-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 20

Užsienio reikalų ministras: Minsko susitarimo Rusija ir toliau nesilaiko

Rusija ir toliau nesilaiko Minsko susitarimo, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, reaguodamas į paaštrėjusią situaciją rytinėje Ukrainos dalyje.
Rusija ir Baltarusija
Rusija ir Baltarusija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vėl bando jėgą ir žiūri, kokia bus reakcija. Tai eina lygiagrečiai su kritika Ukrainai, kad ši nevykdo Minsko susitarimo, bet akivaizdu, kad jie patys jo nevykdo“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė L.Linkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius

„Turi būti ugnies nutraukimas. Maža to, kad jis yra nepaisomas, naudojami ginklai, kurie uždrausti Minsko susitarimais. Ir nors teigiama, kad tai ne jie, o separatistai, visi puikiai supranta, kad tai yra jų apmokytos, jų finansuojamos ir jų remiamos pajėgos“, – kabėjo ministras.

„Tiesą sakant, dalyvaujant ir jų kariniam personalui, kas yra įrodyta daug kartų. Manau, tai, ką jie daro, nestiprina jų pozicijų tarptautinėje arenoje. Dar kartą visi įsitikino, kad nuoširdumo vykdyti Minsko susitarimus nėra“, – pridūrė jis.

Per įnirtingus mūšius Rytų Ukrainoje antradienį žuvo vienas ukrainiečių karys, o dar keturi buvo sužeisti.

Tai didžiausi per kelis pastaruosius mėnesius susirėmimai su prorusiškais separatistais. Pastarieji informavo praradę keturis savo kovotojus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad šis kraujo praliejimas yra „ciniška provokacija“, pakirtusi naujas pastangas išspręsti konfliktą šalies rytuose.

Anot L.Linkevičiaus, už Minsko susitarimo nesilaikymą papildomas sankcijas Europos Sąjungoje Rusijai įvesti nėra paprasta.

„Patikėkite nėra paprasta papildomas sankcijas generuoti, tai nėra blogiausias variantas, kuomet mums pavyksta išsaugoti esamas. Kadangi pastoviai kyla klausimų, ar jas reikia tęsti. Bet tokie įvykiai mums suteikia daugiau argumentų“, – sakė L.Linkevičius.

„Yra teigiančių, kad sankcijos neduoda rezultatų, nes vis tiek tęsiasi (karinis – BNS) procesas. Tai toks oponentų argumentas. Mes sakome, aš bent jau paprastai sakau, kad jei sankcijos neefektyvios, tai padidinkime jas, tuomet jos bus efektyvios, nes jos tikrai nėra visa apimančios“, – pridūrė jis.

Ukraina su separatistais rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose kovoja nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą.

Separatistus remia Rusija, kuriai Vakarai dėl jos vaidmens šiame konflikte įvedė griežtas sankcijas.

Nuo 2014-ųjų per kovas jau žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių, nors 2015-aisiais Baltarusijos sostinėje Minske buvo pasirašyti taikos susitarimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius