Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 08 23 /11:01

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dėl nutekinto pokalbio siūlo atšaukti ambasadorius

Pokštai apie Lietuvos valstybės vadovus ir pasikalbėjimas apie Azerbaidžano, Armėnijos ir Turkmėnistano politikus dviems mūsų šalies ambasadoriams baigėsi liūdnai. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius siūlys atšaukti iš pareigų slapta įrašyto ir nutekinto pokalbio dalyvius: ambasadorius Vengrijoje ir Azerbaidžane Renatą Jušką bei Artūrą Žurauską.
Renatas Juška ir Artūras Žurauskas
Renatas Juška ir Artūras Žurauskas / Martyno Siruso/adfoto.lt ir Prezidentūros nuotr.

Tai jis pareiškė penktadienį po apsilankymo Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdyje, kur pristatė atlikto tyrimo dėl slapta įrašytų ir nutekintų į internetą Lietuvos diplomatų pokalbių rezultatus.

Tiesa, ministras pabrėžė, kad dėl nutekinto pokalbio ambasadorių karjeros pokštininkams amžiams atsisakyti neteks. Jie galės likti dirbti diplomatinėje tarnyboje, o ateityje galbūt vėl būti skiriami ambasadoriais.

„Jie nepadarė jokio tarnybinio nusižengimo arba įstatymo pažeidimo, todėl nekalbame apie pašalinimą iš diplomatinės tarnybos, bet kalbama apie visumą susiklosčiusios situacijos“, – primindamas apie valstybės vadovų ambasadoriams išreikštą nepasitikėjimą kalbėjo L.Linkevičius.

Provokacijos autoriaus nerado

Ministras pabrėžė, kad nutekintas ambasadorių pokalbis yra informacinė provokacija, tačiau nusprendė, kad atsakomybę dėl nutekinto pokalbio turi prisiimti ir provokacijos aukos – du ambasadoriai.

Pasak ministro, asmenys, kurie dirba jautrų darbą, negalėjo sau leisti taip „atsipalaiduoti“ ir kalbėti nesaugiu ryšiu „taip atvirai ir neprofesionaliai“. L.Linkevičius įsitikinęs, kad diplomatai turėjo suprasti, kad pokalbis neapsaugotu ryšiu yra kone tas pats, kas viešas kalbėjimas.

„Pirma pamoka: atsakingas kalbėjimas, atsakingas, korektiškas elgesys ir tada būtų mažiau pagrindo tokioms provokacijoms“, – aiškino jis.

Jie nepadarė jokio tarnybinio nusižengimo arba įstatymo pažeidimo, todėl nekalbame apie pašalinimą iš diplomatinės tarnybos, bet kalbama apie visumą susiklosčiusios situacijos, – sako L.Linkevičius.

Ministras nepanoro aiškintis, ką konkrečiai blogo pasakė ambasadoriai, kad prireikė juos atšaukti. „Patikėkite, aš nesiimsiu diskutuoti teksto, raginčiau ir jus to nedaryti“, – užuot atsakęs į klausimą pasiūlė jis.

L.Linkevičius pripažino, kad Lietuvai taip ir nepavyko nustatyti, kas slapta įrašė ir išplatino ambasadorių pokalbį. Jis pripažino, kad ateityje tokių provokacijų gali būti daugiau, todėl ragino visus diplomatus būti atsargesnius.

Pasak ministro, dabar išplatintas ambasadorių pokalbio įrašas žalos Lietuvos užsienio politikai nepadarė.

Norėtų išklausyti ambasadorius

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka teigė, kad Seimo komitetas sprendimo dėl ambasadorių atšaukimo penkadienį nepriėmė. Savo rekomendaciją dėl ambasadorių likimo komitetas ketina priimti kitą savaitę. Komiteto sprendimo priėmimas atidėtas, nes opozicja tikisi, kad kitą savaitę komiteto posėdyje galėtų apsilankyti patys A.Žurauska ir R.Juška.

Opozicijos nuomone, ambasadorių atšaukti nederėtų. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis sako, kad tokia reakcija dėl slapta įrašytų ir abejotino autentiškumo Lietuvos diplomatų pokalbių sukūrė blogą precedentą, kuris parodo nebrandžią ir iššūkiams nepasirengusią šalies užsienio politiką vykdančių valstybės institucijų veiklą.

Užsienio reikalų komiteto posėdyje penktadienį dalyvavo ir Valstybės saugumo departamento, kuris pateikė papildomą medžiagą tyrimui, vadovas Gediminas Grina, tačiau jis susitikimo nekomentavo.

Primename, kad tyrimas Užsienio reikalų ministerijoje buvo pradėtas dėl to, kad svetainėje „YouTube“ buvo paskelbti Lietuvos ambasadorių Vengrijoje ir Azerbaidžane R.Juškos bei A.Žurausko telefoniniai pokalbiai.

Paskelbtuose garso įrašuose diplomatai dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir juokauja apie valstybės vadovus.

Prezidentė šį pokalbį yra įvertinusi dvejopai. Viena vertus, jos nuomone, įrašo paskelbimas yra provokacija, tačiau, kita vertus, diplomatai kalbasi „neprofesionaliai“. Premjeras Algirdas Butkevičius pasakė dar daugiau. Anot jo, ambasadoriai yra praradę pasitikėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius