Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 11

Užsienio reikalų ministrai Romoje sutarė, kad tiek Pietų, tiek Rytų Europai kylantys iššūkiai yra bendri ES iššūkiai

Gegužės 11-12 dienomis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis su oficialiu vizitu lankosi Italijoje. Susitikimo su Italijos kolega Luigi Di Maio metu buvo aptarti dvišaliai santykiai, saugumo situacija regione, santykiai su Rusija ir Kinija, situacija Baltarusijoje, Ukrainoje ir Pietų Kaukaze, Rytų partnerystės iniciatyva, ES plėtra ir kova su pandemija.
Gabrielius Landsbergis ir Luigi Di Maio
Gabrielius Landsbergis ir Luigi Di Maio / Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

„Šiais metais minime Lietuvos ir Italijos diplomatinių santykių atkūrimo 30-metį, kitais metais švęsime 100-metį, kai Italija pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Šios progos yra puiki galimybė mūsų santykius pakelti į aukštesnį lygmenį, apsikeisti aukšto lygio vizitais. Matome didžiulį potencialą plėtoti ekonominį bendradarbiavimą, ypač tokiose srityse kaip atsinaujinanti energetika, biotechnologijos ir gyvybės mokslai“, – pažymėjo G.Landsbergis.

Ministrai, rašoma ministerijos pranešime spaudai, sutarė, kad tiek Pietų Europai, tiek Rytų Europai kylantys iššūkiai yra bendri Europos Sąjungos (ES) iššūkiai.

„Mes esame suinteresuoti didesniu Italijos įsitraukimu, sprendžiant klausimus, susijusius su Rytų kaimynyste, tačiau tuo pačiu esame pasiruošę spręsti problemas, su kuriomis susiduria Pietų Europos šalys – migracija, saugumo užtikrinimas Viduržemio jūros regione ir kitos“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Luigi Di Maio
Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Luigi Di Maio

Lietuvos ir Italijos užsienio reikalų ministrai apsikeitė nuomonėmis dėl ES plėtros proceso. „Privalome vykdyti savo duotus pažadus Vakarų Balkanų šalims, siekiančioms ES narystės. Tai yra tiek ES kredibilumo klausimas, tiek ir bendras mūsų interesas, kad Vakarų Balkanų regionas toliau žengtų europinės integracijos keliu. Jei netesėsime savo pažadų Vakarų Balkanų šalims, neįtikinsime ir Rytų Partnerystės šalių dėl mūsų įsipareigojimų rimtumo“, – pažymėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras.

G.Landsbergis padėkojo Italijai už indėlį, užtikrinant Baltijos šalių regiono saugumą. Abu ministrai išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos vykdomos politikos ir vis blogėjančios žmogaus teisių padėties šioje šalyje. Lietuvos ministras papasakojo apie praeitą savaitę vykusį vizitą Pietų Kaukaze. „ES turi būti aktyvesnė šiame regione, kitaip jos vietą užims trečiosios šalys, tokios kaip Rusija, Kinija ar Turkija“, – sakė G.Landsbergis. Ministrai pažymėjo, kad svarbu toliau stiprinti santykius su Rytų Partnerystės šalimis.

Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Užsienio reikalų ministrai Romoje sutarė, kad tiek Pietų, tiek Rytų Europai kylantys iššūkiai yra bendri ES iššūkiai
Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Užsienio reikalų ministrai Romoje sutarė, kad tiek Pietų, tiek Rytų Europai kylantys iššūkiai yra bendri ES iššūkiai

Aptariant situaciją Baltarusijoje, akcentuota paramos pilietinei visuomenei svarba. „Esame dėkingi Italijai už šiltą Baltarusijos opozicijos lyderės S.Tsikhanouskaya priėmimą Romoje prieš dvi savaites. Italijos parama Baltarusijos opozicijai ir sankcijų režimui palaikymui yra ypač svarbi“, – sakė ministras.

Ministras šiandien taip pat susitinka su Italijos Deputatų rūmų pirmininku Roberto Fico, Užsienio ir Europos reikalų komiteto pirmininku Piero Fassino, Senato vicepirmininke Paola Taverna ir Gynybos ministru Lorenzo Guerini, dalyvavo diskusijoje su Romoje veikiančių politikos tyrimų centrų vadovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius