Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 07

„Užsimerki ir dirbi“: mokytojų kasdienybė – be vadovėlių, bet su reikšmingais priedais

Šalies mokyklose nelyginėse klasėse besimokantys mokiniais žinių semiasi pagal atnaujintas ugdymo programas. Tačiau aiškėja, kad ne visi vadovėliai išleisti, o net ir kai kurių išleistų mokyklos įsigyti galimybių neturi, nes trūksta lėšų. Taip ir verčiasi mokytojai šiais mokslo metais, juos guodžia tik už tokį chaotišką darbą mokamas priedas.
Vadovėliai
Vadovėliai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Lietuvos mokyklose tebesitęsia dar vienas mokytojų kantrybės išbandymas.

Kai gauti ne visi nauji vadovėliai, mokytojai verčiasi iš kailio, kad tik mokiniams pateiktų visą tinkamą medžiagą pagal atnaujintas ugdymo programas.

Kaip jiems sekasi ir su kokiomis problemomis susiduria vadovėlių neįperkančios mokyklos 15min papasakojo Jiezno ir Ventos gimnazijų vadovės.

Savo ruožtu, švietimo viceministras Ramūnas Skaudžius dūrė pirštu į vadovėlių (ne)leidžiančias leidyklas, esą jos turėjo pakankamai laiko.

„Nėra pinigų“

Akmenės rajono Ventos gimnazijos direktorė Daiva Gricienė 15min pasakojo, kad Mokslo ir žinių dieną mokyklos nepasiekė nė vienas užsakytas naujas vadovėlis.

„Jie pradėti gauti nuo rugsėjo vidurio iki spalio pabaigos. Šiai dienai yra tokių vadovėlių, kur net nėra galimybės užsisakyti: chemijos, fizikos iš leidyklos Šviesa“, – pasakojo gimnazijos vadovė.

„Bet ir pinigų nėra, kad užsakinėtume“, – pridūrė ji.

Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Gricienė
Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Gricienė

Jos teigimu, užsisakyti vadovėlius mokykla turėjo ribotas finansines galimybes, kadangi valstybės skirtas finansavimas nebuvo pakankamas.

„Iš tiek, kiek ministerija skyrė papildomai įsigyti vadovėliams, tai mes tiek ir užsisakėme. Žiūrėjome pagal prioritetus, kam labiausiai programos pasikeitusios, kas negali dirbti iš kompiuterinių vadovėlių. Pirmiausia užsakėme pradinukams, lietuvių kalbai“, – kalbėjo D.Gricienė.

Anot direktorės, ir šiuo metu yra poreikis naujiems 9-os klasės lietuvių kalbos vadovėliams, kurie jau yra išleisti, tačiau finansinės galimybės jų įsigyti nėra.

Ne visi vadovėliai išleisti

Jiezno gimnazijoje problemos – tokios pačios. Mokyklos direktorė Neringa Zujienė irgi pabrėžė lėšų stokos problemą vadovėliams įsigyti.

„Tikrai šiai minutei mokiniai dar nesimoko pilnai iš naujų vadovėlių, nes dar kai kurios leidyklos tiesiog jų neišleidusios ir tiek, kiek gavome pinigų, tai visiems mokiniams tų vadovėlių nupirkti mes neturėjom galimybės“, – 15min teigė gimnazijos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius