Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 24

Užsienio spauda: į Vilnių skridusio lėktuvo nutupdymas – lyg Holivudo trileris

Pastarąją parą pasaulio žiniasklaidos dėmesys sutelktas į Vilnių, Minską ir kompanijos „Ryanair“ lėktuvą, kuris skrido į Lietuvos sostinę, bet buvo priverstas leistis Baltarusijoje. Žurnalistai orlaivio nutupdymą lygina su keleivinio lėktuvo užgrobimu prezidento Aliaksandro Lukašenkos nurodymu vien tam, kad būtų suimtas jo režimui oponuojantis žurnalistas Romanas Protasevičius. Detaliai įvykius orlaivyje ir oro uoste aprašę žurnalistai juos palygino su Holivudo trileriu.
Vilniaus oro uoste pasitikti Minske nutupdyto lėktuvo keleiviai
Vilniaus oro uoste pasitikti Minske nutupdyto lėktuvo keleiviai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Sekmadienio popietę Baltarusija prievarta Minske nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą. Tai padaryta siekiant sulaikyti šios šalies opozicijos atstovą, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją ir buvusį vyriausią redaktorių R.Protasevičių, kuriam Lietuvoje suteiktas prieglobstis.

Vilniuje šiuo metu gyvenančios opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos teigimu, jam Baltarusijoje gresia mirties bausmė.

„Google News“ pirmadienį vien anglų kalba pateikia dešimtis publikacijų apie šiuos Baltarusijos režimo veiksmus iš įvairių žiniasklaidos priemonių. Šios naujienos, skelbtos ir tebeskelbiamos svarbiausiose pozicijose, užgožė pranešimus apie jau beveik pusantrų metų pasaulį sukausčiusią pandemiją dėl COVID-19 ir Izraelio bei „Hamas“ konfliktą.

Užgrobimas – prieš pat ES viršūnių susitikimą

„Kaip diktatorius Lukašenka užgrobė „Ryanair“ lėktuvą“, žodžių į vatą nevyniojo Vokietijos savaitinio žurnalo „Spiegel“ interneto svetainė.

Joje šis įvykis buvo apibūdintas kaip „oro piratavimas virš Baltarusijos“. Keliuose straipsniuose, kurie buvo publikuoti aukščiausioje pozicijoje, papasakota, kaip Baltarusijos naikintuvas privertė keleivinį lėktuvą nutūpti Minske. Pažymėta, kad kiti keleiviai pasakojo apie dramatiškas scenas sulaikant opozicionierių tinklaraštininką.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje

Atkreiptas dėmesys, kad tai nutiko prieš pat neeilinį Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą ir kad ne tik ES, bet ir NATO pareikalavo skubaus šio pavojingo incidento ištyrimą.

Pranešta, kad Lietuva jau tiria „lėktuvo užgrobimą“ – būtent taip įvykį apibūdino Europos Komisijos (EK) pirmininkė vokietė Ursula von der Leyen. Taip pat nurodyta, kad Prancūzijos, kurios piliečių taip pat buvo lėktuve, Užsienio reikalų ministerija iškvietė Baltarusijos ambasadorių ir kad JAV pareikalavo skubiai paleisti sulaikytą tinklaraštininką.

Ekrano nuotr. iš spiegel.de/Straipsniai apie lėktuvo nutupdymą Minske Vokietijos savaitraščio „Spiegel“ portale
Ekrano nuotr. iš spiegel.de/Straipsniai apie lėktuvo nutupdymą Minske Vokietijos savaitraščio „Spiegel“ portale

„Griežtai smerkiame įžūlius ir šokiruojančius A.Lukašenkos režimo veiksmus nukreipiant komercinį skrydį ir sulaikant žurnalistą, – „Spiegel“ citavo JAV valstybės sekretorių Anthony Blinkeną. – Reikalaujame tarptautinio tyrimo ir deriname su savo partneriais tolesnius veiksmus. Jungtinės Valstijos stoja kartu su Baltarusijos žmonėmis.“

Galvosūkis ES lyderiams

Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC tinklalapyje – panašios frazės: „Baltarusiją apkaltinus lėktuvo pagrobimu, Vakarų valstybės reiškė pasipiktinimą.“

Straipsnyje, kuris buvo paskelbtas svarbiausioje portalo pozicijoje, cituojamas Baltarusijos valstybinės naujienų agentūros BELTA pranešimas, kad nurodymą nutupdyti lėktuvą davė pats A.Lukašenka. Čia pat priminta, kad jis vadinamas ilgiausiai valdančiu Europos diktatoriumi, taip pat – kaip brutaliai dorojamasi su režimo kritikais.

Britų žurnalistai atpasakojo skrydžio reisu FR4978 eigą. Anot „Ryanair“, baltarusių dispečeriai pilotus perspėjo apie grėsmę saugumui ir paprašė tūpti artimiausiame oro uoste – Minske.

BBC atkreipė dėmesį, kad, tinklalapio flightradar24.com, kuriame galima surasti ir atsekti kai kurių lėktuvų skrydžio informaciją, duomenimis,„Ryanair“ lėktuvas buvo gerokai arčiau Vilniaus nei Minsko. Greta pateiktas ir žemėlapis su skrydžio trajektorija.

Straipsnyje cituojamas diplomatijos temas nušviečiantis žurnalistas Jamesas Landale’as pažymėjo, kad EU lyderių dabar laukia galvosūkis, kaip reaguoti į situaciją, kai iš vienos į kitą Bendrijos sostinę keliaujantis lėktuvas yra priverstinai nutupdomas trečiojoje šalyje.

Anot jo, įvairių šalių parlamentų užsienio reikalų komitetų vadovai jau pasiūlė uždrausti skrydžius virš Baltarusijos. Kai kurie pareigūnai esą net pasiūlė neįleisti į ES iš Baltarusijos atvažiuojančių sunkvežimių.

„Ponas Lukašenka parodė, kaip toli jis yra pasirengęs eiti, slopindamas opoziciją po abejotinų praėjusių metų rinkimų, – teigė žurnalistas. – ES dabar turi nuspręsti, kokią kainą gali priversti jį sumokėti.“

Pavojingesnis net už V.Putiną?

JAV dienraščio „The Washington Post“ apžvalgininko Ishaano Tharooro vertinimu, „įžūlus autokratinės valdžios demonstravimas Europoje“ yra ir naujas JAV vadovo Joe Bideno išbandymas.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Po pernai rugpjūtį įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kurie buvo įvertinti kaip neskaidrūs, tuomet dar tik kandidatas J.Bidenas pasmerkė A.Lukašenkos administracijos įvykdytą „demokratijos užpuolimą“ ir pažadėjo imtis principinių veiksmų, jei bus išrinktas.

Nuo darbo pradžios sausį dabartinė JAV administracija atnaujino sankcijas Baltarusijai, pavyzdžiui, blokavo sandorius su devyniomis pagrindinėmis naftos ir naftos chemijos įmonėmis. Taip pat buvo įvestos sankcijos 109 vyriausybės pareigūnams, susijusiems su represijomis. Bet sekmadienio įvykiai esą gali priversti sankcijas dar sugriežtinti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“ keleivinis lėktuvas Minsko oro uoste
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“ keleivinis lėktuvas Minsko oro uoste

I.Tharooras atkreipė dėmesį, kad lėktuvas buvo nukreiptas į Minską, nors artimiausias tuo metu buvo Vilniaus oro uostas. „Incidentas įjungė pavojaus signalą visoje Europoje tiek dėl įžūlaus pobūdžio, tiek dėl tolesnio poveikio kelionėms oru, – rašė jis savo komentare. – Skirtingai nei jo kolegos Rusijoje, A.Lukašenka parodė, kad politiniai oponentai nėra saugūs net ir faktinėje tremtyje.“

Dienraščio „The New York Times“ portalas pranešė, kad „galingas Baltarusijos prezidentas pasiuntė naikintuvą, kad perimtų Europos orlaivį, skrendantį šalies oro erdve“. Šis veiksmas esą atskleidė A.Lukašenkos siekį, padedant Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, toliau represuoti nepritariančiuosius jam.

Kitame portalo straipsnyje, pasakojančiame apie R.Protasevičių, jo sulaikymas palygintas su populiariomis knygomis ir Holivudo filmais apie CIA agentą Jasoną Bourne’ą (pavyzdžiui, „Bornas: sunaikinta tapatybė“).

Nors sekmadienio įvykiai priminė išgalvotą siužetą, veikėjas buvo tikras: „Jo vardas – R.Protasevičius ir jis atkreipė viso pasaulio dėmesį, nes Baltarusijos vyriausybė ir jos autoritarinis lyderis labai stengėsi jį sustabdyti.“

Suprato, kad „grėsmė saugumui“ buvo priedanga

Kai Minske nutupdyto lėktuvo keleiviai susigrūdo į autobusą, Baltarusijos pareigūnas išskyrė žurnalistą ir jam uždavė tik vieną klausimą.

„Vienas pareigūnas parodė į jį pirštu: „Ar kalbate rusiškai?“ – „Bloomberg“ citavo Saulių Danauską, vieną iš „Boeing 737-800“ keleivių. – Jie surengė didelį šou. Bet buvo aišku, kad ši operacija buvo dėl to vieno žmogaus.“

VIDEO: I.Šimonytė lėktuve pasitiko iš Minsko paskridusius lietuvius: labai apgailestauju dėl visų išgyvenimų

Anot kitos keleivės Monikos Šimkienės, vos pilotui pranešus, kad bus leidžiamasi Minske, R.Protasevičius ėmė nervintis, pasakė, kad visa tai vyksta dėl jo. Žurnalistas pasisuko į keleivius, su kuriais prieš tai kalbėjosi, ir pasakė, kad jo laukia mirties bausmė.

Vos išlipę iš lėktuvo, keleiviai buvo patikrinti, taip pat su šunimis, kurie apuostė kiekvieną, įskaitant ir kūdikius.

Ekrano nuotr. iš corriere.it/Grafikas Italijos dienraščio „Corriere dela sera“ portale
Ekrano nuotr. iš corriere.it/Grafikas Italijos dienraščio „Corriere dela sera“ portale

S.Danauskui, kuris kartu su žmona ir dukters šeima skrido iš atostogų Graikijoje, buvo akivaizdu, kad ši operacija buvo suvaidinta ir jokios bombos, apie kurią pranešė įgula ir kuri išgąsdino keleivius, nebuvo.

Tikrasis taikinys buvęs R.Protasevičius, kuris pernai rudenį Baltarusijoje buvo paskelbtas ieškomu turistu ir nuo to laiko gyvena Vilniuje. Jis iškart buvo nutemptas į šalį. Jo mergina buvo apieškota ir galėjo tęsti kelionę, bet liko Minske. Į lėktuvą nebegrįžo dar keturi žmonės.

VIDEO: Vyriausybė priėmė sprendimą uždrausti skrydžius, vykdomus per Baltarusijos oro erdvę

Daugelis keleivių buvo Lietuvos piliečiai, kalbantys rusiškai ir dar pamenantys sovietmečio tvarką. „Visa tai vyko senu sovietiniu stiliumi, – apibendrino S.Danauskas. – Yra pandemija ar ne, yra COVID ar ne – niekam nerūpėjo. Tai buvo labai nemalonu.“

Patikra užtruko pustrečios valandos, žmonėms nebuvo pasiūlyta vandens, neleista nueiti į tualetą, paskambinti. Tačiau M.Šimkienė pripažino, kad tai buvo niekas, palyginti su tuo, kas laukia sulaikytojo.

R.Protasevičius pastebėjo jį sekančius žmones

Nemažai dėmesio šiam skrydžiui skyrė ir Italijos žiniasklaida, nors vakar joje pirmiausia dominavo pranešimai apie pergalę „Eurovizijoje“, paskui – apie didžiulę nelaimę, kai vakar prie Madžorės ežero nukritus keltuvo kabinai žuvo 14 žmonių.

Vienas iš pagrindinių dienraščių „Repubblica“ pranešė apie lėktuvo užgrobimą ir kad ES lyderiai svarsto sankcijas A.Lukašenkai.

Kitas dienraštis „Corriere della sera“ išsamiai aprašė sekmadienio įvykius ir kitų šalių bei tarptautinės oro transporto asociacijos IATA reakcijas į juos.

Šiame straipsnyje ne tik detaliai atpasakota ir žemėlapiais bei grafikais iliustruota skrydžio eiga, bet ir pacituotas „Nexta“ redaktorius Tadeuszas Giczanas, kad lėktuve buvo KGB pareigūnų.

Savo paskyroje „Twitter“ jis paskelbė, kad įtartinai atrodančius ir jį prie vartų fotografuojančius bendrakeleivius pastebėjo pats R.Protasevičius. Įskridus į Baltarusijos teritoriją, šie asmenys esą įspėjo, kad lėktuve yra bomba, ir įsivėlė į konfliktą su įgulos nariais. Dėl to pilotai, vos kelios minutės iki paliekant Baltarusijos oro erdvę, pasiuntė SOS signalą.

Skubiai atskridęs naikintuvas „Mig-29“ palydėjo lėktuvą į Minską. Nusileidus pasirodė saugumo pajėgų pareigūnai ir suėmė R.Protasevičių.

„Buvo akivaizdu, kad jis labai išsigandęs“

Švedijos dienraščio „Dagens Nyheter“ portalas ne tik papasakojo, kaip „A.Lukašenka privertė nusileisti „Ryanair“ lėktuvą ir suimti režimą kritikuojantį žurnalistą, bet ir publikavo švedų bei suomių žurnalistės Anna-Lena Laurén komentarą.

Ekrano nuotr. iš dn.se/Komentaras apie lėktuvo nutupdymą Minske Švedijos dienraščio „Dagens Nyheter“ portale
Ekrano nuotr. iš dn.se/Komentaras apie lėktuvo nutupdymą Minske Švedijos dienraščio „Dagens Nyheter“ portale

Tekste, pavadintame „A.Lukašenkos įžūlumui nėra ribų“, ji tiesiai šviesiai pakomentavo, kad „Baltarusijos diktatorius elgiasi lyg banditas“.

Portale pacituotas ir užsienio reikalų ministrės Ann Linde vertinimas: „Baltarusijos veiksmai yra visiškai nepriimtini, buvo sukelta didelė rizika visų lėktuvo keleivių saugumui.“

Norvegijos dienraščio „Verdens Gang“ portale cituojamas agentūros AFP kalbintas Edvinas Dimša: „Jis nešaukė, bet buvo akivaizdu, kad jis labai išsigandęs. Atrodė, lyg jis iššoktų pro langą, jei tas būtų atidarytas.“

Šios šalies užsienio reikalų ministrė Ine Marie Eriksen Søreide taip pat pasmerkė šiuos įvykius: „Šokiruoja ir visiškai nepriimtina, kad Baltarusijos režimas priverčia keleivinį lėktuvą nusileisti Minske, kad suimtų režimo oponentą. R.Protasevičius privalo tuo pat būti paleistas.“

VIDEO: Generalinėje prokuratūroje – spaudos konferencija dėl Baltarusijos priverstinai nutupdyto lėktuvo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius