Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 17

Užsienio reikalų ministerija ambasadą Šveicarijoje keičia į atstovybę JAE?

38 Seimo nariai pasirašė kreipimąsi siekdami stabdyti Užsienio reikalų ministerijos (URM) siekį likviduoti Lietuvos ambasadą Berne, Šveicarijoje. Tuo metu Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius aiškina, kad toks sprendimas priimtas siekiant Lietuvos ambasadas atidaryti kitose pasaulio vietose – ten, kur verslininkai mato nišas.
Lietuvos užsienio reikalų ministerija
Lietuvos užsienio reikalų ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Atsiliepdami į Šveicarijos lietuvių bendruomenės pirmininkės Jūratės Caspersen nerimą, kad uždaroma Lietuvos ambasada Berne, kreipiamės į Jus, kad ši procedūra būtų sustabdyta ir atlikta išsami analizė“, – rašoma L.Linkevičiui adresuotame kreipimesi.

Užsienio reikalų ministras lapkričio 9-ąją Vyriausybės valandos metu Seime aiškino, kad Lietuvos ambasada Berne likviduojama siekiant taupyti lėšas.

„Atstovybių optimizavimas vyksta dar ir dėl to, kad reikia taupyti resursus ir kreipti dėmesį, kur yra naujų rinkų poreikis, taip pat ten, kur yra bendruomenės – kalbos nėra“, – sakė jis.

Ministras taip pat pažymėjo, kad Šveicarija atstovybės Lietuvoje neturi, o Lietuva yra įsteigusi diplomatinę atstovybę Ženevoje.

Uždarius ambasadą, mes sustiprinsime konsulinį sparną būtent prie mūsų atstovybės Ženevoje.

„Žinoma, ji neužsiima dvišaliais santykiais, bet vis dėlto tai yra mūsų pėdsakas [...]. Uždarius ambasadą, mes sustiprinsime konsulinį sparną būtent prie mūsų atstovybės Ženevoje, – sakė L.Linkevičius. – Bendravimas su mūsų bendruomene, diaspora taip pat dėl to nenukentės.“

Užsienio reikalų ministras posėdžio metu užsiminė ir apie planus Lietuvos atstovybę atidaryti Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE).

„Minėjot Arabų Emyratus, to sprendimo dar nėra priimta, bet [jis] yra svarstomas. Atvirai kalbant, iš tikrųjų mums reikėtų ten atstovybės Persų įlankos regione, nes to nori mūsų verslas“, – tikino L.Linkevičius.

„Suprantate, norint atidaryti ambasadas ten, kur yra didžiulis poreikis, tenka taupyti, kažkur, deja, tenka ir uždaryti. Labai tikiu, kad tai neatsilieps mūsų santykiams su bendruomene Šveicarijoje ir nenukentės jokiu būdu dvišaliai santykiai su ta šalimi taip pat“, – pridūrė jis.

Spalio pabaigoje–lapkričio pradžioje JAE lankėsi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tuomet ji teigė, kad JAE Lietuvos verslininkams galėtų tapti vartais į kitas Persijos įlankos rinkas.

Nutarimą siūlantį kitų metų rugpjūčio 6-ąją naikinti ambasadą Berne URM registravo šių metų vasarą. Vyriausybė spalio 18-ąją sprendimui uždaryti ambasadą pritarė.

Šveicarijoje, migracijos tarnybos pareigūnų žiniomis, gyvena daugiau nei 2 tūkst. lietuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius