-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 16

Užsienio lietuviai balsuoti prezidento rinkimuose galės nuo gegužės pradžios

Lietuvos piliečiai užsienyje balsuoti prezidento rinkimuose galės nuo gegužės pradžios.
Rinkimai
Rinkimai / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Balsuoti bus galima Lietuvos diplomatinėse atstovybėse ar konsulinėse įstaigose, taip pat – iš anksto paštu.

Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) interneto puslapyje jau skelbiamas laikas, kuriuo bus galima balsuoti diplomatinėse atstovybėse prezidento rinkimų pirmajame ture.

Diplomatinėse bei konsulinėse įstaigose Europoje, Azijoje, Australijoje bus galima balsuoti gegužės 5-8, 11-15 dienomis nustatytomis valandomis, taip pat ir rinkimų dieną, gegužės 17-ąją, nuo 7 val. ryto iki 20 val. vietos laiku.

Šiaurės ir Pietų Amerikoje bus galima balsuoti gegužės 6-8, 11-15, bei 16 dienomis nustatytomis valandomis, rinkimų dieną – nuo 7 iki 20 val. vietos laiku.

Diplomatinės atstovybės užsienyje gyvenantiems lietuviams pagal turimus išankstinius rinkėjų sąrašus išsiunčia anketas, kuriose prašoma nurodyti, ar rinkėjas atvyks balsuoti į atstovybę, ar balsuos paštu. Nurodžiusiems, kad balsuos paštu, išsiunčiami balsavimo biuleteniai, kuriuos užpildę rinkėjai registruotu paštu siunčia atgal diplomatinei atstovybei.

Savo duomenis diplomatinėms atstovybėms gali pranešti ir paštu norintys balsuoti rinkimų metu užsienyje viešėsiantys Lietuvos piliečiai. Jų prašoma kreiptis į atitinkamą diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą laišku, elektroniniu paštu, faksu ar telefonu ir pranešti šiuos duomenis: asmens kodą, pilietybę patvirtinančio asmens dokumento numerį, tikslų adresą, kuriuo reikia išsiųsti rinkimų biuletenius.

Tokia pačia tvarka Lietuvos piliečiai užsienyje galės balsuoti ir Europos Parlamento rinkimuose bei antrajame prezidento rinkimų ture, jei jis vyks.

Lietuvos prezidento rinkimai ir rinkimai į Europos Parlamentą vyks 50-yje diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų.

2008 metų rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose diplomatinėse atstovybėse balsavo 10,2 tūkst. Lietuvos piliečių.

Dalyvauti prezidento rinkimuose VRK registravo septynis kandidatus. Tai: partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Valentinas Mazuronis, Socialdemokratų partijos iškeltas pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, savarankiškai rinkimuose dalyvaujantys eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, ekspremjerė Kazimira Prunskienė.

Pirmasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 17 dieną, antrasis, jei jo prireiks, planuojamas kartu su rinkimais į Europos Parlamentą, birželio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius