-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 11

Užuguosčio stebuklas: nykstantį bažnytkaimį kaimo išeiviai verčia svajonių vieta

Lietuva jau gerai žino Naisių kaimą, kurį išpuoselėjo ir išgarsino dosni politiko bei verslininko Ramūno Karbauskio ranka. Bet dabar kyla naujas fenomenas – iki šiol merdėjęs ir nykęs Užuguosčio kaimas, kurį vos per metus atgaivino nei turtingi, nei garsūs, bet idėjų, noro ir sveiko užsispyrimo kupini šio kaimo išeiviai.
Paaukok Užuguosčiui
Paaukok Užuguosčiui / Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr.

Kitoks nei nusistovėjęs požiūris į įvairias situacijas mažame Prienų rajono bažnytkaimyje Užuguostyje griauna stereotipus apie nykstančią Lietuvą. Iš Užuguosčio kilusiems neabejingiems kraštiečiams užteko vienerių metų gyvasčiai merdinčiame kaime įpūsti.

Ir tam neprireikė nei specialių valstybinių programų, nei finansinių injekcijų. Natūraliai kilęs noras tapti savo krašto savanoriais ir sugrįžti dalintis žiniomis bei patirtimi su vietos bendruomenėmis tapo kažkada klestėjusios gyvenvietės viltimi atgimti iš naujo.

Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Kalėdinis karnavalas
Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Kalėdinis karnavalas

Pradžia – atgaivintas karnavalas

„Po Lietuvą išsibarstę merdinčio Užuguosčio kaimo vaikai savo kaimui kuria Kalėdų stebuklą“ – prieš metus rašė naujienų portalas 15min. Tada buvę prieš dešimtmetį uždarytos Užuguosčio mokyklos mokiniai atgaivino legendinį mokyklos karnavalą ir organizavo pirmąjį labdaringą vakarą kaime.

Organizatoriai viršijo savo lūkesčius – į atgaivintą Užuguosčio karnavalą prieš metus susirinko apie pusė tūkstančio žmonių, kurie vienaip ar kitaip yra susiję su šia gyvenviete – gyvena joje ar kaimynystėje, atvyksta čia aplankyti giminaičių, o kai kuriems tai buvo ilgai laukta proga susitikti su kraštiečiais ar buvusiais bendramoksliais, nes tiesiog jau nėra pas ką atvykti.

Tačiau panašu, kad tai nebuvo vienas kartas, nes praėjusių metų pabaigoje iš Užuguosčio kilę bendraminčiai per šias Kalėdas kaime toliau tęsė pradėtas tradicijas – labdaringas legendinis Užuguosčio karnavalas ir vėl įvyko.

Iš Užuguosčio kilusiems neabejingiems kraštiečiams užteko vienerių metų gyvasčiai merdinčiame kaime įpūsti. Ir tam neprireikė nei specialių valstybinių programų, nei finansinių injekcijų.

Renginių organizavimo žinių ir patirties turintys kraštiečiai negailėjo nei laiko, nei pastangų, todėl tokio aukšto lygio renginių Užuguosčiui galėtų pavydėti net kai kurių miestų švenčių organizatoriai. Įspūdingos šviesos projekcijos LED ekranuose ir dviejų popgrupių „Patruliai“ ir „Vyšnios“ koncertas šįkart vėl užbūrė kelių šimtų susirinkusiųjų minią. Vaikų dalyje mažuosius linksmino profesionalūs animatoriai – Snieguolė, Žmogus voras ir Kalėdų Senelis, kuris išdalino daug vertingų rėmėjų dovanų. Šįkart dovanas vaikams įsteigė leidykla „Šviesa“, bendrovė „Pieno žvaigždės“ ir natūralių skanėstų gamintojas „Labu“.

Nuo kariuomenės iki el. parduotuvės

Per šiuos du labdaringus renginius skiriančius metus taip pat nuveikta neįtikėtinai daug.

Tai ir pradėtas leisti Užuguosčio krašto žmonių laikraštis „Mūsų Užuguostis“, tokiu pačiu pavadinimu socialiniame tinkle „Facebook“ veikia aktyvi grupė, kurioje Užuguosčio naujienas seka daugiau nei pusė tūkstančio suinteresuotų narių.

Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Kristina Siurbytė ir Žanas Voronovas koncertuoja Užuguostyje
Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Kristina Siurbytė ir Žanas Voronovas koncertuoja Užuguostyje

Tai ir vietos amatininkų rankdarbių el.parduotuvė www.uzuguostisonline.lt, kurios dėka kaime gimsta verslumas ir plečiasi gyventojų galimybės užsidirbti papildomų pinigų. Negana to, 15–20% nuo pardavimų atitenka kitoms bendroms ir Užuguosčio gerovę kuriančioms idėjoms kaime įgyvendinti. Tai yra vienas iš unikalių bendruomenės veiklos Lietuvoje finansavimo būdų, kurį pasinaudojus savo turima el.komercijos patirtimi savo gimtajame kaime įgyvendino viena iš kraštiečių.

Žinia apie Užuguostyje vykstančius įspūdingus renginius pasklido ne tik po karnavalo. Vasarą įvyko žurnalistikos stovykla vaikams, kurios atvira programa vėl į Užuguostį pritraukė daugybę žmonių.

Net Prienų krašto žiniasklaidos priemonėms buvo aktualu dalyvauti stovyklos spaudos konferencijoje, kurioje Lietuvos kariuomenės atstovai gyventojams ir jauniesiems žurnalistams pristatė netoli Užuguosčio statomo NATO lokatoriaus funkcijas ir įtaką šalies saugumui.

Vieną stovyklos vakarą vyko pripučiamas kinas po žvaigždėtu Užuguosčio dangumi, daugybė žmonių atvyko drauge pažiūrėti filmus „Knygnešys“ ir „Pakeliui“. Dar kitą dieną vyko atvira ekskursija 115 metų skaičiuojančioje kaimo Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje, o vakare Užuguosčio bibliotekoje koncertavo žymus bardas Giedrius Arbačiauskas bei Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai Kristina Siurbytė ir Žanas Voronovas.

Paskutinę stovyklos dieną stovyklos dalyviai su visais norinčiais prisijungti leidosi į dviračių žygį iš Užuguosčio senuoju keliu į Aukštadvarį, kur Aukštadvario regioniniame parke susipažino su šalimais ėjusio karališkojo vieškelio istorija. Ateinančią vasarą šią dviračių žygio trasą ketinama pristatyti kaip lankytiną Užuguosčio krašto maršrutą, su kuriuo plačiau bus galima susipažinti Užuguosčio bibliotekoje.

Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Kinas po žvaigždėmis Užuguostyje
Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Kinas po žvaigždėmis Užuguostyje

Kodėl jie tai daro

Veikti į miestus išvykusius Užuguosčio kraštiečius paskatino uždarytoje mokykloje įvykęs bendramokslių susitikimas. Maždaug prieš dešimt metų šalies švietimo reforma neaplenkė ir Užuguosčio, kažkada gausiu mokinių skaičiumi garsėjusi mokykla buvo uždaryta, o didelis dviejų aukštų pastatas buvo paliktas likimo valiai. Iki šiol jo neprireikė jokiam investuotojui, bendruomenės reikmėms naudojama tik ES lėšomis rekonstruota sporto salė.

Džiūstant pastato sienoms jau gimsta idėja įrengti dalį pastato ir aktų salę bendruomenės bei kraštiečių reikmėms įkuriant šiuolaikinį bendradarbystės centrą Lietuvos kaime.

Pamatę itin prastos būklės savo buvusios mokyklos nenaudojamas patalpas buvę mokiniai ėmėsi iniciatyvų. Pirmiausia – surinkti lėšas ir suremontuoti kiaurą mokyklos pastato stogą, kad drėgmė nesunaikintų to, kas dar yra gero viduje.

Šios pastangos daug kam atrodė neįmanomos ir neduosiančios naudos, tačiau šiandien Užuguosčio mokyklos pastato stogas jau yra padengtas kokybiška bitumine danga ir pastato patalpos džiūsta. Lėšos šiam remontui buvo surinktos šiuo tikslu atkurto legendinio Užuguosčio karnavalo metu 2015 metų gruodį. Renginį rėmė socialiai atsakingos įmonės, bendram tikslui renginio metu aukojo keli šimtai buvusių mokinių ir Užuguosčiui neabejingų žmonių, o stogo remonto darbus atliko taip pat šios mokyklos auklėtiniai.

Per šias Kalėdas įvykusio labdaringo karnavalo tikslas taip pat buvo panašus – surinkti lėšas tolesniems pastato remonto darbams ir pritaikymui bendruomenių reikmėms. Džiūstant pastato sienoms jau gimsta idėja įrengti dalį pastato ir aktų salę bendruomenės bei kraštiečių reikmėms įkuriant šiuolaikinį bendradarbystės centrą Lietuvos kaime.

Bendrovė „Verslo žinios“ šiam tikslui jau padovanojo naudotus savo biuro baldus, o mobiliojo ryšio operatoriai „Omnitel“, „Tele2”, „Bitė Lietuva“ ir telekomunikacijų bendrovė „Mediafon“ suteikė trumpąjį numerį 1490 (auka 2 Eur), kuriuo iki sausio 31 d. renkamos lėšos šiai iniciatyvai įgyvendinti.

Įrengtose patalpose planuojama tęsti pradėtus darbus – organizuoti vaikų vasaros užimtumo stovyklas, įvairias edukacines ir jaunimo bei gyventojų verslumą skatinančias programas, toliau pritraukti socialiai atsakingo verslo lėšas ir tokiu būdu gerinti gyvenimo Lietuvos kaime kokybę.

Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Mokyklos stogas suremontuotas už surinktas aukas
Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Mokyklos stogas suremontuotas už surinktas aukas

Žmonės žmonėms

Labdaros akcijų rėmimu trumpaisiais numeriais bendrovė „Mediafon“ užsiima jau daugiau nei 10 metų. Pagal Lietuvos ryšio operatorių nustatytas taisykles „Mediafon“ kartu su operatoriais atrenka organizacijas, kurioms numeris gali būti skiriamas bei techniškai aptarnauja trumpuosius numerius, kuriais yra renkamos aukos. Aukojimas trumpaisiais numeriais yra populiarus Lietuvoje, organizacijos žino, į ką reikia kreiptis, bendrovė specialiai šios galimybės nereklamuoja.

Paklausus, kodėl bendrovei svarbu vykdyti tokią veiklą, Rūta Sinkevičiūtė, „Mediafon“ Pridėtinės vertės paslaugų skyriaus direktorė, sako, kad tai yra viena iš galimybių padėti žmonėms, kuriems reikia pagalbos.

„Daugiausiai paramos akcijų yra skirta būtent pagalbai žmonėms, kurie kenčia nuo skurdo, ligų, vaikams, kurie kenčia nuo vienatvės, kurie nieko neturi. Likimo, stichinių nelaimių, karo nuskriaustiems žmonėms, gyvenantiems užsienyje. Kažkada pradėję, tiesiog negalime sustoti. Matome, kad tai yra vienas lengviausių, paprasčiausių būdų organizacijoms surinkti paramą iš žmonių, o mes džiaugiamės galėdami būti tuo gerumo tiltu“, – sako R.Sinkevičiūtė.

Remti Užuguosčio iniciatyvas nuspręsta įvertinus tikslą ir organizacijos komunikacijos planą iš dalies tam tikslui pasiekti.

„Juk dideli dalykai, prasideda nuo smulkmenų. Išsprendus problemą mažame kaime, galbūt bus tų, kurie į tai atkreips dėmesį ir tą pačią problemą išspręs dar daugelyje kitų mažų kaimų“, – pažymi R.Sinkevičiūtė.

Užduoda aukštą toną

Iki tol Užuguostyje veikė dvi aktyvios nevyriausybinės organizacijos – bendruomenė „Užuguostis“ ir bendruomenė „Radasta“. Į Užuguostį sugrįžę kraštiečiai atgaivino maždaug prieš penkiolika metų kažkada jų pačių įkurtą Užuguosčio kaimo jaunimo iniciatyvų klubą, kuris tapo vietos bendruomenių partneriu ir savo veikla labai papildo Užuguosčio visuomeninio gyvenimo kokybę ir netgi skatina vietos nevyriausybines organizacijas pasitempti.

Vietiniai organizuoja tradicines kaimo šventes, o kraštiečiai atvyksta su originaliomis, kaime neregėtomis idėjomis ir griauna mitus, kad kaimo žmogui nieko nereikia, o kaimas niekam nereikalingas.

Legendinio Užuguosčio karnavalo organizatoriai džiaugiasi, kad pavyko atkreipti Lietuvos verslo įmonių dėmesį į mažo Lietuvos kaimo Užuguosčio problemas ir įmonės noriai prisideda prie šios labdaringos iniciatyvos įgyvendinimo. Tai leidžia į Užuguosčio kaimą pritraukti papildomą finansavimo šaltinį – socialiniai atsakingo verslo skiriamas lėšas, kurių panaudoti iki šiol vietos bendruomenėms nepavykdavo.

Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Užuguostis pasipuošė
Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Užuguostis pasipuošė

Iki šiol vietos bendruomenės veiklą vykdo iš projektinės veiklos, kurią finansuoja įvairios programos. Tai iš dalies riboja galimybes organizuoti didelio masto renginius, apriboja jų formatą, neleidžia būti lankstiems, o kartais idėjas įgyvendinti tiesiog spontaniškai. Tačiau bendruomenės „Užuguostis“ pastangomis praėjusiais metais pasinaudojus projektinėmis lėšomis viešojoje erdvėje įkurta vaikų žaidimų ir paplūdimio tinklinio aikštelės.

Vietiniai organizuoja tradicines kaimo šventes, o kraštiečiai atvyksta su originaliomis, kaime neregėtomis idėjomis ir griauna mitus, kad kaimo žmogui nieko nereikia, o kaimas niekam nereikalingas.

Bažnytkaimis puikuojasi šiemet 115 metų sukaktį švęsiančia Užuguosčio Šv. Petro ir Povilo bažnyčia, kurios gerove rūpinasi kaime veikianti bendruomenė „Radasta“.

Tuo tarpu Užuguosčio kaimo jaunimo iniciatyvų klubo dėka į kaimą pavyksta pritraukti papildomą finansavimo šaltinį. Praėjusių metų legendinį Užuguosčio karnavalą finansiškai rėmė žemės ūkio prekybos bendrovė „Scandagra“, kultūrinio gyvenimo gerinimui provincijoje neliko abejingas profesionalus komedijos teatras „Domino“.

Ieva Rutkauskienė, „Domino“ teatro rinkodaros ir komunikacijos vadovė, sako, kad kiekvienas esame atsakingas už tai, ar mūsų visuomenėje gera, saugu ir prasminga gyventi, todėl teatras nuolat prisideda prie socialinės gerovės kūrimo Lietuvoje. Tad ir legendinio Užuguosčio karnavalo rėmimas taip pat leido prisijungti prie kilnią misiją turinčios iniciatyvos.

Arčiau pasaulio pažinimo

Antra kartą organizuoto legendinio Užuguosčio karnavalo labdaringos loterijos prizų fondas šįkart buvo dar įspūdingesnis, bendra prizų vertė siekė 2 500 Eur.

Renginio metu aukojant Užuguosčio gerovei buvo galima laimėti tokius rėmėjų prizus kaip dovanų kuponus į „Eglės“ sanatorijos Birštone procedūras, galimybę apsipirkti automobilių detalių parduotuvėje „Eoltas“, kvietimus į festivalį „Granatos Live“, Andrea Bocelli koncertą Lietuvoje, bendrovės „Acme Grupė“ įsteigtus net penkis prizus (bevielės ausinės, bevielė garso kolonėlė, gruzdintuvė, veiksmo kamera ir netgi dronas). Pagrindinį labdaringos loterijos prizą įsteigusi kelionių agentūra „West Express“ keturių žmonių kompanijai padovanojo savaitgalio kruizą Ryga – Stokholmas – Ryga.

Inga Lungė, įmonių grupės „Acme grupė“ komunikacijos projektų vadovė, pažymi, kad prie labdaringo Užuguosčio karnavalo rėmimo nuspręsta prisijungti įgyvendinant bendrovės socialinės atsakomybės politiką.

„Mums svarbu naujausias technologijas bei įrenginius „atnešti“ ir į Lietuvos kaimą, parodyti, kaip tie daiktai gali palengvinti buitį, supažindinti su jų veikimo principu. Kaimo žmonės, kitaip nei gyvenantys didmiesčiuose, turi mažiau galimybių pamatyti ir išbandyti naujausius įrengimus, todėl labai džiaugiamės galėję prisidėti prie uždarytos Užuguosčio mokyklos pastato išsaugojimo ir padovanoję keletą šiuolaikinių technologinių „stebuklų“ mažo Lietuvos kaimelio žmonėms“, – sakė I.Lungė.

Užuguosčio karnavalą pagrindiniu labdaringos loterijos prizu parėmusi kelionių agentūra „West Express“ kelis kartus per metus pati organizuoja įvairias socialines iniciatyvas, siekdama prisidėti prie bendruomenių, vaikų ar našlaičių gerovės, teigiamų pokyčių Lietuvoje.

Renkantis veną ar kitą projektą rėmimui, stengiamasi remtis įmonės vertybėmis.

„Mūsų tikslas – šviesti visuomenę, skatinti Lietuvos ir pasaulio pažinimą. Tikrai ne visi turi galimybę išvykti iš Lietuvos, kartais net nukeliauti iki pajūrio. Būtent tai mus skatina bent nedidele dalimi prisidėti prie gyventojų ir vaikų svajonių išpildymo, paremti gražias ir prasmingas idėjas“, – dėstė Raimundas Ušeckas, bendrovės „West Express“ vadovas.

Pasak R.Ušecko, Užuguosčio mokyklos likimas – tai urbanizacijos pasekmė. „Nyksta unikalios vietovės, ilgai saugoti objektai tampa apleisti ir niekam nereikalingi. Šio labdaringo renginio organizatoriai nepabijojo paliesti opių Lietuvos kaimo bendruomenių problemų. Toks projektas unikalus, nes skatina jungtis ir kitų kaimų ar mažų miestelių bendruomenes, rodydamas pavyzdį, jog negalima apleisti to, kas daug metų buvo nuoširdžiai kurta. Kiekvienas mūsų krašto kampelis yra unikalus ir savitas, todėl džiaugiamės, jog galėjome prisidėti prie Užuguosčio kaimo gerovės“, – pažymi „West Express“ vadovas.

Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Kalėdų senelis Užuguosčio karnavale
Jolitos Mažeikienės archyvo nuotr./Kalėdų senelis Užuguosčio karnavale

Iniciatyvai antrus metus nelieka abejingos ir netoli Užuguosčio veikiančios bendrovės: „Stakliškių midus“, „Eulanta“, Birštone veikianti „Eglės“ sanatorija.

Jeigu kažkas vyksta kažkur Lietuvoje, tai kodėl negali įvykti Užuguostyje? Vyksta koncertai – atvežkim koncertą į Užuguostį. Jeigu visa Lietuva bėga – suorganizuokim bėgimo varžybas Užuguostyje. Mes visi kažkur kažką darom, atvažiuokime tai padaryti į Užuguostį.

„Tai artimas, gražus ir šiltas projektas, išskirtinis savo idėja ir forma. Be to, tai artimas mums projektas regioniniu aspektu. Dalyvauti padedant viešinti labdaringas idėjas – mums labai priimtina praktika“, – sako Edgaras Briedys, „Eglės“ sanatorijos rinkodaros direktorius.

Pavyzdys kitiems

Užuguosčio atgimimo atvejis pretenduoja tapti geru pavyzdžiu kitoms bendruomenėms, kaip galima atkreipti verslo bendrovių dėmesį į lokalių, bet itin geras emocijas ir teigiamą grįžtamąjį ryšį suteikiančių problemų sprendimą. Daugeliu atveju vietos žmonėms tai buvo metai iš metų neišsprendžiamos problemos, o susivienijusiems kraštiečiams – tik turimos patirties ir kitokio požiūrio panaudojimas jas sprendžiant.

„Jeigu kažkas vyksta kažkur Lietuvoje, tai kodėl negali įvykti Užuguostyje? Vyksta koncertai – atvežkim koncertą į Užuguostį. Jeigu visa Lietuva bėga – suorganizuokim bėgimo varžybas Užuguostyje. Mes visi kažkur kažką darom, atvažiuokime tai padaryti į Užuguostį. Ir net nesvarbu, kad čia negyvename, čia smagu susitikti ir turime kur – savo buvusioje mokykloje, kuri mums bus brangi visą gyvenimą ir mes jai neleisime sugriūti“, – sako bendraminčiai kraštiečiai.

Kraštiečius kilniems tikslams buria ir kaimą budina iš Užuguosčio kilusios vilnietės Silvija Jurgelevičienė, Jolita Mažeikienė (šio teksto autorė, – red. past.) ir Simona Šalomskaitė.

Užuguostyje vykstančioms iniciatyvoms neabejingi žmonės gali prisidėti prie Lietuvos provincijos gerovės kūrimo trumpuoju numeriu 1490 (auka 2 Eur) skambindami arba siųsdami trumpąsias žinutes su bet kokiu tekstu iki sausio 31 d.

Nuo sausio 1 d. iki gegužės 1 d. taip pat galima skirti 2% paramą nuo savo sumokėtų mokesčių Užuguostyje veikiančioms organizacijoms. Užuguosčio kaimo jaunimo iniciatyvų klubui (identifikacinis numeris – 171111356), Užuguosčio kaimo bendruomenei „Radasta“ (identifikacinis numeris – 302769096), Užuguosčio kaimo bendruomenė „Užuguostis“ (identifikacinis numeris – 302547996), Užuguosčio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia (identifikacinis numeris – 191240682).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius