-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 24

Užsienyje sudarytą vedybų sutartį įregistruoti Lietuvoje – paprasčiau

Užsienyje sudaryta santuoka – ne kliūtis gimtinėje paprastai ir greitai susitvarkyti turtinius sutuoktinių įsipareigojimus reglamentuojančius dokumentus. Registruoti užsienyje sudarytas vedybų sutartis ar jų pakeitimus nuo šių metų – kur kas lengviau. Dabar duomenys Vedybų sutarčių registrui gali būti teikiami elektroniniu būdu: ši naujovė įgalina lengviau registruoti užsienyje sudarytas vedybų sutartis.
Vestuvės
Vestuvės / Fotolia nuotr.

Kelių klavišų paspaudimu

Vedybų sutartis – tai sutuoktinių susitarimas, kuris numato jų turtines teises, įsipareigojimus, kurių turi būti paisoma porai esant susituokus, taip pat nutraukus santuoką ar gyvenant atskirai.

Nuo šių metų sausio pirmos dienos vedybų sutarčių registravimo tvarka – kur kas paprastesnė.

Minėtą dokumentą panaudoti prieš trečiuosius asmenis, pavyzdžiui, teisme, galima tik tada, jei jis įregistruotas valstybės įmonės Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomame Vedybų sutarčių registre. Užsienyje sudarytą vedybų sutartį sutuoktiniai galėdavo įregistruoti tik kreipęsi asmeniškai, per įgaliotą asmenį ar paštu. Ši tvarka sudarydavo keblumų užsienyje susituokusiems žmonėms ar emigrantams.

Nuo šių metų sausio pirmos dienos vedybų sutarčių registravimo tvarka – kur kas paprastesnė. Dabar visa tai galima atlikti elektroniniu būdu.

Ką svarbu žinoti?

Norint elektroniniu būdu pateikti dokumentus vedybų sutarties įregistravimui, reikia prisijungti prie paslaugos „Duomenų teikimas Vedybų sutarčių registrui“, pasiekiamos adresu vedybusutartys.lt. Būtina sąlyga – užsienio valstybėje sudaryta vedybų ar sugyventinių sutartis gali būti įregistruota Vedybų sutarčių registre tik tuo atveju, jeigu vedybų ar sugyventinių sutartyje nurodytas bent vienos iš šią sutartį sudariusių šalių asmens kodas, suteiktas Lietuvos Respublikos gyventojų registro.

Norintieji įregistruoti vedybų sutartį nuotoliniu būdu visus duomenis Centrinei hipotekos įstaigai turi pateikti lietuvių kalba, jei taip nėra – būtina pridėti ir patvirtintą dokumentų vertimą. Dokumentai turi būti teikiami PDF formatu.

Būtina žinoti ir tai, kad užsienio valstybėje sudaryta vedybų ar sugyventinių sutartis taip pat privalo būti patvirtinta pažyma (Apostille) ar legalizuota Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka.

Kokių reikia duomenų?

Naudojantis paslauga galima pateikti pranešimą apie patvirtintą vedybų ar sugyventinių sutartį, pranešimą apie vedybų ar sugyventinių sutarties pakeitimą, pranešimą apie vedybų ar sugyventinių sutarties pabaigą.

Norintieji įregistruoti vedybų sutartį turės užpildyti atitinkamus laukus internetinėje paslaugos programoje, nurodydami sutarties šalių, sutartį patvirtinusio notaro ar pareigūno duomenis, pateikti nuskaitytas dokumentų kopijas. Kokių reikia duomenų ir dokumentų, galima sužinoti prisijungus prie paslaugos – kiekviename žingsnyje nurodoma, kokius duomenis ir dokumentus reikia pateikti.

Siekiame maksimaliai paprastinti užsienyje sudarytų vedybų sutarčių registravimo procedūras. Juk šiandieninis gyvenimas neįsivaizduojamas be interneto ir elektroninių paslaugų.

Pranešime turi būti nurodyti vedybų sutartį sudariusiųjų duomenys: asmens kodas ar gimimo data, jei asmuo neregistruotas Gyventojų registre, vardas, pavardė. Galiausiai – ir tai, kada ir kur buvo sudaryta santuoka. Nurodžius visus reikiamus duomenis ir įkėlus dokumentų kopijas, duomenų teikėjas galės susimokėti už sutarties registravimą.

Atlyginimas už Vedybų ar sugyventinių sutarties įregistravimą – 7,24 euro, o už sutarties pakeitimų įrašymą – 4,34 euro. Sutartis išregistruojama neatlygintinai.

Daugiau apie duomenų teikimą Vedybų sutarčių registrui galite sužinote spustelėję čia.

Teisingumo ministro Juozo Bernatonio komentaras:

„Siekiame maksimaliai paprastinti užsienyje sudarytų vedybų sutarčių registravimo procedūras. Juk šiandieninis gyvenimas neįsivaizduojamas be interneto ir elektroninių paslaugų. Tikimės, kad sudarytos galimybės vedybų sutartis registruoti elektroniniu būdu poras taip pat paskatins dažniau apsibrėžti turtinius sutuoktinių įsipareigojimus.“

Visuomenės teisinis švietimas
Visuomenės teisinis švietimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius