Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 08

Užsienio reikalų ministras ragina ES sutelkti pastangas Baltijos valstybių energetinei izoliacijai įveikti

Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas kartu su Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrais sausio 8 dieną ES bendrųjų reikalų taryboje aptarė ES pirmininkaujančios Čekijos prioritetus, ypatingą dėmesį skirdami Europos energetinio saugumo stiprinimo klausimui.
Vygaudas Ušackas – užsienio reikalų ministras
Vygaudas Ušackas – užsienio reikalų ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ministras pažymėjo, kad Ukrainos ir Rusijos ginčas dėl dujų konflikto dar kartą atskleidė silpnąsias Europos energetikos sektoriaus vietas.

„Kai dujų tiekėjai čiaudi, suserga visa Europa“, – sakė ministras V.Ušackas.

„Ukrainos ir Rusijos komercinis ginčas turi aiškių politinių implikacijų, todėl tokiu jautriu visoms Europos valstybėms klausimu ES negali būti vien stebėtoja“, – pažymėjo ministras, primindamas, kad Lietuva buvo viena pirmųjų valstybių, paraginusių ES įsitraukti į Ukrainos ir Rusijos ginčą dėl dujų tiekimo.

Ministras pasidžiaugė, kad ES įsiklausė į Lietuvos raginimą tarpininkauti Ukrainos ir Rusijos ginče dėl dujų tiekimo ir šiandien Briuselyje įvyks pirmasis oficialus ES atstovų susitikimas su dujų koncerno „Gazprom“ atstovais.  

V.Ušackas taip pat pažymėjo, kad dažnai panašių ginčų pavyktų išvengti, jei energetikos versle būtų įtvirtinti skaidraus verslo principai, ypač tarp energetinių šaltinių gamintojų ir tranzitą užtikrinančių šalių. Tai pasiekti padėtų Energetinės chartijos įgyvendinimas.

Sprendžiant energetinio saugumo klausimus, ministras ragino ES būti solidaria.

Pasak ministro V. Ušacko, Ukrainos ir Rusijos ginčas yra tik dalelė didesnės problemos, kuri ypač aktuali Baltijos valstybėms ir kuri dar kartą įrodo bendros ES energetikos vidaus rinkos sukūrimo ir energetinių šaltinių diversifikavimo svarbą.

„Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių energetinė izoliacija – tai prioritetinis ES klausimas, kurį reikia išspręsti nedelsiant. Kaip 2008 metų gruodžio mėnesį nusprendė Europos Vadovų Taryba, Baltijos regionui svarbiems infrastruktūros projektams, tokiems kaip Lietuvos ir Švedijos elektros jungtis, turi būti skiriamas papildomas ES finansavimas“, – pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Ministras taip pat akcentavo, kad reikia toliau formuoti išorinę Europos energetikos politiką, ryžtingai vykdyti alternatyvaus Europos aprūpinimo energijos ištekliais ir atsinaujinančiosios energijos projektus ir kurti reagavimo į energetikos krizes mechanizmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius