Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 18

Užstato sistema keičia mūsų įpročius – patarimai, kur ir kaip kaupti pakuotes

87 proc. Lietuvos gyventojų naudojasi užstato sistema. Tai – labai geras rezultatas, palyginti su iki sistemos įvedimo apskritai pakuotes rūšiavusių gyventojų skaičiumi. 2015-aisiais, po daugybės raginimų, informacinių straipsnių ir laidų, rūšiavo 35 proc. Lietuvos gyventojų.
Plastiko ir stiklo buteliams rinkti geriausiai tinka talpesnės dėžės
Plastiko ir stiklo buteliams rinkti geriausiai tinka talpesnės dėžės / 123RF.com nuotr.

Didžioji dalis nesinaudojančių – ne „blogiukai“

Šiemet bendrovė „Spinter tyrimai“ viešosios įstaigos „Užstato sistemos administratorius“ užsakymų atliko tyrimą, kurio metu apklausė 1007 Lietuvos gyventojus įvairiose vietovėse. Komentuodamas apklausos rezultatus „Spinter tyrimai“ vadovas Ignas Zokas teigia, jog užstato sistema yra vienas tų retų atvejų, kuomet šalies gyventojai naujovę priima itin palankiai.

„Užstato sistemą tikrai galima vertinti kaip sėkmės istoriją“, – pripažįsta I. Zokas. Galbūt priprasti prie sistemos padėjo tai, jog stiklinės taros grąžinimo sistema veikia jau ilgus metus.

Tie patys žmonės, kurie juos mėtydavo, dabar – renka. Nes, na, tai yra būdas susirinkti uždarbį, kad ir dar vienam pilnam buteliui. Užstato sistema sugebėjo kardinaliai pakeisti šiukšlintojų įpročius – dabar jie tampa tvarkdariai.

Šiandien vos 3 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad užstato sistema Lietuvoje nelabai reikalinga, o 87 proc. gyventojų ja naudojasi.

I. Zoko teigimu, pusė užstato sistema nesinaudojančių žmonių tiesiog neperka grąžinamų pakuočių. Per mėnesį nuperkamos vienos – dviejų pakuočių saugoti jie nemato prasmės ir tiesiog išmeta į bendrą atliekų srautą.

„Pabrėžiu, kad šie žmonės nekuria papildomos taršos. Jie nėra tie „blogiukai“, - šypsojosi I. Zokas.

Šiukšlintojai tampa tvarkdariais

88 proc. tyrimo respondentų įsitikinę, kad taromatų ir rankinio pakuočių surinkimo vietų Lietuvoje pakanka.

Taip pat 95 proc. apklaustųjų pastebėjo, kad po užstato sistemos įvedimo apylinkėse sumažėjo šiukšlių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugelis gyventojų pastebi, kad Lietuvos gamta tapo mažiau užteršta šiukšlėmis.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugelis gyventojų pastebi, kad Lietuvos gamta tapo mažiau užteršta šiukšlėmis.

„Gamtoje, paežerėse tikrai kaupdavosi daugybė plastiko butelių. Įdomu tai, kad įvedus finansinį veiksnį (užstatą), tie patys žmonės, kurie juos mėtydavo, dabar – renka. Nes, na, tai yra būdas susirinkti uždarbį, kad ir dar vienam pilnam buteliui. Užstato sistema sugebėjo kardinaliai pakeisti šiukšlintojų įpročius – dabar jie tampa tvarkdariai“, – vertino pašnekovas.

„Apklausos duomenys rodo, kad ši sistema pakeitė daugelio gyventojų požiūrį į

Butelius galite dėti į didelius pakabinamus krepšius ir juos pakabinti mažiau matomoje vietoje, pavyzdžiui, į tarpą tarp spintos ir sienos.

taršą, šiukšles, rūšiavimą apskritai“, – sakė bendrovės „Spinter tyrimai“ atstovas.

2017-aisiais per užstato sistemą buvo grąžinta 92 procentai pakuočių, o tai –beveik 11 tonų PET pakučių, daugiau nei 7 tonos stiklo ir 3 tonos aliumino skardinių.

Kur ir kaip kaupti pakuotes?

Iš nesinaudojančių užstato sistema kiek daugiau nei pusė tikina, kad perka pernelyg mažai pakuočių, kad vertėtų jas nešti iki taromato.

  • Jei perkate itin nedaug pakuočių, jas galite pastatyti virtuvės spintelėje, šalia šiukšlių dėžės. Eidami į parduotuvę paimkite seną plastikinį arba medžiaginį pirkinių maišelį, į jį įsidėkite kelis butelius ir skardines. Kadangi einate apsipirkti, gautą čekį iškart panaudosite, o pakuotes iki parduotuvės nunešite maišelyje, kuriame parsinešite pirkinius. Tai – patogu ir pakuočių nereikia kaupti.

Antra priežastis, dėl kurios pakuotės negrąžinamos, yra vietos stygius namuose.

  • Kadangi į užstato sistemą grąžinami plastiko buteliai ir skardinės turi išlaikyti pirminę formą, jiems kaupti tiks didesnis plastikinis krepšys ar talpesnis parduotuvės maišelis. Kadangi butelių niekaip nepaveiks šaltis, geriausia juos dėti kur nors nuošaliau: balkone, tamsiajame kambariuke, sandėliuke ar erdvesnėje virtuvės spintelėje.
  • Itin patogu rūšiavimo dėžę pasistatyti kampinėje spintelėje – joje daug erdvės.
  • Rinkitės uždengiamas rūšiavimo dėžes.
  • Kita išeitis – kaupkite tarą virtuvės spintelėje, maiše, patogiomis rankenomis, kad vos užsipildžius, galėtumėte imti ir išnešti.
  • Kaupkite tarą lengvai išvalomoje vietoje, po šiukšliadėže neturėtų būti kiliminės dangos.
  • Jei jums nepatinka plastikinės dėžės, rūšiuokite į pintus krepšius.
  • Butelius galite dėti į didelius pakabinamus krepšius ir juos pakabinti mažiau matomoje vietoje, pavyzdžiui, į tarpą tarp spintos ir sienos.
  • Panaudoję šiek tiek gražaus dekoravimo popieriaus ir įsigiję rankenėlę, galite paprastą kartotinę dėžę paversti gražia vieta buteliams kaupti.
  • Nepamirškite panaudotos taros perskalauti vandeniu - taip pašalinsite nemalonų kvapą.
  • Galiausiai – neišmeskite pakuočių į mišrias komunalines atliekas, o tiesiog palikite maišelį su jomis prie konteinerio. Taip padarysite gerą darbą, nes jūsų rajone greičiausiai yra žmonių, kuriems ir keliasdešimt centų reiškia sotesnę vakarienę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius