Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 22

Užsienio žiniasklaida: slaptas CŽV kalėjimas Lietuvoje veikė

„Lietuvoje buvo slapti CŽV kalėjimai, parodė tyrimas“, „Lietuva leido CŽV naudoti slaptą kalėjimą tardymui“, „Lietuva priėmė CŽV kalėjimus“, – tokios antraštės šiandien mirga užsienio naujienų portaluose.
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose.
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Užsienio naujienų agentūrų žurnalistai skirtingai interpretavo šiandien Lietuvos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) paskelbtas parlamentinio tyrimo dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje išvadas.

Dalis jų – tokios agentūros, kaip „The Associated Press“ (AP), „Agence France-Presse“ (AFP) ir kitos – pranešė tai, ką ir skelbia NSGK išvados: kad sąlygos CŽV kalėjimui Lietuvoje buvo, taip pat jog tuo metu Lietuvoje leidosi JAV lėktuvai, kurie nebuvo tikrinami nei pasienyje, nei muitinėje, taigi jų turinys ir keleivių tapatybė nežinoma.

Tačiau, pavyzdžiui, britų visuomeninio transliuotojo BBC svetainė skelbia, jog „Lietuva priėmė CŽV kalėjimus“. Ir nors NSGK nustatė, jog pirmasis – vienam asmeniui tinkamas – kalėjimas nebuvo panaudotas pagal paskirtį, BBC skelbia, jog „CŽV naudojo mažiausiai du slaptus sulaikymo centrus Lietuvoje“. Taip pat rašoma, jog „antrajame kalėjime buvo laikomi mažiausiai 8 įtariami teroristai“, nors tokio fakto NSGK nepatvirtino.

AP skelbia, jog „Lietuvos žvalgybos agentūra (VSD – aut. past.) padėjo CŽV įkurti slaptus kalėjimus šioje Baltijos valstybėje, tačiau nežinoma, ar jie iš tiesų buvo naudojami įtariamų teroristų tardymui“.

Panašiai informaciją pateikia ir naujienų agentūra „Reuters“, tik šios agentūros teksto pavadinimas kur kas drąsesnis ir CŽV kalėjimų buvimą ji konstatuoja kaip faktą.

Tuo tarpu agentūra „Bloomberg“ rašo, jog „Lietuvos parlamentinė komisija teigia turinti įrodymų, kad saugumo departamento pareigūnai leido CŽV kalėjimo veiklą šioje Baltijos valstybėje įtariamiems teroristams kalinti“.

Užsienio žiniasklaida NSGK parlamentinio tyrimo išvadų paskelbimą sieja su anksčiau šį mėnesį prezidentės paskelbtu reikalavimu atšaukti buvusį VSD vadovą Mečį Laurinkų iš ambasadoriaus posto Gruzijoje bei VSD vadovo Povilo Malakausko sprendimu palikti postą „dėl asmeninių priežasčių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius