, nes tai skaičiuoja VSAT atitinkamas padalinys. Personalo poreikis – 25 apsaugos skyriaus darbuotojai, tyrimų skyriui pasitelksime kolegas iš Vilniaus ir Varėnos rinktinės. Socialiniai darbuotojai tikriausiai dirbs viršvalandžius. Ir kalbamės su nevyriausybinėmis organizacijomis, kad įsilietų savanoriai“, – sakė URC vadovas.

Lėktuvu iki Minsko

Migrantų istorijos, anot A.Kislovo, panašios: „Jeigu kalbame apie Irako piliečius, jie visi iš esmės pasakoja, kad atskrido iš Bagdado į Baltarusiją turėdami turistines vizas ir nusprendė keliauti nelegaliai į Europos Sąjungą. Pasinaudodami mobiliaisiais telefonais ir navigacija kirto išorinę ES sieną ir pateko į Lietuvą.“

Pasiprašę prieglobsčio Lietuvoje, jie palieka pirštų atspaudus ir, pagal Dublino reglamentą, jeigu jie bus sulaikyti kitose ES šalyse arba pateiks prieglobsčio prašymą, jie bus grąžinti į Lietuvą.

Apie pagalbą, kaip jie vis dėlto pasiekia Lietuvą, A.Kislovas sakė negalįs daugiau informacijos atskleisti.

Vien per birželį iš URC jau pasišalino 15 užsieniečių, gegužę – 30.

„Jie išvyko į kitas ES šalis. Antrinė prieglobsčio prašytojų migracija yra natūralus dalykas visoje ES. Tokie skaičiai įvairiose ES šalyse siekia iki 20–25 proc. Šiandien Lietuvoje gal kiek didesni tie skaičiai. Bet pasiprašę prieglobsčio Lietuvoje, jie palieka pirštų atspaudus ir, pagal Dublino reglamentą, jeigu jie bus sulaikyti kitose ES šalyse arba pateiks prieglobsčio prašymą, jie bus grąžinti į Lietuvą, nes Lietuva atsakinga už jų prieglobsčio prašymo nagrinėjimą“, – teigė A.Kislovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsilankymas VSAT Užsieniečių registracijos centre
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsilankymas VSAT Užsieniečių registracijos centre

Užsieniečiai centre praleidžia nuo savaitės iki dviejų mėnesių. Iš pastarosios didžiosios migrantų, sulaikytų prie Lietuvos sienos, bangos čia dar neatvyko niekas, tebevyksta procedūros dėl jų perkėlimo.

Į URC atvykusiems užsieniečiams atliekamas COVID-19 testas, jis kartojamas ir po dešimties dienų. Tada šeimos gydytojas nusprendžia, ar tęsti izoliaciją. Jeigu nutraukiama izoliacija, užsienietis perkeliamas į bendrąsias patalpas.

Iš Baltarusijos šie žmonės paprastai traukia į Lietuvą ir Lenkiją, aplenkdami Latviją, tačiau pasakyti tikslių skaičių, kiek patenka į kaimyninę Lenkiją, A.Kislovas sakė negalįs.

VIDEO: Tiesiogiai iš Pabradės: A.Kislovas apie situaciją dėl neteisėtų migrantų apgyvendinimo ir centro veiklos

LRT radijui kiek anksčiau URC vadovas teigė, kad augant migrantų į Lietuvą srautams, be palapinių miestelio apsieiti greičiausiai nepavyks.

„Tai tikrai yra išeitis ir be palapinių miestelio mes priimdami užsieniečius neapsieisime, nes pastatai, infrastruktūra arba apgyvendinimo vietos neatsiranda stebuklingai per vieną ar dvi naktis“, – sakė A.Kislovas.

Plačiau skaitykite čia: Užsieniečių registracijos centro vadovas: be palapinių miestelio mes neapsieisime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius