Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 23

Užsienio reikalų ministras mano, kad ES turi bendradarbiauti su Afganistanu ir po 2014 m.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikime Liuksemburge balandžio 23 dieną pabrėžė, kad ES įsitraukimas Afganistane yra ilgalaikis uždavinys, ir kad bendradarbiavimas su Kabulu turi tęstis po 2014 m., atsakomybę už saugumą visoje Afganistano teritorijoje perdavus nacionalinėms pajėgoms.
Audronius Ažubalis
Audronius Ažubalis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Sveikiname Europos Sąjungos Tarybos pasiryžimą ir po 2014 m. remti Afganistano pastangas stiprinti teisėsaugą ir teisės viršenybę. Lietuva tęs politinę ir praktinę paramą Afganistanui rengiantis 2014-iesiems ir po jų“, – sakė A.Ažubalis Užsienio reikalų tarybos posėdyje.

Ministras informavo, kad Lietuvos Vyriausybė nusprendė prisidėti prie Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų išlaikymo ir po 2014 m. A.Ažubalis taip pat priminė neseniai Kabule vykusiame susitikime su Afganistano prezidentu Hamidu Karzajumi ir kitais šalies vadovais perduotą žinią, jog ilgalaikė tarptautinė parama bus įmanoma, jei Kabulas vykdys prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus.

Atsižvelgdami į Birmoje/Mianmare vykstančius teigiamus pokyčius, ES ministrai nusprendė metams sustabdyti ES taikomas sankcijas, paliekant galioti tik ginklų embargą. A.Ažubalio teigimu, dalinis sankcijų sustabdymas yra tinkamas žingsnis, o panaikinti sankcijas bus galima, jeigu Birma/Mianmaras tęs reformas – paleis visus politinius kalinius, panaikins represinius įstatymus ir imsis spręsti etninius konfliktus.

ES ministrams svarstant padėtį Artimuosiuose Rytuose po Kvarteto susitikimo balandžio 11 d., A.Ažubalis pabrėžė, kad prie ilgalaikio konflikto sprendimo prisidėtų aktyvesnės abiejų pusių pastangos švietimo srityje.

Užsienio reikalų taryba dar labiau sugriežtino sankcijas Sirijai ir įvertino, kaip įgyvendinamas Jungtinių Tautų ir Arabų Lygos specialiojo pasiuntinio Kofio Annano šešių punktų planas. Lietuva sveikina JT Saugumo Tarybos rezoliucijas, tarp jų ir balandžio 21 d. vienbalsiai priimtą sprendimą dėl 300 stebėtojų siuntimo į Siriją, ir laiko jas svarbiu žingsniu įgyvendinant K.Annano planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius