Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 26

Užsienio reikalų ministerija žada visų diplomatų atestaciją, rezultatų laukiama vasarį

Užsienio reikalų ministerija (URM) žada, kad šį mėnesį įvedus naująją personalo vertinimo tvarką, visi diplomatai bus vertinami kasmet. Pirmosios atestacijos rezultatus tikimasi gauti vasario mėnesį.
Užsienio reikalų ministerija
Užsienio reikalų ministerija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Vertinami visi diplomatai nuo žemiausios atašė pareigybės iki ambasadorių ir viceministrų. Vertinimas vyks kasmet. Anksčiau atestacija būdavo kas trejus metus, o ambasadoriai ir viceministrai nebūdavo liečiami“, – BNS sakė ministras Audronius Ažubalis.

„Ambasadoriui nepakaks vieną kartą gauti rangą ir turėti garantijas visam laikui“, – tikino jis.

Pasak jo, ministerijos kolegijos patvirtintoje reformoje numatyta, kad prastai įvertinti diplomatai galės smukti karjeros laiptais. Be to, ministro teigimu, panaikina galimybė kažkam be eilės gauti aukštesnes pareigas.

„Anksčiau kartais būdavo taip, kad per metus kitus sekretorė tapdavo ambasadore. Žinoma, tokie dalykai „myliu – nemyliu“, „patinka – nepatinka“ kažkiek gal išliks, bet jie bus minimalizuoti“, – sakė A.Ažubalis.

Ministro teigimu, vertinant diplomatus dalyvaus ne tik tiesioginiai vadovai, bet ir kiti darbiniais santykiais susiję kolegos, o viršininką konfidencialiai vertins pavaldiniai.

Atestacinė komisija diplomatų darbo įvertinimą žada pateikti vasario mėnesį.

Dėl diplomatų vertinimo, jų rotacijos ir galimo politinio manipuliavimo URM ne kartą yra sulaukusi kritikos. Neseniai spaudoje pasirodė keletas publikacijų, kuriose griežtai įvertinti ir A.Ažubalio sprendimai.

Anksčiau kartais būdavo taip, kad per metus kitus sekretorė tapdavo ambasadore, – sakė Audronius Ažubalis.

Kaip rašyta „Lietuvos ryto“ interneto svetainėje paskelbtame rašinyje, nepaisant A.Ažubalio pažadų pakeisti situaciją, kai diplomatai pernelyg ilgai negrįžta iš užsienio, abejotinų pavyzdžių yra ir dabar – ambasadorių Joną Rudalevičių ketinama perkelti iš Ženevos į Berną, ambasadorių Azerbaidžane Kęstutį Kudzmaną paskirti Turkijai, o ambasadorių Juozą Bernatonį išsiųsti iš Talino į Jerevaną.

Algio Tilindžio slapyvardžiu paskelbtame komentare rašoma, kad velionio prezidento Algirdo Brazausko bendražygio J.Bernatonio skyrimas „panašus į politinius sandėrius“.

„Juk gali būti, kad baiminamasi ne tiek revoliucinių J.Bernatonio užkratų, kiek šiandien sukalbamo socialdemokratų vadovo Algirdo Butkevičiaus baimių prarasti lyderystę J.Bernatoniui grįžus. Ši principinė baimė vienija vedančiąsias pozicijos ir opozicijos jėgas. Ji leidžia manipuliuoti diplomatų rotacija. Abipusiu sutarimu“, – rašoma komentare.

A.Ažubalis priekaištus vadina nepagrįstais. Ministro teigimu, būtent jo iniciatyva įtvirtinta, kad ambasadorius gali dirbti užsienyje ne ilgiau nei penkerius metus, o esant tarnybinei būtinybei darbas užsienyje gali būti pratęstas ne daugiau nei trejiems metams.

„Anksčiau buvo atvejų, kai diplomatai iki 14 metų negrįždavo į tėvynę, arba kai kurie diplomatai nė karto nebuvo išvažiavę į užsienį. Dabar tai nebeįmanoma. Pataisos neleidžia niekam nei čia ilgai užsibūti, nei užsienyje – daugiausia aštuonerius metus“, – kalbėjo ministras.

„Nė viena pavardė neperžengia šio limito, o limitas paremtas tarptautine praktika“, – sakė A.Ažubalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius